Hopp til innhold

Gollum, dyresex og pedofili – Erdogan dropper ærekrenkelse-søksmål

Boris Johnson har gjort det. Den tyske komikeren Jan Böhmermann har gjort. Opposisjonen har gjort det, og rundt 2000 andre har gjort det. Nå dropper Tyrkias sterke mann Recep Tayyip Erdogan alle søksmålene mot dem som har fornærmet han.

RUSSIA-TURKEY/ERDOGAN-RELATIONS

Tyrkias president Recep Erdogan ønsker nå å samle landet og dropper derfor alle søksmålene mot alle de som har fornærmet han.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Jeg kommer til å trekke tilbake alle saker som omfatter respektløse fornærmelser mot meg, sier president Erdogan.

Medhold i tysk rett

Erdogan har i lang tid saksøkt de som har kommet med ærekrenkelser mot han, men vil nå forsøke å skape en følelse av samhold etter det mislykkede kuppet mot han for to uker siden, skriver BBC.

Listen over fornærmelser er lang. Ifølge tyrkiske myndigheter er rundt 2000 personer tiltalt for å ha fornærmet presidenten, men den mest kjente er nok den tyske komikeren Jan Böhmermann, som skrev 24 verselinjer der han kritiserte Erdogan for å undertrykke minoriteter, dyresex og pedofili. En tysk domstol ga i mai Erdogan medhold i at Böhmerman kun får lov til å fremføre seks av verselinjene i fremtiden.

Londons tidligere borgermester og Brexit-general Boris Johnson, som nå er Storbritannias utenriksminister syntes det ville være en skandale om komikeren skulle straffes for satiren, og svarte med å la seg utfordre til å skrive en limerick om Erdogan.

Den britisk avisen The Spectator hadde nemlig diktkonkurransen «President Erdogan offensive poetry competition» gående – og Boris Johnson gikk like godt av med seieren i hele konkurransen med et dikt om at Erdogan har sex med en geit:

«There was a young fellow from Ankara, Who was a terrific wankerer. 'Till he sowed his wild oats, With the help of a goat, But he didn't even stop to thankera."

Men presidenten har også blitt sammenlignet med Gollum, og ettersom den tyrkiske domstolen ikke klarte å avgjøre om Erdogan virkelig ser ut som Gollum, innkalte domstolen en ekspertgruppe som skulle avgjøre om sammenligningen virkelig var en fornærmelse.

Mannen bak sammenligningen soner nå en lang fengselsstraff.

Laster Twitter-innhold

Forsøk på å kneble opposisjonen

Også lederen for landets største opposisjonsparti har fornærmet presidenten. Kemal Kiliçdaroglu, leder for opposisjonspartiet CHP, ble i januar dømt til å betale rundt 140.000 kroner for å ha kritisert regjeringen for å fengsle akademikere på grunn av det han kalte en «simpel diktator».

Opposisjonen har hele tiden ment at dette er et forsøk på å kvele ytringsfriheten. Etter kuppforsøket i Tyrkia tidligere denne måneden er 16 TV-stasjoner, 23 radiostasjoner, 45 aviser, 15 magasiner og 29 forlag stengt, og det er sendt ut arrestordre på 89 journalister. I tillegg er 18.000 personer pågrepet, og rundt 50.000 offentlige ansatte er suspendert fra jobbene sine.

SISTE NYTT

Siste nytt