Hopp til innhold

Kan norske slakterier bli smitteklynger?

Slakterier i USA, Tyskland, og nå Østerrike har blitt smitteklynger for koronavirus. Norsk kjøttindustri mener det ikke kommer til å skje her i landet.

Slakt av storfe på Fatland slakteri på Furuset i Oslo.

Slakt av storfe på Fatland slakteri på Furuset i Oslo i 2018. Søndag ble 12 ansatte ved et slakteri i Østerrike erklært smittet av covid-19.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ansatte ved tre slakterier i Østerrike har nå fått påvist koronasmitte. Slakteriene er stengt, og de ansatte er sendt hjem.

Det er lav risiko for at det skjer i Norge, så lenge produsentene følger de gjeldende smittevernrådene, sier FHI.

Slakterier verden rundt har blitt store smitteklynger. I Europa har mange slakterier måttet stenge på samme måte som i Østerrike, og mange tror nå det er et smitteproblem i selve industrien.

Ansatte arbeider tett og i høyt tempo. Omgivelsene er fuktige og kalde, og ansatte må ofte rope til hverandre for å bli hørt. Med andre ord: Omgivelser der koronaviruset trives godt.

Liten risiko

Folkehelseinstituttet har bistått kjøttindustrien med råd for hvordan de effektivt skal håndheve smittevernreglene på fabrikkene.

– Det består i at ingen med covid-19 symptomer skal gå på jobb, en meters avstand, samt øvrige hygieneråd, men ellers gjennomføres slaktingen i henhold til normale rutiner, skriver seniorrådgiver Solveig Jorde ved smittevern, miljø og helse i Folkehelseinstituttet til NRK.

De mener det er usannsynlig at vi får en smitteklynge ved et norsk slakteri.

– Hvis disse tiltakene følges, så skulle det innebære en lav risiko for smitteutbrudd i norske slakterier, fortsetter hun.

Gilde sitt anlegg på Sem utenfor Tønsberg

Gilde sitt anlegg på Sem utenfor Tønsberg.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

God beredskap

Den største norske kjøttprodusenten er Nortura, som står bak merkevarene Gilde og Prior. De har 30 produksjonssteder i Norge og rundt 5000 ansatte.

Fungerende produksjonssjef Vibeke Lamark sier de har god smitteberedskap og kontakt med FHI.

– Vi har jobbet for at smittevernreglene er kjent og respekteres på våre slakterier. Vi har arbeidet for unngå at de ansatte står for tett, eller at det blir for mange på pauserommet. I noen tilfeller har vi også satt opp glass-skjermer, forklarer hun.

Hun sier det har vært smittetilfeller ved Norturas slakterier, men at gode rutiner har unngått et større utbrudd.

– Når det har skjedd, har vi jobbet veldig raskt for å spore og passe på at karantenen blir respektert. Så det har ikke utviklet seg til noen smitteklynge, sier Lamark.

Hun sier Nortura har et stort ansvar for å unngå et smitteutbrudd. På slaktesiden står Nortura for omtrent 60 til 70 prosent av markedet.

– Vi er en samfunnskritisk virksomhet, vi forsyner jo mat til hele landet, så vi må kunne drifte. Derfor er vi veldig i beredskap, sier hun.

In this Tuesday, May 12, 2020 file photo a man walks past the Westfleisch slaughterhouse in Coesfeld, Germany. The German government agreed Wednesday to ban the use of subcontractors and increase fines for breaches of labor law in the meat industry starting next year following a series of coronavirus outbreaks linked to abattoirs in recent weeks. (AP Photo/Michael Probst, file)

Westfleisch slakteri i Coesfeld i Tyskland.

Foto: Michael Probst / AP

En industri i hardt vær

Også kjøttbransjen i USA kom i hardt vær da det ble påvist smitte ved flere slakterier i landet i april.

Fagforeningen for matarbeidere UFCW meldte da om at minst 72 av deres medlemmer hadde dødd av covid-19, og mange arbeidere nektet å gå på jobb.

I flere land har bruken av migrantarbeidere vært utbredt, men det er nå under granskning. I Tyskland, der flere enn 1500 ansatte ble smittet på en fabrikk, skal det fra neste år bli vanskeligere med midlertidige ansettelser i bransjen.

Lamark i Nortura mener det er gode rutiner for midlertidige ansettelser.

– Vi har krav for at alle midlertidige ansatte skal ha gode boforhold, med eget rom og bad, sier hun.

Enkelte dyrevernaktivister har også brukt anledningen for å demonstrere mot en industri de anser som umoralsk.

Demonstrant foran slakteri i Tyskland

En demonstrant foran slakterifirmaet Tönnies' hovedkvarter i Tyskland. Tönnies måtte stoppe produksjonen etter at hundrevis av ansatte fikk påvist koronasmitte i juni.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

AKTUELT NÅ