Hopp til innhold

1,4 milliarder til norsk reiselivsnæring

Reiselivsbedrifter med mer enn 40 prosent fall i omsetning skal bli kompensert. Ordningen skal bare vare ut året.

Norsk reiseliv har ventet med hjertet i halsen på kompensasjonsordningen som regjeringen har lovet skal komme. Kritikken har haglet i ventetiden.

– Det har tatt for lang tid. Mange reiselivsbedrifter har tatt opp lån for å kunne betale regninger, meldte reiselivsnæringa i Lofoten.

Tidlig i oktober lovet regjeringen en kompensasjonsordning for reiselivet. Men det skulle ta fire uker før regjeringen klarte å bli enige med Frp.

I ettermiddag presenterte næringsminister Iselin Nybø (V) hva de har blitt enige om:

– Reiselivet er en av bransjene som er hardest rammet av koronapandemien. Den har fortsatt behov for støtte. For å identifisere tiltak som kan stimulere og hjelpe bedriftene har vi hatt tett dialog med partene i arbeidslivet. Målet er å bevare arbeidsplasser, og bidra til at ellers levedyktige reiselivsbedrifter kommer seg gjennom denne krisen, sier Nybø.

Ordningen for reiselivet vil bygge på den midlertidige kompensasjonsordningen for næringslivet som ble avviklet etter august.

Reiselivsbedrifter med stort omsetningsfall vil få kompensert en andel av sine faste, uunngåelige kostnader. Ordningen vil være rettet mot dem som er hardest rammet.

USIKKERHET: Sjef for Hattvika Logde i Lofoten, Kristian Bøe, sier at de har 10 til 15 prosent dekning.

USIKKERHET: Sjef for Hattvika Lodge i Lofoten, Kristian Bøe, sier at de har 10 til 15 prosent belegg på sengeplassene.

Foto: Daniel Ernst / Privat

Får dekt halvparten av inntektstapet

Kompensasjonsordningen gjelder fra september og ut året 2020. Utbetalingen vil skje som en engangsutbetaling i 2021.

For å kvalifisere til tilskudd, må bedriften kunne vise til et omsetningsfall på 40 prosent eller mer, sammenlignet med samme periode i fjor. Tilskuddet beregnes på samme måte som i den midlertidige kompensasjonsordningen for næringslivet:

50 prosent av faste kostnader blir kompensert. Regjeringen foreslo opprinnelig 30 prosent.

Støtten beregnes oppad til 10 millioner kroner per foretak per måned.

Regjeringen har satt av 1,4 milliarder kroner til reiselivsnæringen.

Inkludert i dette er 100 millioner til småbedrifter rundt reiselivsnæringen. Disse må kunne bevise at de har minst 80 prosent av sin inntekt knyttet til reiseliv, som for eksempel butikker. Denne såkalte ventilordningen er doblet i forhold til regjeringens opprinnelige forslag.

Ordningen vil gjelde for overnattingsbransjen, serveringsbransjen, formidlingsbransjen, event-, messe- og konferansearrangører, passasjertransport med buss eller rutebil og båt, ground handling, og bakketjenester, museer, alpinanlegg, fornøyelses- og opplevelsesparker, og reiselivsrelatert utleie av biler og sports- og fritidsutstyr.

ANDEL AV ARBEIDSSTYRKENARBEIDSLEDIGE
FØR KORONA
ARBEIDSLEDIGE
ETTER KORONA
Reiseliv og transport
3.4%
13.6%
Butikk- og salgsarbeid
2.9%
6.8%
Kontorarbeid
3.2%
5.8%
Serviceyrker og annet arbeid
2.7%
5.8%
Ledere
2.4%
5.5%
Oppdatert 2. februar

Næringslivet fornøyd

NHO er glad for at usikkerheten nå er bort for norsk reiseliv.

Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, sier det lenge var usikkert om reiselivsnæringen i det hele tatt skulle få noe ekstra hjelp de siste månedene av året. Deretter var mange bekymret for om 1 milliard kroner, som regjeringen antydet, ville være nok.

– NHO er veldig glad for at vi har fått en avklaring fra regjeringen. Og at de har lyttet til partene.

Ivar Horneland Kristensen i hovedorganisasjonen Virke sier regjeringens ordning gir liv og håp om at bredden i norsk reiseliv kan overleve pandemien. Samtidig legger han vekt på at næringen trenger forutsigbarhet også neste år.

– Dette kan komme til å vare lengre. Derfor er jeg glad for at statsråden er tydelig på at her må vi ha dialog videre framover ut over nyttårsaften 2020.

– Beveget i riktig retning

Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er stort sett fornøyd.

– Vi opplever at vi har blitt tatt på alvor og lyttet til. Selv om vi skulle ønske vi hadde kommet lengre på en del områder.

Gabrielsen mener støttebeløpet er beveget i riktig retning. Samtidig understreker han bekymring for om det blir nok dersom situasjonen skulle vedvare eller bli verre.

For sent

Aps reiselivspolitiske talsperson Åsunn Lyngedal mener pengene kommer for sent.

– Reiselivet trenger pengene nå. Når regjeringen ikke vil hjelpe reiselivet før neste år, er det som å sende ungen sin ut i vinterkulda og si at jakka får du i januar.

AKTUELT NÅ