Hopp til innhold

Asylbarn forsvinner fra mottak

Minst 85 barn forsvant fra norske asylmottak bare i fjor. Det viser en rapport som legges frem i dag. De fleste blir borte etter at de har fått beskjed om at de ikke får bli i landet.

Minst 85 barn forsvant fra norske asylmottak i fjor.

Se video: Asylbarn forsvinner fra mottak

Andrea Sjøvoll

Ungdomsorganisasjonen til Redd Barna frykter at asylbarna kan ha blitt utsatt for menneskehandel, sier lederen Andrea Sjøvoll.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

De siste fire årene har 237 enslige asylbarn forsvunnet fra asylmottakene, viser en rapport fra PRESS, ungdomsorganisasjonen til Redd Barna. Og selv om talle på enslige asylsøkere har gått ned, forsvinner det flere nå enn før. Og det er uvisst hvor de blir av.

70 prosent av barna som blir borte har fått beskjed om at de skal sendes tilbake til det europeiske landet de først kom til, i tråd med den såkalte Dublinavtalen.

Etter at den ble innført, har tallet på asylbarn som går under jorda økt kraftig.

Ber om unntak fra regelen

– Tidligere var barna unntatt denne regelen. Nå frykter vi at de kan ha blitt utsatt for menneskehandel. Og vi vet at mange av dem har vært involvert i narkotikahandel, sier Andrea Sjøvoll i PRESS.

Myndighetene kan gjøre unntak fra regelen og stortingsrepresentant Aksel Hagen fra SV mener det må gjøres oftere.

– Vi mener disse barna ikke burde omfattes av Dublin-regelen og det bør gjøres flere unntak det man gjør i dag, sier Hagen.

Justisdepartementet vil foreløpig ikke kommentere saken.

Lørdag 12. januar ble det arrangert fakkeltog og markeringer 22 forskjellige steder i Norge til støtte for 544 asylbarna som har fått avslag på opphold, til tross for at de er født eller har bodd mesterparten av livet i Norge.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger