Hopp til innhold

Fått nok av togkaoset

Opposisjonen krever at samferdselministeren kommer til Stortinget for å redegjøre for problemene i togtrafikken.

Video nsps_upload_2010_1_22_19_3_43_161.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Oslotunellen er en av kjernene til problemene i togtrafikken på Østlandet. Samferdselsministeren beøkte tunellen i natt. (Klikk på bildet for å se saken. Foto: Reidar Westberg).

Samferdselspolitikere, både fra opposisjonen og de rød-grønne partiene, mener det må bevilges langt mer penger for å løse jernbanekrisa.

Schou

Togpendler og Høyrepolitiker, Ingjerd Schou på Oslo Sentralbanestasjon.

Foto: Sindre Løkstad / NRK
Ingjerd Schou
Foto: Sindre Løkstad / NRK

- Nok er nok

- Situasjonen for de togreisende er helt uholdbar. Nok er nok, sier Høyres jernbanepolitiske talskvinne, Ingjerd Schou, og sikter til daglige forsinkelser og kanselleringer i togtrafikken på Østlandet.

Nå ber hun ber samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa stille i Stortinget for å forklare hvordan dette skal løses.

- På vegne av alle som pendler, meg selv inkludert, vil jeg si at den siste tidens forsinkelser, innstillinger, vanskeligheter og rot er uholdbart. Slik kan vi ikke ha det, sier Schou.

LES: Tar ikke toget - rekker jobben

Denne vinteren har vært preget av tog som står, i stedet for tog som går. Ingjerd Schou mener situasjonen er så alvorlig at det også er nødvendig med mer penger

- Nå må det ryddes opp. Disse problemene oppstår hvert eneste år når vinteren melder seg. Som togbrukere og stortingsrepresentant er jeg lei av tomme løfter. Nå må toget i rute, sier Schou.

- Det er en skandale for en moderne velferdsstat at folk ikke kommer seg til jobben med toget, legger hun til.

-Tåler ikke kald vinter

Også Fremskrittspartiet har bedt samferdselsministeren komme til Stortinget, og mener det er nødvendig å øke jernbanebevilgningene ut over det som i fjor ble vedtatt i nasjonal transportplan.

- Det er et paradoks at vi har en jernbane som ikke tåler en normal norsk vinter. Vi har den siste tiden sett at jernbanenettet er i forfall, og at togmaterieller har store utfordringer. Det må vi gjøre noe med, sier nestleder i Transportkomiteen, Bård Hoksrud (Frp).

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide er leder i Stortingets transportkomite.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Danmark har klart det

Transportkomiteens leder, Knut Arild Hareide (Krf) vil i likhet med sine kolleger åpne pengesekken. Han mener Regjeringen må komme med en egen stortingsmelding om jernbanen, og han tror det er mulig å løse krisen.

- I Danmark har de også hatt store problemer med togdriften fire - fem år tilbake. Der har de investert langt større beløp enn i Norge. Det må også til her, sier Hareide.

LES: NSB-topp varsler togkaos i 30 år

Opposisjonen får følge av Hallgeir Langeland fra regjeringspartiet SV, en politiker som har kjempet for jernbanen i mange år og som må konstatere at togproblemene bare blir verre og verre.

- Jeg tror at vi må opp med nivået på bevilgninger. med tanke på den katastrofale situasjonen vi har i Oslo for tiden, sier Langeland.

Svikter toget

Mens politikerne forsøker å finne løsningen, begynner publikum å svikte toget. NSB har opplevd en nedgang på rundt tre prosent det siste året.

- Det er ikke rart. For toget har ikke gått noe særlig i rute. Det er flere og flere som sier at det går ikke alltid et tog, det står alltid et tog - og man må ta buss i stedet for, sier togpassasjer Trine Lise Viken fra Jessheim pendlerforening.

SE: De skal få orden på togkaoset

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger