Hopp til innhold

Reagerer på at sykehus strammet inn prøverørsregler «over natta»

Foreningen Ønskebarn frykter klasseforskjeller blant ufrivillig barnløse etter at Oslo universitetssykehus satte ned aldersgrensa for hvem som kan søke hjelp.

Lise Boeck Jakobsen

KRITISK: Styreleder i Foreningen ønskebarn Lise Boeck Jakobsen reagerer på at Oslo universitetssykehus har strammet inn reglene for hvem som kan søke hjelp.

Foto: NRK

– Jeg synes det er svært uheldig at de som er avhengig av dette tilbudet ikke får det, og må vente eller ikke få behandling. Ventetid er jo veldig avgjørende for denne pasientgruppa, sier Lise Boeck Jakobsen.

Hun er styreleder i Foreningen ønskebarn, en forening som jobber for interessene til folk som strever med å få barn eller er ufrivillig barnløse.

14. mars i år endret Oslo universitetssykehus (OUS), som er det sykehuset som behandler flest barnløse par i Norge, reglene for hvem som kan søke om hjelp for ufrivillig barnløshet:

  • Øvre aldersgrense hos kvinnen ble satt ned fra 41,5 år til 38 år (altså ikke fylt 39).
  • Søskenforsøk ikke lenger tillatt. Det betyr at par med barn fra før ikke kan søke behandling

Sykehuset begrunner regelendringene med en veldig stor tilstrømming av pasienter den siste tida og sier at de jobber med å få ned ventetidene. Målet er å øke antall behandlinger fram mot neste sommer og at regelinnstrammingene forhåpentlgivis kan fjernes igjen.

Oslo universitetssykehus

STRAMMET INN REGLENE: Reproduksjonsmedisinsk seksjon ved OUS har strammet inn reglene for hvem som kan søke om hjelp for ufrivillig barnløshet.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Privatklinikkene merker økt pågang

Etter at de nye kravene ble innført, sier fire av de fem norske privatklinikkene som tilbyr IVF-behandling (prøverør) til NRK at de har opplevd økt pågang av pasienter som ikke vil vente i mange måneder.

– Det er uheldig. Når det offentlige tilbudet i Oslo opplever økt tilstrømming og flere kontakter det private, sier det noe om at tilbudet ikke står i forhold til behovet. Det kan også bidra til å skape ulikhet, fordi det ikke er alle som har råd til å gå til det private, sier Jakobsen i Foreningen ønskebarn.

Bjørn Busund, OUS

VIL KORTE NED VENTETIDENE: Klinikkleder Bjørn Busund ved OUS.

Foto: OUS

Klinikkleder ved Kvinneklinikken på Oslo universitetssykehus Bjørn Busund sier at sykehuset jobber intenst med å øke kapasiteten og at han forstår at folk reagerer på den plutselige innstrammingen.

– Jeg har stor forståelse for det. Men det er sånn at hvis vi ikke skjerper kravene, så vil ventetidene bli enda lenger. Økte ventetider betyr jo at mange kvinner etter hvert vil ha dårligere mulighet for å få barn, fordi alderen øker, sier Busund.

– Kvinner venter med å få barn

Antall pasienter som fikk behandling for uønsket barnløshet ved OUS økte fra 2014 til 2015:

Laster innhold, vennligst vent..

Samtidig ser klinikkleder Bjørn Busund at pasientgruppa blir eldre:

– Vi ser at det er en tendens i Oslo-området til at kvinner venter med å bli gravide. Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Oslo er nå 32 år.

Fritt sykehusvalg

Mens Oslo universitetssykehus opplever veldig stor tilstrømming, er det ikke like lange ventetider på andre offentlige sykehus.

Ventetidene oppdateres jevnlig på Helsenorge.no, og Helsedirektoratet understreker at det er fritt sykehusvalg i Norge:

– Klinikkene kan ha ulik kapasitet, og hvis man får nei ved én klinikk kan man be om å bli henvist til en annen, sier fungerende avdelingsdirektør Anne Forus i Helsedirektoratet.

AKTUELT NÅ