– Planla syreangrep på Faiza

29-åringen som er tiltalt for drapet på Faiza Ashraf erkjenner at han ved flere anledninger leide folk til å følge etter henne, og at han snakket med minst en person om å kaste syre på henne.

Den tiltalte 29-åringen forklarer seg i Faiza-saken

Den tiltalte 29-åringen forklarer seg i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Illustrasjon: Karl Gundersen

Faiza Ashraf

Faiza Ashraf.

Foto: Politiet
Carl Fari

Aktor Carl Fari.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Jeg hadde fått leid inn noen personer som skulle følge etter henne, og se hva hun holdt på med, sier han.

Det skjedde ved fem eller seks anledninger fra mars 2009 til hun døde, forklarer han videre. En av dem skal ha fått 500 kroner per «oppdrag».

Mandag forklarte 29-åringen at han var forelsket i Faiza Ashraf, men at dette ikke var gjensidig. Bortføringen ble bestilt for å snakke med henne om dette, hevdet han.

Les: – Ville bare snakke med Faiza
Les: Vil vise skrekkfilmscener i retten

– Jeg begynte å sende vennlige meldinger, men hun skrev alltid noe negativt tilbake, sier han.

I august eller september 2009 hadde han en samtale med sin bror og svoger, som ba ham om å slutte å kontakte henne. De skal ha blitt kontaktet av Faizas far, og 29-åringen sier han oppfattet det som en alvorlig samtale.

Han fulgte imidlertid ikke oppfordringen.

Oppsøkte Faiza på jobb

Et vitne skal ha forklart i avhør at 29-åringen dro henne inn i et busskur og var voldelig mot henne ved en anledning i oktober 2009, men dette avviser han.

– Hun var ferdig på jobb, og sto og ventet på en bussholdeplass i sentrum. Jeg prøvde å få kontakt med henne, men det gikk ikke. Jeg gikk bort og prøvde å få kontakt, men hun snudde ryggen til. Jeg tok tak i armen hennes og prøvde å snu henne, men hun ville ikke høre på meg. Hun begynte å skrike, og da slapp jeg taket, sier han.

Han forteller også at han oppsøkte henne på jobb på Oslo City en gang i august 2009. Denne episoden ville han ikke snakke om i avhør, og hevder han kom på det senere.

– Hun var på jobb, og jeg kom for å snakke med henne. Hun kom ut av personalinngangen, og gikk mot heisen. Jeg gikk etter henne. Hun gikk ut og sa hun ikke ville snakke med meg, og at hun ville tilkalle vaktene, sier han.

29-åringen sier at han sist så Faiza i slutten av januar, og prøvde også å ringe henne i denne perioden.

– Forhørte seg om syreangrep

Aktor Carl Fari tok opp håndskrevne lapper som ble funnet i lommeboka til 29-åringen. På en av dem står fem navn, blant dem den medtiltalte 26-åringen.

– Lappen gjaldt personene jeg hadde snakket med eller kunne tenke meg å snakke med for å få hjelp med Faiza, sier 29-åringen.

For å følge etter henne?

Ja.

Han erkjenner også at han har snakket med en person om å skade Faiza ved å kaste syre på henne.

– Det er en jeg har kjent lenge, og jeg spurte ham om han kunne ha skadet Faiza. Det var ikke klart om det ville bli fullført, men jeg snakket med ham om han kunne tenke seg å gjøre noe mot en jente, sier han.

Gjøre hva?

– Kaste syre i ansiktet hennes. Jeg bare spurte om han kunne tenke seg å gjøre det. Jeg tror ikke jeg tenkte så mye på resultatet. Jeg visste ikke om det var livsfarlig, men gikk ut fra at det ikke var det, sier han.

Les også: Tilbudt penger for syreangrep

Aktor spurte også om hvorfor han forhørte seg om dette.

– Fordi hun avviste meg hele tiden, sier han.

– Tenkte på bortføringen i et halvt år

En av lappene skal ha vært en liste over gjøremål, og hadde en liste over utstyr som skulle brukes under bortføringen. 29-åringen hevder at denne ble skrevet et halvt år før selve bortføringen.

Hadde du da tanker om bortføring hele tiden? spurte aktor.

– Ja.

29-åringen hevder han fortsatte å nekte befatning med lappene etter han ble pågrepet fordi han fryktet at innholdet skulle bli lekket til media. Også i retten tirsdag ønsket han lukkede dører.

Mannens svoger og storebror kom begge på besøk etter at han var pågrepet, og spurte om hjelp til å finne Faiza.

Han sa ingen ting, og nektet også for å kjenne den medtiltalte 26-åringen, selv da Faiza ble funnet og 26-åringen hadde forklart seg til politiet.

Les også: – Ville droppe hele greia

– Jeg ville holde pressen vekk fra saken. Jeg ville egentlig fortelle dette og gi en god forklaring, men fikk ingen garanti fra politiet, sier han.

29-åringen bekreftet først at han kjente 26-åringen i det åttende avhøret, før han leverte en dempet versjon.

– Selv om jeg nekter for å ha noe med saken å gjøre, har politiet nok bevis. Jeg ville heller ikke si noe på grunn av folk ute, som var veldig aggressive. Da jeg innrømmet at jeg kjente 26-åringen, ble jeg slått ned i Oslo fengsel, sier han.

Han hevder også at han var bekymret for represalier fra både Ashraf-familien og 26-åringen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger