– De har gitt noe, men det er en del igjen

STORTINGET (NRK): – Det er fortsatt stor avstand, men vi forbereder oss på et langt arbeidsmøte i morgen, sa Knut Arild Hareide etter endt forhandlingsmøte, søndag.

Krf leder Knut Arild Hareide før budsjettforhandlinger i Stortinget

KrF-leder Knut Arild Hareide mener de ikke har fått gjennomslag for nok i budsjettet. Nå spørs det om de fire partienes helgejobbing har ført frem til et budsjett de kan enes om.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Nye forslag fra regjeringspartiene har roet samarbeidspartene noe, søndag ble det klart at de ser for seg lange forhandlinger i uka som kommer.

I nesten tre hele døgn har Venstre, KrF, Høyre og Frp jobbet intensivt på hver sin kant før de møttes søndag ettermiddag, og det kunne tyde på at arbeidet hadde båret frukter.

– Det er fremdeles noen prinsipielle spørsmål som må avgjøres, og avstanden er store, men vi har bestemt oss for et lang arbeidsmøte i morgen, sier Knut Arild Hareide.

Penger på bordet

For etter en dramatisk torsdag, hvor KrF ikke klarte å skjule misnøyen med hva de hadde blitt tilbudt hittil i budsjettforhandlingene, var det knyttet stor spenning til forhandligene torsdag kveld. Men lufta gikk ut av ballongen da de fire kom ut fra møtet med beskjeden om at de utsatte neste samling til søndag ettermiddag.

Og det kan virke som om helgen har gitt regjeringen noe å tenke på, for da Trond Helleland og Harald T. Nesvik møtte pressen før forhandlingene kunne de friste med nye penger på bordet.

– Her er det nye forslag, og vi legger også frem et konkret forslag om penger på bordet, sier Nesvik.

– Hvor mye penger er det snakk om?

– Dette er forhandlinger, så den summen tar vi med oss inn i forhandlingsrommet.

– Er det nye penger?

– Nye penger, og nye penger. Vi har ikke funnet en Sareptas krukke vi har tatt hull på, sier Helleland.

Det er uvisst hvor disse pengene er tatt fra, og de to ville heller ikke si noe om de var friske penger tatt fra oljepengebunken, eller om det var omdisponeringer .

Saken fortsetter under bildet

Trond Helleland (f.v), Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande og Harald N

Høyres Trond Helleland (f.v.), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V) og Harald T. Nesvik (Frp) på vei ut av statsrådsalen etter forhandlinger.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Konstruktivt

– Jeg er vel like optimistisk som jeg har vært, sier Trine Skei Grande etter møtet søndag kveld.

Helleland i Høyre håper nå det konkrete forslaget om penger kan være med på å skape en god tone i forhandlingsrommet, og selv om også Hareide er optimist så må han innrømme at det er rom for både tro og tvil i forhandlingene.

– Jeg hadde en positivt innstilling før dette møtet, og jeg føler de har hørt på oss. det har vært konstruktivt.

Men han legger til;

– Det er fremdeles stor avstand, og det blir avgjørende møter i morgen og på tirsdag, sier Hareide.

Avdramatiserer utsettelsen

De øvrige partiene på Stortinget legger frem sine budsjetter i kommende uke, og først ute er Senterpartiet i morgen, mandag. Deretter følger både SV og Arbeiderpartiet.

Finanskomiteen skal levere sin innstilling til Stortinget 20. november, men om de ikke har en innstilling med flertall da, vil arbeidet fortsette fra regjerinspartienes side for å få et budsjett forankret i et flertall klart til finansdebatten 27.november.

– Vi tar jo sikte på å bli enige, og i verste fall så kan vi komme med en felles innstilling like før finansdebatten 27.november, sier Siri Meling som sitter i Finanskomiteen for Høyre.

– Vil det ha noen praktiske konsekvenser at dere ikke leverer inn felles innstilling før fristen?

– For alle praktiske formål, nei, sier Meling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger