Snart fritt fram for nordmenn å fornærme Erdogan og Putin

Vitser, satire, harselas og krenkelser rettet mot utenlandske statsoverhoder og andre høytstående representanter skal ikke lenger kunne straffeforfølges.

TURKEY-POLITICS-WORLD-ENERGY-CONGRESS

Tyrkias president Recep Erdogan og hans russiske kollega Vladimir Putin. Stortinget planlegger å vedta at du som nordmann ikke skal kunne straffes for å fornærme disse to, eller andre utenlandske statsledere.

Foto: KAYHAN OZER / Afp

Det var SV som fremmet forslaget om at formuleringen i straffeloven §184 må endres, og forslaget har nå fått støtte flertallet i justiskomiteen på Stortinget.

Flertallet er enig i at bestemmelsen i straffeloven er problematisk sett opp mot ytringsfriheten. Komiteen har derfor innstilt på et vedtak hvor Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å fjerne bestemmelsen som handler om å opptre fornærmelig overfor en representant for en fremmed stat..

– Jeg ser ikke en eneste grunn til å ha en egen lov mot å fornærme representanter fra en fremmed stat. Det er forskjell på vold, hatefulle ytringer og rasisme, som alltid er og bør være forbudt, og det å fornærme noen, sa SVs Bård Vegar Solhjell da lovforslaget ble fremmet i vår.

Dikt førte til diplomatisk krise

Saken ble aktuell etter at den tyske komikeren Jan Böhmermann framførte et satiredikt på TV rettet mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkia tok saken særs alvorlig og diktet utløste en diplomatisk krise mellom de to landene som endte med at det tyske utenriksdepartementet mottok en diplomatisk note. Tyrkia krevde at den samfunnsrefsende satirikeren skulle straffes for å ha krenket presidenten. Det var det også anledning til ifølge den tyske straffeloven.

I etterkant av denne saken hadde også Spectator en konkurranse hvor målet var å fornærme Erdogan. Det var faktisk Boris Johnson, som er nå blitt utenriksminister i Storbritannia som vant den konkurransen med følgende dikt:

«There was a young fellow from Ankara, Who was a terrific wankerer. Till he sowed his wild oats, With the help of a goat, But he didn’t even stop to thankera».

Også det norske lovverket har hittil hatt en lignende bestemmelse. Ifølge loven kunne man straffes med fengsel i inntil ett år ved å opptre «fornærmelig» overfor en representant for en fremmed stat.

Bør ikke beskyttes mot fornærmelser

Dermed er det i teorien mulig for også norske komikere å bli straffet for å harselere med representanter for andre land, har ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf påpekt.

Paragrafen ble videreført da den nye straffeloven trådte i kraft i fjor. Nå får SV gjennomslag for at den skal bort.

– Det at noen representerer en fremmed stat, forplikter oss på ulike vis som nasjon, men det bør ikke gi en egen beskyttelse mot fornærmende utsagn, heter det i lovforslaget.

Må via Regjeringen

Selv om SV har fått resten av partiene med seg på dette, vil det ta litt tid før bestemmelsen endres. Årsaken er at flertallet i komiteen, som inkluderer regjeringspartiene, vil at saken skal innom Regjeringen først.

Les flere relevante saker her:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger