Hopp til innhold

- Skuffende og defensivt av Kleppa

Samferdselsministeren lover bedring for jernbanen, men innrømmer at situasjonen ikke er tilfredsstillende. Opposisjonen er ikke fornøyd med redegjørelsen.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa holdt tidligere i vinter pressemøte om situasjonen i togtrafikken på spor 19 på Oslo Sentralstasjon.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa redegjorde i dag for Stortinget om hvilke tiltak som skal løse krisen jernbanesektoren er oppe i.

– Jernbanen er sårbar etter mange år med manglende bevilgninger. Liv Signe Navarsete (Sp) tok tak i dette da hun ble samferdselsminister i 2005. Endringer tar tid. Vi har sett og vil fortsatt se en gradvis forbedring, sa Kleppa til Stortinget.

Beklaget lav punklighet

Hun beklaget den lave punktligheten jernbanen har hatt så langt i 2010. Hittil i år har den vært på 60-70 prosent.

– Dette skyldes en kombinasjon av manglende vedlikehold og kulde, sa Kleppa.

Hun snakket videre om tiltak som økte bevilgninger, nye dobbeltspor, tunneler, vedlikehold og fornying av hjernbanenettet, samt arbeidet med Oslo-tunnelen.

– Skuffende og defensiv

Opposisjonen på Stortinget er ikke fornøyd med samferdselsministerens redegjørelse om togproblemene. De kaller den skuffende og defensiv.

– Svært skuffende, og svært defensiv. Jeg hadde forventet noe helt annet. Det er ansvarsfraskrivelse, lyder det fra Venstres talskvinne Borghild Tenden.

– Samferdselsministeren demonstrerer at selv om hun vil, så får ikke regjeringen det til med norsk jernbane. Det er for få tiltak, og de som er kommet, er ikke gode nok, sier jernbanepolitisk talskvinne i Høyre, Ingjerd Schou.

– Vinterens togkrise har demonstrert dagens være - eller ikke være – for norsk jernbane. Og dessverre ser det ut til at dagens regjering svikter, sier Schou.

Knut Arild Hareide

Leder i samferdselskomiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide (Krf).

Foto: Morten Holm / Scanpix

LES: – Det må betydelige ekstra- bevilgninger til

– Tok ingen grep

Leder i samferdselskomiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide (KrF), er heller ikke fornøyd med det han fikk høre i Stortinget i dag.

– Jeg er veldig skuffet fordi jeg opplevde at de store grepene ikke ble tatt. Det kom ikke flere penger, og det ble ikke meldt om noe fornyelse av jernbanen, sier Hareide.

LES: Fått nok av togkaoset

NSB har sagt at det vil ta flere tiår før vi har en god jernbane med de planen som finne si dag, sier Hareide.

Hareide gjentok at han fortsatt ønsker fortsatt et bredt forlik i Stortinget der opposisjonspartiene går sammen med regjeringen om å lage en god jernbane.

ALT OM: Togkaos på Østlandet

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger