Hopp til innhold

Ropstad innrømmer «skatte-finte» med statsrådsbolig

KrF-lederen inngikk avtale med foreldrene om å betale noen av deres utgifter for å slippe skatt på egen statsrådsbolig.

Ropstads barndomshjem på Moisund i Evje og Hornnes

REGISTRERT PÅ GUTTEROMMET: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad var registrert bosatt i barndomshjemmet frem til i fjor.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– I 2020 avtalte jeg med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter til huset hjemme, det gjorde at pendlerleiligheten min havnet under regelverket som ikke var skattepliktig, sier en preget Ropstad på en pressekonferanse i formiddag.

Kjell Ingolf Ropstad rett før debatt i TV 2 08.09.2021.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Det var feil av meg, og jeg beklager det. Jeg har forståelse for at jeg har skuffet mange. Jeg ønsker å komme med noen av vurderingene mine som jeg gjorde i denne saken, sier Ropstad.

Ifølge Aftenposten unngikk KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad å betale skatt av fordelen av en statsrådsbolig med verdi på 450.000 kroner. Han skulle ha betalt 175.000 kroner i skatt, ifølge avisa.

Viser til dialog med Statsministerens kontor

Ropstad forklarer saken med at han i 2019 ble utnevnt til statsråd, og gikk fra å ha pendlerleilighet fra Stortinget til å få en statsrådsbolig fra Statsministerens kontor (SMK).

– Jeg fikk i 2019 tildelt en leilighet gjennom Statsministerens kontor, den var skattepliktig, og jeg betalte skatt for den leiligheten, sier Ropstad.

Ropstads forstod det slik at skatteplikten fulgte av at han ikke hadde utgifter til egen bolig. Hans folkeregistrerte adresse var fortsatt på gutterommet hjemme i Agder. I 2020 inngikk han en avtale med foreldrene på Sørlandet om at han skulle betale noen av deres faste utgifter.

Ropstad ga beskjed til SMK om at han nå hadde utgifter til egen bolig.

På den måten ville han ha utgifter til bolig på hjemstedet, og skatteplikten for statsrådsleiligheten ville opphøre.

KRF-leder Kjell Ingolf Ropstad intervjues på pressekonferanse.

OMSVERMET: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad måtte svare på mange spørsmål rundt skattesaken i formiddag.

Foto: Eivind Molde / NRK

Ropstad sier videre at han hadde planer om å betale penger til foreldrene på slutten av året, men at situasjonen endret seg.

På slutten av året tok SMK kontakt med meg, og sa at de hadde endret oppfatning om det var skattepliktig eller ikke, og det var ikke skattepliktig, sier Ropstad.

Dermed ble han enig med foreldrene om at han ikke skulle betale deres utgifter likevel. Denne siste enigheten ga han ikke beskjed om til SMK – men det hadde uansett ikke noe å si for skatteplikten lenger slik tolkningen var da, ifølge Ropstad.

I etterkant ble det klart at Skatteetaten likevel mente Ropstads statsrådsbolig var skattepliktig, og Ropstad sier han nå er i dialog med etaten for å etterbetale skatt.

Erna Solberg: – Jeg tror på ham

Statsminister Erna Solberg sier SMK tar ansvar for at Ropstad på et tidspunkt trodde statsrådsboligen ikke var skattepliktig.

– Utgangspunktet er at SMK mente at det var skattepliktig. Etter runden med Stortinget, oppfattet man at det ikke var en skattepliktig situasjon, seier Solberg.

At Ropstad så ikke meldte fra til SMK at han ikke lenger skulle betale noe til foreldrene, kommenterer hun slik:

– Jeg mener det er uheldig at Ropstad ikke har rettet de opplysningene han hadde oppgitt, sier hun.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Samtidig er hun klar på at hun ikke tror Ropstad forsøkte å lure SMK.

– Jeg tror at Ropstad hadde som intensjon å betale for seg hjemme. At det har ført til en fordelsbeskatning, ja, men jeg tror ham når han sier at han glemte at han hadde krysset av på det skjemaet. Jeg tror på ham.

Solberg sier skattemyndighetene nå må gå gjennom å se på saken.

Bodde på gutterommet

Aftenposten følger altså opp sin egen avsløring om at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde folkeregistrert adresse hos sine foreldre frem til fjor.

Opplysningene Ropstad ga om å være bosatt på gutterommet, gjorde at han og familien kunne bo i pendlerbolig betalt av Stortinget, samtidig som de leide ut sin egen bolig på Lillestrøm.

Han har fortalt offentligheten at han ikke betalte leie eller hadde andre utgifter til foreldrene.

Ropstad hadde pendlerleiligheten på Stortingets regning fra 2010 til 2019. Deretter gikk han inn i regjering og fikk statsrådsbolig, skriver Aftenposten fredag.

I den forbindelse måtte Ropstad svare på om han hadde utgifter til egen bolig på hjemstedet, noe som er et krav for å slippe skatt på pendlerboligen.

Først nei, så ja

Ropstad hadde ikke blitt spurt om dette som stortingsrepresentant, ifølge Aftenposten. Derfor hadde han heller ikke betalt skatt av pendlerboligen. Men Statsministerens kontor stilte Ropstad spørsmålet første gang i 2019.

Da krysset han av på «nei» på et skjema. Dermed fikk han for første gang en skatteregning på 140.000 kroner for fordelen av å bo gratis i Oslo.

Andre gang opplyste imidlertid Ropstad at han hadde utgifter til egen bolig. Ropstad beklager valget som ga ham en skattemessig fordel.

– Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort, sier KrF-lederen til Aftenposten.

Aftenposten skriver at Ropstads foreldre i desember skulle sende ham en regning for faste utgifter for barndomshjemmet for 2020. Ifølge avisa skulle regningen dokumentere at han hadde utgifter til egen bolig. Dette ble også rapportert inn i november. Men Ropstad betalte aldri en krone, ifølge avisa.

Ropstad sier til Aftenposten at han planla å gjøre det. men at det aldri ble noe av. Han er imidlertid uenig i at han har gitt uriktige opplysninger til SMK, fordi avtalen var at han skulle betale når regningen kom.

AKTUELT NÅ