Klimamunnkurv i Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets partikontor i Oslo gir lokalpolitikerne munnkurv i klimasaken.

Klimaendring
Foto: NASA/GETTY, HO / Scanpix/AFP

- Et underlig signal fra Ap som tegner et bilde av et parti som er preget av sentralstyring og frykt for intern debatt om den viktigste saken i 2007.

Det sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund om at Aps partikontor gir lokalpolitikerne munnkurv i klimasaken.

Klimaundersøkelse fra NRK

I går ettermiddag sendte Arbeiderpartiets hovedkontor ut en e-post til partiets toppkandidater ved høstens lokalvalg. Kandidatene oppfordres til å ikke svare på NRKs klimaundersøkelser.

Bakgrunnen er at NRK onsdag sendte ut en spørreundersøkelse til flere hundre av partiets kandidater og valgkampmedarbeider. Det stilles sju spørsmål, blant annet om kommunene bør ha egne klimaplaner og hvor store kutt Norge bør ta innenlands.

E-post til Aps lokalpolitikere

Dette er e-posten Aps partikontor sendte lokalpolitikerne.

Foto: NRK

Redd for eget parti

Også miljøbevegelsen reagerer på munnkurv i Arbeiderpartiet. Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener oppfordringen fra partikontoret tyder på at Ap er flau over egen klimainnsats.

- Det kan også bety at Jens Stoltenberg er redd for opposisjonen i eget parti og at den vil legge press på regjeringen.

Lokalpolitikere irriterte

- Jeg ble sjokkert over at partikontoret på Youngstorget vil styre hva jeg skal mene, og vil ha meg frabedt å bli styrt på den måten, sier Trude Viola Antonsen, Aps andrekandidat i Re kommune i Vestfold.

Også flere andre Ap-politikere reagerer på diktatet fra Oslo.

- Tema i undersøkelsen er viktig og jeg mener allmennheten har krav på svar i slike saker, sier Knut Pettersen som er ordførerkandidat i Egersund i Rogaland.

- Klima for komplisert!

Informasjonssjef i Ap, Sindre Fossum Beyer, sier klimasaken er for komplisert til å bli redusert til svar i et spørreskjema.

- Vi oppfordrer våre kandidater til å gi sine innspill direkte til partikontoret i stedet, sier Beyer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger