Hopp til innhold

– Dere kommer ikke til paradis

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ismail fikk en hånd og en fot amputert av al Shabaab i Somalia. Nå advarer han skandinaver mot å la seg rekruttere til terrororganisasjonen.

  • NRK advarer mot sterke bilder i denne saken.

19 år gamle Ismail er i Norge som FN-flyktning etter at han klarte å flykte fra Somalia. I tillegg til å lære seg norsk, må Ismail lære seg å stå på høyrefoten i dusjen og å skrive med venstehånda.

Før han kom seg ut av Somalia, mistet han en hånd og en fot.

Fuad Shongole er sentral i al Shabaab

Fuad Shongole er sentral i rekruttereingen til al Shabaab.

Nå sitter han i Harstad og peker på et bilde av Fuad Shangole.

– Det var han som gav ordren om amputering, sier han.

Fuad Shangole er en av de øverste lederne i den somaliske organisasjonen al Shabaab, som blir sett på som en terroristbevegelse.

Shangole bodde tidligere i Rinkeby utenfor Stockholm. Han er en dem som samler inn penger og rekrutterer soldater fra Europa og USA til terrororganisasjonen.

Amputerte arm og bein

Ismail sier han ble tvangsrekruttert til al Shabaab, og at han ble tatt til fange da han ønsket å forlate terrororganisasjonen.

– Vi ble ført inn på retterstedet, jeg og tre andre gutter. Fuad Shangole åpnet med å si at vi har utført spionasje og tyveri, og at vi ifølge islam skulle dømmes til å få amputert en arm og et bein.

– En mann bandt meg med et tau. Jeg lå på ryggen. Han tok fram en kniv, den var stor. Armen min ble holdt av fem menn.Da han som skulle amputere meg var helt nære meg, ba jeg ham om å gjøre det raskt, sier Ismail.

Han besvimte, og husker ikke mer av amputasjonen.

– Jeg våknet opp, og benet og armen var borte, forteller han.

Somaliske Ismail ble vervet av al Shabaab

Somaliske Ismail sier han ble vervet av al Shabaab, men at han fikk amputert en arm og en fot da han ville ut.

– Grusomme metoder

Shangole var Imam i Rinkeby. Nesten alle somaliere som bor i bydelen, vet hvem denne mannen er.

I bydelen er det flere som støtter al Shabaab. Bydelen kalles lille Mogadishu. Her bor nesten bare innvandrere, og den største gruppen er somaliere.

Det er veldig få i Rinkeby som ønsker å snakke offentlig om Shangole og al Shabaab, men Ibrahim Bouraleh gjør det.

Han mener al Shabaabs metoder er grusomme.

– Det var fælt. Jeg kjente det i kroppen. Det er umenneskelig, sier han.

Gjennom sine uttalelser som imam i Rinkeby var Shangole en person som ble lagt godt merke til.

Ibrahim Bouraleh snakker ut

Ibrahim Bouraleh er en av få som vil snakke om Shongole i Rinkeby.

Foto: Per Onsheim

– Han var en sterk mann som ikke ville ha integrasjon i Sverige, sier Bouraleh, som er glad mannen ikke lenger bor i Sverige.

Men siden det finnes mennesker i Rinkeby som støtter al Shabaab, har han blitt fortalt at det kan være farlig å snakke om mannen som nå er blant de øverste lederne i den somaliske terrororganisasjonen.

– Mange har familie som fortsatt er i hjemlandet. Visse områder i Somalia blir styrt av al Shabaab, og jeg tror at noen er redde for at slektningene skal bli utsatt for replesalier, sier Bouraleh.

Kuttet ankelen med baufil

15 dager etter at Ismail ble amputert, møtte han Shangole igjen. Den dagen skulle bli den verste dagen i hans liv.

– Shangole kom tilbake og så beinet mitt. Han sjekket hvor det ble amputert, som var ved ankelen. Shangole sa at dette ikke er nok, og at mer måtte tas. Han målte på leggen min, la tre fingre etter hverandre, og sa at her skal det kuttes, sier Ismail.

Bøddelen hadde kuttet foten nedenfor ankelleddet. Det var feil.

Med en baufil ble også ankelleddet skåret av. Det skjedde uten smertestillende av noe slag.

Ismails fot og hånd ble senere hengt opp av al Shabaab i en lyktestolpe i Mogadishu. Hans avkappede kroppsdeler skulle spre frykt.

Da al Shabaab senere mistet interessen for Ismail, og vaktholdet ble dårligere, klarte han til slutt å flykte.

– Kommer ikke til paradis

Han kom seg til Kenya, og derfra til Norge og Harstad. Nå er han i sikkerhet, og vil bruke sin historie til å advare andre somaliske ungdommer i Norge og resten av Europa mot al Shabaab.

– Det finnes mange unge som har reist fra Europa og som nå kjemper for al Shabaab. Men jeg vil si at disse ungdommene er villedet når det gjelder hva al Shabaab står for, sier han.

Rundt 20 svensk-somaliere og minst fire norsk-somaliere kjemper i dag for al Shabaab. Denne uken ble det kjent at den første norske statsborgeren er drept i kamp for denne terrororganisasjonen i Somalia .

– De blir fortalt at de kommer til paradiset hvis de dør, og at de blir martyrer. Men jeg vet at de ikke kommer til paradiset, det stemmer ikke.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger