Hopp til innhold

Krekar-saken utsatt: Vil ha mulla Krekar til Italia

BOLZANO (NRK): Den italienske påtalemyndigheten besluttet tirsdag å utsette rettssaken mot mulla Krekar. Årsaken er at de vil ha Krekar i salen, og gi ham mulighet til å forklare seg.

Rettsbygningen i Bolzano i Nord-Italia

Rettssaken mot mulla Krekar og fem andre menn i Bolzano i Italia utsettes til desember.

Foto: Ines Margot Zander / NRK

Rettssaken mot mulla Krekar og hans angivelige terrornettverk i Italia, ble tirsdag utsatt til 10. desember.

Årsaken er at den italienske påtalemyndigheten vil ha Krekar til stede i retten for å avgi forklaring. Dommeren sier det nå skal sendes et formelt brev til Krekar med en invitasjon.

– Jeg kan bekrefte at saken er utsatt til da, med utgangspunkt at vi løser dette spørsmålet, sier aktor Pasquale Profiti til NRK.

Vilje eller intensjon

Profiti sier at det de nå har gjort, er å gi Krekar muligheten til å vise «vilje eller intensjon om at han vil delta i prosessen, ved å jobbe for å starte den prosedyren» som kan sikre ham de nødvendige papirene for å reise ut av Norge.

– Vi får se om han gjør det, eller om han spør norske myndigheter formelt om han kan delta i prosessen, sier Profiti.

Rettssalen i Bolzano der saken mot Krekas påståtte terrornettverk pågår.

Tirsdag fortsatte rettssaken mot mulla Krekar og hans påståtte terrornettverk i Bolzano i Italia. Verken Krekar eller noen av de fem andre tiltalte var til stede.

Foto: Olav Døvik / NRK

Hva skjer dersom han ikke får denne autorisasjonen?

– Det får vi se, men det er nødvendig at han gjør dette. Hvis han ikke starter prosedyrene, viser det at han ikke er interessert i å delta i rettsprosessen, svarer Profiti.

Nekter å dra til Italia

Krekars norske advokat, Brynjar Meling, sier han selv tok kontakt med domstolen i Italia mandag, for å si at hans klient ønsker å forklare seg via videooverføring fra Oslo tingrett.

Mulla Krekar vil imidlertid ikke reise til Italia for å møte i rettssalen der.

– Det er ikke mulig for min klient å reise til Italia. Han har ikke reisedokumenter, ingen garantier fra norske myndigheter for at han får komme tilbake igjen. Per nå er det ingenting som gjør det aktuelt for ham å reise, sier Meling til NRK.

Han er glad for at retten ønsker å høre Krekars versjon av saken.

– Dersom de i det hele tatt skal gjennomføre en rettssak mot mulla Krekar med en viss troverdighet, er det helt avgjørende at mulla Krekar får forklart seg for retten. Det at de ikke har klart å få det til etter gjentatte forsøk, får stå for italienernes regning, sier han.

– Risiko

Krekars rettsoppnevnte advokat i Italia, Enrica Franzini, sier til NRK at de i retten tirsdag fikk bevist at Krekar ikke har de nødvendige papirene for å reise ut av Norge.

Enrica Franzini, Krekars forsvarer i Italia

Krekars rettsoppnevnte advokat i Italia, Enrica Franzini.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Det er det vi har sagt siden det første rettsmøtet, sier Franzini.

Hun sier videre at dersom Krekar får det han trenger for å kunne reise til Italia, så er det ikke mulig å garantere at han ikke kommer til å bli varetektsfengslet.

– Nå settes han inn i betingelsene for å komme til Italia, med den mulige risikoen knyttet til det, fordi påtalemyndigheten har sagt at de ikke garanterer at de ikke vil be om varetektsfengsling, sier Franzini.

– Så risikoen er der.

Flere utsettelser

Det er nesten tre år siden mulla Krekar ble pågrepet på cella i Kongsvinger fengsel, siktet for å være lederen av et internasjonalt terrornettverk. Etter flere utsettelser de siste årene, startet rettssaken mot Krekar og fem andre menn i Bolzano i Nord-Italia mandag morgen.

Tirsdag vitnet politioverbetjent Geir Øvstedal i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Den norske politioverbetjenten forklarte da hvordan norske myndigheter, etter anmodning fra Italia, hadde etterforsket saken mot mulla Krekar.

Geir Øvstedal i Bolzano

Politioverbetjent Geir Øvstedal i rettssalen i Bolzano tirsdag.

Foto: Ines Margot Zander / NRK

Han kom også med en statusoppdatering på tre av de seks tiltalte, ettersom de tre bor i Norge.

Blant dem er mulla Krekar, som italiensk påtalemyndighet mener blant annet sto for utformingen av den komplekse organisasjonen med navnet Rawti Shax fram til mars 2012, og rekrutterte medlemmer.

Dommerne og påtalemyndigheten var da spesielt interessert i hvorvidt de tre kan bevege seg fritt ut av Norge.

Etter at utsettelsen av saken var klar, skrøt Profiti av samarbeidet med PST.

– De har gjort en veldig viktig jobb, sa Profiti til NRK.

– Pasifistisk teoretiker

NRK har fått tilgang på rettsdokumenter som viser at italiensk påtalemyndighet har tatt ut en omfattende tiltale mot de seks mennene.

Ifølge tiltalen, som er fra august i år, skal de tiltalte ha vært en del av en internasjonal, radikal fundamentalistbevegelse, kalt Rawti Shax eller Didi Nwe («Den nye veien» eller «Mot fjellet»).

I tiltalen heter det også at organisasjonen hadde et indirekte mål om å begå voldshandlinger på europeisk jord og vestlige mål, for å legge press på internasjonale myndigheter.

Bevæpnet politi i Bolzano

Både mandag og tirsdag holdt væpnet politi vakt ved domstolen i Bolzano.

Foto: Ines Margot Zander / NRK

Franzini, sa mandag at hennes klient avviser alle anklager.

– Krekar har hele tiden sagt at han er en pasifistisk teoretiker. Han har aldri oppfordret noen til vold, vi får se om retten er enig, sier Franzini.

AKTUELT NÅ