Hopp til innhold

Flere barnløse ba om hjelp - sykehuset strammet inn reglene

Oslo universitetssykehus opplever så stor tilstrømming av ufrivillig barnløse som søker hjelp at de har innført en øvre aldersgrense på 38 år. Nå opplever private klinikker økt pågang.

Oslo universitetssykehus

RIKSHOSPITALET: Ved reproduksjonsmedisinsk seksjon på Oslo universitetssykehus har de strammet inn reglene for hvem som kan få hjelp.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Inne på venterommet på den private IVF-klinikken på Majorstua i Oslo sitter spente kvinner og venter på å bli ropt opp. Noen skal til ultralyd, andre skal ta ut egg, noen skal inn til sin første utredningssamtale med gynekolog.

Felles for alle er at de ikke har blitt gravide på den naturlige måten og søker hjelp.

– Vi har hatt en økt tilstrømning av henvendelser den siste tida. I april så vi en dramatisk økning. Da kjøpte vi kake og feiret, sier Sigrid Grimkelsrud.

Hun er sykepleier og daglig leder på IVF-klinikken i Oslo, én av fem private klinikker i Norge som tilbyr behandling til ufrivillig barnløse.

IVF-klinikken, daglig leder Sigrid Grimkelsrud

ØKT PÅGANG: Inne på laboratoriet på IVF-klinikken sjekker bioingeniørene og embryologene kvaliteten på eggene. Daglig leder Sigrid Grimkelsrud sier klinikken har fått flere henvendelser den siste tida.

Foto: Irina Tjelle / NRK

Endret øvre aldersgrense fra 41,5 år til 38

I likhet med flere andre privatklinikker NRK har snakket med, forteller de om økt pågang etter at Oslo universitetssykehus (OUS) 14. mars plutselig strammet inn reglene for hvem som kan søke behandling for ufrivillig barnløshet:

  • Øvre aldersgrense hos kvinnen ble satt ned fra 41,5 år til 38 år (altså ikke fylt 39).
  • Søskenforsøk ikke lenger tillatt. Det betyr at par med barn fra før ikke kan søke behandling
Bjørn Busund, OUS

KLINIKKLEDER: Bjørn Busund ved Kvinneklinikken på OUS.

Foto: OUS

Klinikkleder på Kvinneklinikken ved OUS Bjørn Busund forklarer innstrammingen slik:

– Vi har hatt veldig stor tilstrømming av pasienter, så vi har kapasitetsutfordringer for tida. Det fører til veldig lange ventetider og derfor har vi strammet inn for en periode. Vi prøver å få ned behandlingstidene, og dessuten er resultatene for kvinner over 39 år nokså dårlige, sier Busund.

Lange ventetider

OUS er det sykehuset som behandler flest barnløse pasienter i året i Norge.

Den korteste ventetida for behandling der er nå 17 uker, men de som søker nå kan risikere å vente helt til neste sommer før de kan starte behandling, ifølge Busund.

IVF-klinikken - laboratoriesjef Britt Randi Jonassen

SER PÅ EGG: På laboratoriet på IVF-klinikken ser klinisk embryolog Britt Randi Jonassen på om egget har god nok kvalitet.

Foto: Irina Tjelle / NRK

For mange er det altfor lenge. Noen velger å gå til det private markedet, uten 38 års-aldersgrenser eller forbud mot søskenforsøk:

– Det er nok mange som synes ventetida er veldig, veldig lang. De har et grunnleggende sterkt behov for å få barn og synes det er lenge å vente, sier Sigrid Grimkelserud.

Også andre privatklinikker merker økt pågang:

  • Fertilitetssenteret i Oslo: – Vi merket at de strammet inn ytterligere i mars. Vi fikk en enorm pågang, med opp til ti samtaler hver dag. Det var fra folk som hadde fått avslag eller var forespeila lang ventetid, sier lege Øyvind Nytun.
  • Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim: – Vi så en merkbar pågang i juni før sommeren, etter at de strammet inn i Oslo. Det er mange som reiser fra Oslo og opp til oss for å få behandling, sier gynekolog Liv Bente Romundstad.
  • Medicus i Trondheim: – Vi har hatt en enorm pågang fra Oslo i år. Ved utgangen av juli hadde vi 80 søknader, mens tallet var ti i fjor. Årsaken er at vi har utvidet med kontor i Oslo og sannsynligvis lengre ventetider ved OUS, sier daglig leder Magnus Sørdal.

Privatklinikken Hausken i Bergen og Haugesund sier til NRK at de ikke har opplevd noen ekstra pågang siden mars.

Håper å fjerne reglene

Antallet pasienter som fikk behandling for ufrivillig barnløshet på OUS økte fra 2014 til 2015:

Laster innhold, vennligst vent..

(Hold musetasten over grafene for å se antall pasienter som får behandling for ufrivillig barnløshet på hvert offentlige sykehus. Hver pasient kan ha flere opphold i forbindelse med behandling.)

Klinikkleder Bjørn Busund sier målet er å øke kapasiteten og at de skjerpede reglene forhåpentligvis kan mykes opp igjen til neste sommer.

– Vi tilstreber å få en kapasitet som dekker det behovet som er, men det er utfordrende å få det til på veldig kort tid. Det krever både ombygging av arealer og flere folk.

AKTUELT NÅ