NRK Meny
Normal

Flere Ap-lokallag krever amnesti for asylbarna

Årsmøtene til Arbeiderpartiets lokallag i Bergen og Tromsø krever at asylbarna får amnesti. Sistnevnte vil også ha lovendring.

Yalda Bahadori

Asylbarnet Yalda Bahadoris (10) historie har vekket engasjement i Tromsø.

Leder for Arbeiderpartiet i Bergen, Odd Rambøl.

Leder for Arbeiderpartiet i Bergen, Odd Rambøl.

Foto: Kristian Ervik / NRK
Elisabeth Steen

Elisabeth Steen i Tromsø Ap vil ha lovendring for asylbarna.

Foto: Arbeiderpartiet

21. desember i fjor avviste Høyesterett anken fra to asylsøkerfamilier som forsøkte å få opphold i Norge.

Felles for begge familiene var at de hadde sterk tilknytning til landet, og flere av barna var også født og oppvokst her.

Rundt 450 andre barn her i landet har lignende skjebner, og saken har vekket stort engasjement flere steder i landet.

Skuffet over UDI og Høyesterett

Både AUF og Oslo Arbeiderparti har tatt til orde for å gi asylbarna amnesti.

Lørdag kveld sluttet ytterligere to lokallag seg til kravet om at Arbeiderpartiet snur i saken.

– Vårt ønske er at man går ut med et amnesti, og sørger for at en del av disse barna skal få bli i Norge. Mange av dem har en ukjent fremtid å reise til, og vi mener at de har hatt et såpass langt opphold i Norge, at har en tilhørighet til riket, for å sitere loven, sier leder i Bergen Ap Odd Rambøl til NRK.

Tromsø Ap har også hatt årsmøte i dag og fattet et lignende forslag.

– Vi er skuffet over at UDI og Høyesterett har avvist de lengeboende asylbarnas sterke ønske om å få bli i Norge. Derfor ber vi Regjeringen og Stortinget om å gi dem amnesti, sier lokallagsleder Elisabeth Steen til NRK.

Vil ha lovendring

Tromsø Ap har i tillegg vedtatt å be om en lovendring for å hindre at man kommer opp i en lignende situasjon i fremtiden.

– Vi vil endre loven slik at den uverdige situasjonen kan bringes til opphør, sier Steen.

Regjeringen har avvist dette tidligere fordi de frykter at en lovendring vil føre til at foreldre utnytter situasjonen og dytter barna foran seg.

– Hvordan skal dere unngå det?

– Problemet med situasjonen er at man ikke har grepet inn på et tidligere tidspunkt. Ungene er uskyldige ofre for foreldrenes handlinger. Da må man heller se på innstramminger av andre deler av regelverket for å hindre at det skjer igjen. Men jeg synes ikke at man skal ri prinsipper og la det gå utover ungene, sier Steen.

– Stor landsmøte-sak

Rambøl mener man ikke kan henge seg opp i lover og forskrifter, men gi amnesti av humanitære årsaker.

– Det er urimelig at unger som har blitt 6/7/8 år gamle, og som har vokst opp i Norge, føler seg som nordmenn, at de skal sendes ut av landet, sier Rambøl.

Lokallagsleder Steen sier hun har inntrykk av at deres holdning til asylbarna er representativ for flere andre lokallag rundt i landet, og venter en debatt når moderpartiet arrangerer landsmøte i vår.

– Vi opplever i Tromsø og andre plasser at folk ikke skjønner hvorfor man ikke gir amnesti. Og hvis man ikke gjør noe med dette, er man ikke i takt med folkemeninga. Jeg tror dette vil bli en stor sak på Arbeiderpartiets landsmøte, sier hun til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger