Hopp til innhold

Kulda får skylda for togtrøbbelet

Samferdselsministeren sier kulda må ta skylda for at togene har så store problemer. Hun mener det ikke vil hjelpe med mer større bevilgninger, slik lederen av transportkomiteen på Stortinget krever.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og togpassasjerer

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vil ikke øke bevilgningene til jernbanen ytterligere.

Foto: NRK

Etter nok en uke med togkaos og forsinkelser, sa leder i Stortingets Transportkomite, Knut Arild Hareide (KrF), at han vil ha bred politisk enighet om at bevilgningene til jernbanen må økes .

– Vinterens togkaos viser at det er nødvendig med mer penger enn det som er planlagt i Nasjonal Transportplan, sier Hareide.

LES: NSB-styret: Uakseptabel situasjon

Forstår frustrasjonen

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) forstår at folk nå er oppgitt over NSB. Men vil ikke bevilge mer penger til jernbanen enn det som allerede er vedtatt i nasjonal transportplan.

– Jeg synes det er helt forferdelig at folk får så mange hverdagsproblemer på grunn av togforsinkelser og innstillinger. Også det faktum at Posten nå velger bil fremfor tog. Men det er jo slik at kulde og snø har forsterket de problemene som ligger her fra før på en nedslitt jernbane, sier Kleppa.

LES: Posten rømmer fra skinnene

Ikke mer penger

Hun mener ikke det viktigste nå er ikke å legge flere milliarder på bordet.

– Vi har nesten doblet budsjettet, vi har tredoblet investeringene allerede, og det er vedtatt at vi skal opp fra 1,3 til 5 milliarder i investeringer, legger hun til.

Hun mener at med disse bevilgningene i 2010 vil mye godt arbeid bli gjort for jernbanen. Men innrømmer at fornyingsarbeidet vil ta lang tid.

– Det viktige nå er å få inn kvalifisert personell, økt rekruttering til jernbanen, og å sikre at de ansatte får gjøre jobben sin, sier Kleppa.

Knut Arild Hareide

Leder i Stortingets Transportkomite, Knut Arild Hareide (FrF).

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Alvorlig situasjon

I Nasjonal Transportplan er bevilgningene til jernbaneinvesteringer fram til 2019 fordoblet. Men dette er ikke nok, mener Hareide. Han mener vi må ta oss råd til ytterligere milliardbevilgninger for å få togene til å gå.

– Fordi vi ser at det er en alvorlig situasjon for jernbanen. NSB sier det vil ta 30 år før jernbanen er i en god nok standard hvis ikke bevilgningene økes de neste årene, sier Hareide.

Han mener at dersom ikke politikerne gjør noe nå, kan det være for sent.

– Forfallet har vært stor gjennom mange år. Denne og tidligere regjeringer har forsømt jernbanen i for mange år, mener KrF-politikeren.

– Jeg inviterer derfor regjeringen og alle partier til et forlik slik at vi står sammen og tar ansvar for å forbedre jernbanen, sier Hareide.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger