Ansatte ved tre slakterier i Østerrike har nå fått påvist koronasmitte. Slakteriene er stengt, og de ansatte er sendt hjem.
Det er lav risiko for at det skjer i Norge, så lenge produsentene følger de gjeldende smittevernrådene, sier FHI.
- Les også:
Slakterier verden rundt har blitt store smitteklynger. I Europa har mange slakterier måttet stenge på samme måte som i Østerrike, og mange tror nå det er et smitteproblem i selve industrien.
Ansatte arbeider tett og i høyt tempo. Omgivelsene er fuktige og kalde, og ansatte må ofte rope til hverandre for å bli hørt. Med andre ord: Omgivelser der koronaviruset trives godt.
Liten risiko
Folkehelseinstituttet har bistått kjøttindustrien med råd for hvordan de effektivt skal håndheve smittevernreglene på fabrikkene.
– Det består i at ingen med covid-19 symptomer skal gå på jobb, en meters avstand, samt øvrige hygieneråd, men ellers gjennomføres slaktingen i henhold til normale rutiner, skriver seniorrådgiver Solveig Jorde ved smittevern, miljø og helse i Folkehelseinstituttet til NRK.
De mener det er usannsynlig at vi får en smitteklynge ved et norsk slakteri.
– Hvis disse tiltakene følges, så skulle det innebære en lav risiko for smitteutbrudd i norske slakterier, fortsetter hun.
God beredskap
Den største norske kjøttprodusenten er Nortura, som står bak merkevarene Gilde og Prior. De har 30 produksjonssteder i Norge og rundt 5000 ansatte.
Fungerende produksjonssjef Vibeke Lamark sier de har god smitteberedskap og kontakt med FHI.
– Vi har jobbet for at smittevernreglene er kjent og respekteres på våre slakterier. Vi har arbeidet for unngå at de ansatte står for tett, eller at det blir for mange på pauserommet. I noen tilfeller har vi også satt opp glass-skjermer, forklarer hun.
Hun sier det har vært smittetilfeller ved Norturas slakterier, men at gode rutiner har unngått et større utbrudd.
– Når det har skjedd, har vi jobbet veldig raskt for å spore og passe på at karantenen blir respektert. Så det har ikke utviklet seg til noen smitteklynge, sier Lamark.
Hun sier Nortura har et stort ansvar for å unngå et smitteutbrudd. På slaktesiden står Nortura for omtrent 60 til 70 prosent av markedet.
– Vi er en samfunnskritisk virksomhet, vi forsyner jo mat til hele landet, så vi må kunne drifte. Derfor er vi veldig i beredskap, sier hun.
En industri i hardt vær
Også kjøttbransjen i USA kom i hardt vær da det ble påvist smitte ved flere slakterier i landet i april.
Fagforeningen for matarbeidere UFCW meldte da om at minst 72 av deres medlemmer hadde dødd av covid-19, og mange arbeidere nektet å gå på jobb.
I flere land har bruken av migrantarbeidere vært utbredt, men det er nå under granskning. I Tyskland, der flere enn 1500 ansatte ble smittet på en fabrikk, skal det fra neste år bli vanskeligere med midlertidige ansettelser i bransjen.
Lamark i Nortura mener det er gode rutiner for midlertidige ansettelser.
– Vi har krav for at alle midlertidige ansatte skal ha gode boforhold, med eget rom og bad, sier hun.
Enkelte dyrevernaktivister har også brukt anledningen for å demonstrere mot en industri de anser som umoralsk.
- Les også: