Hopp til innhold

Tysk tv-komiker får politibeskyttelse etter Erdogan-dikt

Satirikeren Jan Böhmermanns tv-innslag har forårsaket en diplomatisk floke mellom Tyskland og Tyrkia. Nå blir komikeren satt under politibeskyttelse.

Jan Böhmermann

STORM: Tv-komikeren Jan Böhmermann har fått sterke reaksjoner på tv-innslaget der han beskylder Tyrkias president for pedofili og dyresex.

Foto: HENNING KAISER / Afp

Recep Tayyip Erdogan

UBLID: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan liker ikke å bli beskyldt for bestialitet. Nå ber hans regjering om at Böhmermann blir straffet for tv-innslaget.

Foto: KAYHAN OZER / Afp

Torsdag 31. mars leste Böhmermann opp et dikt med tittelen «Ærekrenkende» på det satiriske tv-programmet Neo Magazine Royale på ZDF.

I diktet hevder Böhmermann blant annet at den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har sex med dyr og barn.

Mandag denne uka krevde tyrkiske myndigheter at Böhmermann blir straffeforfulgt for det sjikanerende diktet. Nå får satirikeren politibeskyttelse, melder AFP.

Risikerer tre års fengsel

Diktet Böhmermann leste opp, var ment som et stikk til Erdogan, som forrige måned kalte Tysklands ambassadør til Ankara inn på teppet i protest mot et annet satireinnslag.

Flere tv-seere har klaget på Böhmermanns dikt, og den tyske påtalemyndigheten åpnet forrige uke etterforskning av tv-komikeren.

Diktet kan være et brudd på en lite anvendt paragraf i tysk straffelov som åpner for opptil tre års fengsel for å fornærme andre lands representanter eller styringsorganer.

I mellomtida har Böhmermann avlyst ukas utgave av programmet. Tysk politi bekrefter overfor AFP at komikeren nå får politibeskyttelse.

Truer flyktningavtale

Søndag krevde tyrkiske myndigheter at Böhmermann blir straffeforfulgt for det sjikanerende diktet. Nå prøver forbundskansler Angela Merkel å roe gemyttene med Tyrkia, en viktig alliert i håndteringen av flyktningkrisen.

– Tysklands grunnlov garanterer ytringsfrihet, akademisk frihet og kunstnerisk frihet. Disse verdiene gjelder uavhengig av de politiske problemene vi diskuterer med hverandre. Og det inkluderer flyktningsaken, uttalte Merkel tirsdag.

Samtidig sier Merkel at tyske styresmakter vil vurdere Tyrkias anmodning nøye, og komme med et svar i løpet av de neste dagene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.