Hopp til innhold

Kilder til NRK: – Grande omtalte gutten som mobbeoffer og ressurssvak

GARDERMOEN (NRK) Flere kilder sier Trine Skei Grande overfor dem stemplet gutten som hevder han hadde sex med henne på en bryllupsfest, som mobbeoffer og ressurssvak.

Venstres landsmøte på Jessheim 2018

HOS SINE EGNE: Trine Skei Grande nevnte ikke sex-saken eller egen håndtering av den de siste månedene med ett ord da hun åpnet Venstres landsmøte på Quality Airport Hotel Gardermoen fredag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NRK har snakket med flere personer både i pressen og i Venstre som i midten av januar hadde samtaler med Grande eller hennes rådgiver om saken. Flere av samtalene skal det ha vært Grande og apparatet rundt henne som tok initiativ til.

Kildene sier de raskt oppfattet at formålet med samtalene var å diskreditere og delegitimere gutten som var 17 år da han etter eget utsagn hadde sex med Trine Skei Grande i en kornåker i 2008.

Ifølge kildene brukte Grandes pressesjef og statssekretær Jan-Christian Kolstø karakteristikker som enkel, ustabil og arbeidsledig om gutten, mens Venstre-lederen og kulturministeren personlig omtalte gutten blant annet som mobbeoffer og ressurssvak.

Sannheten er at gutten, som i dag er en 26 år gammel mann, er utdannet ingeniør og jobber fulltid som prosjektleder.

Også VG meldte tidligere i uken at rådgivere i Venstre hadde fremstilt gutten som ustabil.

Kildene sier de tror strategien bak karakteristikkene var å forhindre at gutten ble tatt seriøst av media og folk internt i partiet.

Sentrale kilder i Venstre bekrefter at flere av karakteristikkene NRK gjengir har blitt brukt, men mener Grandes intensjon med karakteristikkene har vært å beskytte gutten - ikke å diskreditere han.

Ulike versjoner

Samtalene NRKs kilder refererer til fant sted etter at mannen 18. januar fortalte VG at han fikk sjokk av hvordan Trine Skei Grande i en telefonsamtale med han hadde fremstilt den ti år gamle hendelsen med den 21 år yngre mannen.

– Hun fortalte at hennes versjon var at det hadde vært en fest hvor venner koste seg og hvor jeg hadde dratt med henne bak et hus og hoppet på henne, sa han til VG.

VG har flere ganger skrevet at en lignende versjon ble kommunisert ut internt i Venstre av partilederens medarbeidere.

Mannen har på sin side en versjon som går ut på at de to havnet i kanten av en kornåker hvor de lå sammen.

Beskyldes for mistenkeliggjøring

Han mener derfor Grandes fremstilling er feil og fremstiller ham som en overgriper.

Tirsdag denne uken bekreftet Senterparti-nestleder Ola Borten Moe at hendelsen fant sted på en fest knyttet til hans bryllup i 2008. Han anklaget samtidig Grande for å mistenkeliggjøre slektningen fordi hun ikke offentlig bekrefter at hans versjon er sann, noe Borten Moe mener den er.

Trine Skei Grande har ikke kommentert saken offentlig i særig grad siden 17. januar. Da rykket hun ut i Aftenposten med dette sitatet:

– Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper.

Oppslaget kom i kjølvannet av #metoo-kampanjen, etter uker med intens ryktespredning i sosiale medier om den ti år gamle hendelsen, hvor Grande i noen av de groveste postene ble beskyldt for å ha voldtatt barn.

26-åringen reagerer

Den 26 år gamle mannen som var 17 da den påståtte hendelsen i kornåkeren fant sted sier til NRK i dag at han reagerer sterkt på at Grande etter hans syn har spredt et inntrykk av at han er lite troverdig.

– Selve hendelsen i bryllupet er en ting, men håndteringa i etterkant er det som er virkelig grovt. Det er en svertekampanje der jeg blir framstilt som overgriper, sier han.

Om påstanden om at karakteristikkene i toppen av artikkelen ble brukt av Grande og hennes rådgiver for å beskytte han, sier mannen:

– Disse karakteristikkene er åpenbart ikke et forsøk på å beskytte meg, men heller på å beskytte seg selv.

Trine Skei Grande har fått muligheten, men har ikke ønsket å kommentere noe av innholdet i denne saken.

Jan-Christian Kolstø i Venstre

STATSSEKRETÆREN: Trine Skei Grandes mangeårige pressesjef Jan-Christian Kolstø.

Foto: Mona Lindseth / Mona Lindseth

Hennes statssekretær Jan-Christian Kolstø imøtegår imidlertid påstandene som gjelder hva han skal ha sagt:

– Dette er påstander fra anonyme kilder som jeg vil avvise. Jeg har hverken truffet eller snakket med den personen det er snakk om og har ikke grunnlag for å komme med noen karakteristikker av vedkommende, sier Kolstø.

AKTUELT NÅ