Hopp til innhold

Jenny Jenssen: – Mitt hjerte blør for dem

Artisten Jenny Jenssen, som selv ble mamma med prøverørsbehandling, reagerer kraftig på at Oslo universitetssykehus innskrenker tilbudet til hjelp til ufrivillige barnløse. Andre mener det ikke er det offentliges oppgave å gjøre folk gravide.

Jenny Jenssen

GA SEG IKKE: Artisten Jenny Jensen ble mor da hun var nesten 43 år. Bildet er tatt under Oslo Fashion Week da Jennys datter var 4,5 måneder.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Jeg synes det er helt forferdelig. Hjertet mitt blør for dem som er i prosessen, sier Jenssen.

Tirsdag skrev NRK at Oslo universitetssykehus innskrenker tilbudet til hjelp til ufrivillige barnløse på grunn av for stor pågang. 510 personer som venter i kø på behandling og rundt 250 som venter på utredning fører til at kvinneklinikken satte ned aldersgrensen fra 41 til 39 år.

I tillegg er det heller ikke kapasitet til å behandle de som har fått barn fra før av.

For Jenssen var det ikke noe alternativ å gi opp. Hun ble mamma da hun var nesten 43 år.

– Det er selvfølgelig veldig dyrt å gjøre det privat, slik vi gjorde. Det er ikke alle som har mulighet, legger hun til.

Bekfruktning av egg under IVF-behandling

NYTT LIV i GLASS: Sperm stikkes inn i et egg i håp om at det befruktede egget skal bli til et barn for noen som ikke har klart å bli gravid på naturlig vis.

Foto: Willy Hage/Per Onsheim / NRK

– Ingen menneskerett å få barn

Tony Burner

– Det er ingen menneskerett å få barn, mener Tony Burner.

Foto: Emrah Senel / NRK

Tony Burner, medforfatter av boken «Evig barnefri», vil ikke selv ha barn. Han mener det ikke er noen menneskerett å få det offentliges hjelp til å bli gravid.

– For det andre så er det kapasitetsproblemer som er blitt nevnt som en årsak til at sykehuset gjør dette. Det tenker jeg er helt greit. Hvis det går utover andre, viktigere arbeidsoppgaver på et universitetssykehuset, så er det en grei prioritering, sier Burner.

Heller ikke Jan Helge Solbakk, som er professor i medisinsk etikk ved UIO, mener det er en menneskerett å få barn.

– Men vi må ikke glemme at veldig mange ufrivillige barnløse sliter med savn og sorg. Det å ikke få et barn man ønsker, er for mange en stor eksistensiell smerte.

Han påpeker at det å redde liv er mye viktigere, men at Norge samtidig har et regelverk som gir ufrivillige barnløse rett på behandling på statens bekostning opptil en viss alder.

– Det kan man diskutere, sier Solbakk.

Sykehuset håper de kan øke kapasiteten

Det er helt nye grupper som legger press på det populære offentlige tilbudet til ufrivillig barnløse.

Bjørn Busund

– Vi har planer om å øke kapasiteten allerede fra nyttår, sier Bjørn Busund, klinikkleder på Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Willy Hage/Per Onsheim / NRK

– Det dreier seg om lesbiske og homofile, og det dreier seg om pasienter med infeksjoner som hiv og hepatitt som ikke tidligere hadde disse mulighetene, forklarer Bjørn Busund, klinikkleder på Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus.

Han sier sykehuset arbeider for å øke behandlingskapasiteten med 50 prosent.

– Vi har planer for å øke denne fra 40 til 60 behandlinger per uke, som vi håper å ha iverksatt allerede fra nyttår. Da trengs det en del ombygning av arealer og bygninger, men planene er nokså klare, og vi håper vi kommer til å få til det, sier Busund.

AKTUELT NÅ