Hopp til innhold

Hareide etter KrFs skjebnemøte: – Har ikke tillit til Listhaug

– KrFs landsstyre har ikke tillit til sittende justisminister, sier KrF-leder Knut Arild Hareide og sender en klar beskjed til statsminister Erna Solberg om å ta grep innen i morgen for å hindre en regjeringskrise.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at partiets stortingsgruppe har fått et tydelig råd etter at landsstyret har diskutert mistillitsforslaget mot justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– KrFs landsstyre uttrykker at de ikke har tillit til sittende justisminister. De ber derfor Erna Solberg om å ta grep for å unngå at vi får en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sier Hareide.

– Landsstyret har også gitt stortingsgruppa mandat og tillit til å håndtere saken som vil komme i Stortinget i morgen. Jeg kommer ikke til å kommentere denne saken videre før jeg går opp på Stortingets talerstol i morgen.

KrFs landsstyre, som består av sentralstyret og partiets fylkesledere, samlet seg klokken 12 i dag. Fire timer senere hadde landsstyret gitt sine råd til partifellene.

«Entydig kritikk»

En av dem som var til stede på landsstyremøtet, opplyste til NRK at landsstyret var delt i spørsmålet om mistillitsforslaget, men at «kritikken mot Listhaug var entydig uavhengig av hva man mener om mistillit».

Parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, sier at partiets landsstyre nå har sendt utfordringen til Erna Solberg.

– Nå har landsstyret utfordret statsministeren til å rydde opp for å unngå en mistillitssituasjon i morgen. Vi håper vi slipper å komme opp i en slik situasjon, sier Grøvan til NRK.

Hans Fredrik Grøvan i KrF går i stortingskorridoren

UTFORDRER STATSMINISTEREN: Nå er det opp til statsminister Erna Solberg å ta grep innen i morgen, påpeker Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dersom Solberg ikke tar de grepene dere ønsker, er du da klar til å stemme for mistillitsforslaget i Stortinget i morgen?

– Det skal vi ta stilling til når morgendagen kommer. Vi har ikke noe budskap å sende ut på forhånd om akkurat det. Men vi har drøftet også den situasjonen, og vi er klare til å håndtere den når vi har hørt statsministerens budskap i morgen, sier Grøvan.

Toril Kristiansen, fylkesleder for KrF i Oppland, sier at partiledelsen i møtet fikk høre om hvordan saken oppleves rundt om i landet.

– Alle fylkeslederne fikk fortelle litt fra sitt fylke, om hvordan vi opplever saken, og hvilke reaksjoner og innspill vi har fått, sier Kristiansen.

– Vi har ulike innfallsvinkler i en sak som har flere sider, og alle argumentene må på vektskåla. Så er det opp til partiledelsen å fatte vedtaket.

Opposisjonen: Solberg bør ta til seg at Listhaug ikke har tillit i Stortinget

Ap-leder Jonas Gahr Støre har fra før gjort det klart at Ap vil støtte mistillitsforslaget mot Listhaug i Stortinget tirsdag. Etter KrFs landsstyremøte sier han at Erna Solberg bør ta til seg at flertallet på Stortinget ikke har tillit til Listhaug som justisminister.

Jonas Gahr Støre møter pressen i Stortinget

VIL STEMME FOR MISTILLIT: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør det klart at Ap kommer til å støtte mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug i Stortinget tirsdag, selv om en konsekvens kan være at hele regjeringen går av.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

– Situasjonen er slik per mandag ettermiddag at flertallet på Stortinget ikke har tillit til justisministeren. Det bør statsministeren og justisministeren ta til seg. Jeg mener at en statsråd som ikke har tillit i Stortinget, ikke bør være statsråd, sier Støre.

SV-leder Audun Lysbakken sier det er bra at KrF har gjort det klart at de, i likhet med de andre opposisjonspartiene, ikke har tillit til justisminister Listhaug.

– For SV handler dette om at vi ikke har tillit til en statsråd som bidrar til å nøre opp under konspirasjonsteorier og hatefulle ytringer. Det blir nå opp til Høyre og Venstre om de tirsdag velger å slå ring om Sylvi Listhaug og Frp, sier Lysbakken.

Rasmus Hansson, talsperson i MDG, er også glad for at KrF har satt foten ned og sier at Erna Solberg nå blir nødt til å handle.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som er den som fremmer mistillitsforslaget mot Listhaug, peker også på at ballen nå ligger hos Solberg. På Twitter skriver Moxnes:

– Skal hun risikere hele sitt regjeringsprosjekt for å stå opp for Listhaug, som har angrepet stortingsflertallet og gjentatte ganger ydmyket sin egen regjeringssjef?

Hareide gikk hardt ut mot Listhaug og Solberg

KrF-leder Knut Arild Hareide innledet skjebnemøtet i partiets landsstyre i formiddag med å gå hardt ut mot Listhaug og ansvarliggjøre også statsminister Erna Solberg (H).

Han påpekte at Solberg «i fem år har latt Frp drive med dobbeltkommunikasjon i regjeringen, og det har preget det offentlige ordskiftet på en negativ måte».

– Det har også konsekvenser for forholdet til Stortinget, og det har betydning for statsministerens egen autoritet. KrF ønsker anstendighet i norsk politikk og i det offentlige ordskiftet. Nå må det bli slutt på polariserende og splittende retorikk og fremferd, sa Hareide.

Knut Arild Hareide taler til KrFs ekstraordinære landsstyremøte

KRITISERTE: KrF-leder innledet det ekstraordinære landsstyremøtet med å kritisere både justisminister Sylvi Listhaug og statsminister Erna Solberg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Statsministerens ansvar å unngå mistillit

Han opplyste at han har hatt kontakt med statsminister Erna Solberg i løpet av helgen, og at han har gitt henne klar beskjed om at det er hennes ansvar å løse krisen.

– Det er statsministerens tydelige ansvar å ta grep for å unngå en situasjon med mistillit i Stortinget, sa Hareide.

– Det er statsministeren selv som bestemmer sammensetningen av egen regjering, og som bestemmer statsrådenes ansvarsområde. Dersom statsministeren ikke ordner opp, og selv stiller kabinettsspørsmål tirsdag, gjør hun det selv vanskelig for seg selv og for regjeringen. Det er hun som sitter på ansvaret.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) taler fra Stortingets talerstol

MÅTTE BEKLAGE: Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) måtte beklage sitt Facebook-innlegg fra Stortingets talerstol på torsdag i forrige uke.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Utgangspunktet for striden er et innlegg Listhaug la ut på sin Facebook-side fredag for halvannen uke side:

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet,» skrev Listhaug på et bilde av tungt bevæpnede, maskerte krigere.

Knut Arild Hareide har beskrevet den som «usaklig, spekulativ og feilaktig».

Da han talte til landsstyret tidligere i dag, sa Hareide at det var svært viktig at statsminister Erna Solberg og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner har beklaget på vegne av regjeringen, men var ikke like imponert over Listhaugs unnskyldning i Stortinget.

– Problemet er at justisministeren, som har skapt krisen, etter å ha vært unnvikende i seks dager, måtte ha fire forsøk i Stortinget på å be om unnskyldning, selv om den var varslet av statsministeren på forhånd. Det vitner om at problemet med Listhaug stikker dypere enn denne enkeltsaken, sa Hareide.

Unnskyld, unnskyld, unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld og unnskyld.

UNNSKYLD ÅTTE GANGER: Sylvi Listhaug måtte be om unnskyldning for sitt omstridte innlegg flere ganger i Stortinget torsdag i forrige uke. Mens hun de første gangene sa unnskyld til dem som følte seg «såret av kommunikasjonen i denne saken», beklaget hun til slutt også innholdet i meldingen.

Skjebnedøgn for regjeringen

Regjeringen Solbergs skjebne ligger i KrFs hender.

Dersom KrF bestemmer seg for å støtte mistillitsforslaget mot justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), er det et flertall i Stortinget for at hun må gå.

Spørsmålet er hvordan partiene kommer til å stemme i Stortinget tirsdag når alt kommer til alt, og hardt settes mot hardt.

For kilder nær regjeringsapparatet har opplyst til NRK at statsminister Erna Solberg er klar til å sette hele regjeringens liv på spill dersom Stortinget erklærer mistillit mot Listhaug. Med andre ord: Dersom Listhaug må gå, går hele regjeringen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ