Hopp til innhold

FHI: Pandemien er ikke over i Norge før den er over i alle land

Den svært dramatiske smittesituasjonen i India bekymrer og viser alvoret i koronapandemien, sier Frode Forland i FHI. Nå vurderes det om det bør innføres strengere regler for personer som kommer til Norge etter å ha vært i India og Pakistan.

Et menneske som er død av koronaviruset i India, bæres på en både, innpakket i et laken, på et krematorium i New Delhi.

DRAMATISK ØKNING: I India er nå både sykehusene og også krematoriene overfylte etter en kraftig smitteøkning i landet. Likbrenningen er et religiøst ritual, og den døde skal helst kremeres samme dag som man dør. Her er det nok en person som er død av koronaviruset i India, som skal kremeres.

Foto: MONEY SHARMA / AFP

Med over 350.000 nye smittetilfeller mandag ligger India fremdeles på smittetoppen på verdensbasis.

Målt i antall registrerte smittetilfeller er India verdens nest hardest rammede land etter USA. Men mens smitten går ned i USA, stiger den nå raskt i India. En stor, andre smittebølge brøt ut i midten av februar.

Nye og mer smittsomme virusvarianter er påvist i landet. Dersom smitten får fortsette den eksplosive økningen, kan nye varianter komme til.

– Situasjonen i India er veldig alvorlig. Der er det den såkalte indiske varianten som har tatt over smittespredningen nå. Og det er et helsevesen som ikke klarer å håndtere situasjonen. Vi ser at smitten sprer seg med tall som er større enn vi noen gang har sett i noen andre land, sier Frode Forland, fagdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Det viser også alvoret i situasjonen globalt sett. Dette er en pandemi, og den er ikke over – ei heller i Norge – før den er over i alle land.

Er det grunn til å anbefale enda strengere regler for reiser til og fra India og Pakistan enn det vi har i dag?

– Vi ser på nå om det er behov for særskilte tiltak. Men vi har jo svært strenge tiltak som gjelder nå, som er knyttet til alle reiser fra utlandet, inkludert dem som kommer fra India og Pakistan. De skal ha negativ test, de skal testes på Gardermoen, og de skal i innreisekarantene. Så vi har tro på at det også er effektive tiltak for å stanse disse virusvariantene, sier Forland.

Både Norge og flere andre land vil nå hjelpe India i håndteringen av den voldsomme smitteøkningen.

Frode Forland

BEKYMRET: Frode Forland, smitteverndirektør i FHI, ser alvorlig på smittesituasjonen i India og følger utviklingen nøye.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Raskt å lage nye versjoner av vaksinene

FHI følger utviklingen både i India og i andre land fortløpende.

Den største bekymringen er at nye virusvarianter skal påvirke smittespredningen i Norge, eller hvor syk man blir dersom man blir smittet, eller gjøre at vaksinene ikke lenger er effektive.

– Foreløpig er det sånn at de variantene som sirkulerer i Norge, har vaksinen effekt mot. Men de har økt smittespredningsevne og kan kanskje også føre til mer alvorlig sykdom. Da snakker vi mest om den britiske varianten, som har vært mest utbredt i Norge, og den sørafrikanske, sier Forland.

Han påpeker imidlertid at dersom det skulle komme nye, mer smittsomme og mer alvorlige varianter, betyr ikke det at vi rykker tilbake til start når det gjelder vaksinene.

– Med den nye vaksineteknologien vi har nå, er det relativt raskt å lage nye versjoner av vaksinene, som også kan hjelpe mot nye varianter av viruset. Her er grunnlagsarbeidet allerede gjort.

Må regne med flere smittsomme varianter

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier den indiske varianten har ting til felles med de brasilianske og den sørafrikanske variantene.

– Vi vet at det er en av flere varianter hvor du har flere mutasjoner som endrer litt på denne piggen som stikker ut av viruset. Det kan gjøre at det blir mer smittsomt, men også at vaksineeffekten blir redusert over tid, sier Nakstad til NRK.

Foreløpig er det bare påvist en håndfull tilfeller av den indiske varianten i Norge. Den har så langt ikke ført til utbrudd. Nakstad sier man fortsatt analyserer mange positive virusprøver for å overvåke forekomsten av nye varianter.

– Vi må være forberedt på at vi kan få flere tilfeller av virus i Norge som sprer seg lettere, eller at vaksinene virker dårligere, sier Nakstad.

Espen Rostrup Nakstad

PÅFYLL: Norge må være forberedt på nye virusvarianter som krever ytterligere vaksinering, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Berit Roald / NTB

I mars i år ble det i tillegg påvist fem smittetilfeller av en undergruppe av viruset, ifølge VG. Disse undergruppe-virusene hadde lignende mutasjoner som den indiske og sørafrikanske varianten.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier til avisen at dette er én av mange hundre undergrupper av viruset, men ikke en egen variant.

Frode Forland sier til NRK i ettermiddag at disse fem smittetilfellene ble oppdaget om bord på et skip.

– Det var et utbrudd på et skip som var ankret opp i Bamble kommune. De som var smittet, ble isolert. Skipet er nå ute av landet, og de som var om bord, har reist fra landet, sier Forland.

Noen av dem som var om bord skipet, var på et smittehotell i en periode under isolasjonen, men ellers var ingen i land, sier Forland.

Undergruppen av koronaviruset som man fant i disse prøvene, skal ha noen fellestrekk med den indiske varianten, men det er altså ikke den indiske varianten som ble funnet.

– Den indiske varianten har to mutasjoner i piggproteinet. Det vi fant i disse tilfellene her, var at den ene av disse mutasjonene var til stede i piggproteinet, men ikke begge. Dette virker som å være slått ned nå, og vi har ikke kjennskap til at denne varianten har bredd seg videre i verken Norge eller i andre land, sier Forland til NRK.

Påfyll allerede til høsten?

Tidligere har det vært snakket om at det kan bli nødvendig å supplere vaksinen med en tredje dose etter hvert som viruset endrer seg, muterer og dukker opp i nye varianter.

Nakstad tror det kan skje raskt.

– Vi må være forberedt at vi må få påfyll av en justert vaksine allerede til høsten. Det virker som at EU er i ferd med å forberede seg på dette med tanke på de avtalene de inngår med vaksineleverandørene, sier Nakstad.

Han sier at selv om dagens vaksiner har en viss effekt mot nye varianter, kan de føre til at flere blir smitteførende enn ellers.

– Siden så mange i verden ikke er vaksinert, vil det fortsatt være en utfordring med mutasjoner. Pandemien vil fortsette å leve i verden, sier Nakstad.

– Det spørs hvor mye vi påvirkes i Norge når de fleste voksne er vaksinert med vaksiner som, tross alt, har en ganske god effekt på disse mutasjonene.

AKTUELT NÅ