Hopp til innhold

Norsk-somaliere frykter radikalisering av ungdom i Norden

Norsk-somaliske foreldre frykter at barna deres skal bli støttespillere av ytterliggående islam i ungdomsmiljøet her hjemme.

Video Norsk-somaliere frykter radikalisering av ungdom i Norden

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Jeg tenker rett og slett at de kan sprenge seg i lufta, sier Bashe Musse fra Somalisk Nettverk, som frykter hva unge, radikaliserte norsk-somaliere kan finne på.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forrige lørdag gjennomførte svensk-irakeren Taimour Abdulwahab en selvmordsaksjon i sentrum av Sveriges hovedstad, Stockholm.

Somalisk ungdom i Oslo

Rekruttering av norske og svenske ungdommer til den somalisk islamistiske terrororganisasjonen Al Shabaab skjer i moskeene, mener kilder NRK har snakket med.

Foto: NRK

Det er første gang en selvmordsbomber slår til i Norden, men det ekstreme islamistiske miljøet i Sverige vokser, mener kilder NRK har snakket med.

Les mer: PST: – Det kunne skjedd i Norge
Les også: Slik rekrutterer de ekstremister

– Rekrutteres i moskeene

En av mennene NRK møter i Gøteborg har tidligere gått i byens mest radikale moské. Han har selv klart å bryte ut av det ekstreme islamistiske miljøet, men sier at han risikerer livet ved å fortelle oss det han vet.

– Når jeg nå snakker om dette, risikerer jeg å bli drept, dersom jeg ikke forlater landet og søker beskyttelse i et annet land. Det kan sammenlignes med å ha tilgang til en nasjons hemmelighet, sier han.

Mannen har selv sett hvordan mye av rekrutteringen til Al Shabaab skjer i moskeene.

– Den skjer i moskeene, men ikke av imamene. Andre og mindre synlig personer kommer til moskeene for å rekruttere sårbare, unge mennesker som er lette å lede.

Les også: – Al-Shabaab frir til norsk ungdom
Les også: Svensk ungdom til islamistisk opprørsgruppe

(Saken fortsetter under bildet)

Somalisk ungdom i Oslo

Mange ungdommer er sårbare for påvirkning, mener lederen i Somalisk Nettverk, Bashe Musse.

Foto: NRK

– Samler inn penger til Al Shabaab i Norge

Al Shabaab er en somalisk islamistisk terrororganisasjon som kjemper for en islamistisk stat. På deres hjemmesider hylles Al Qaidas leder Osama Bin Laden, og organisasjonen står for en ekstrem tolkning av islam, der alle som ikke er troende muslimer kan angripes.

Politiets sikkerhetstjeneste, PST, mener det foregår pengeinnsamling til Al Shabaab i Norge. I norske moskeer skal også unge gutter utsettes for påvirkning i radikal retning.

Ideologisk leder besøkte Gøteborg

Mannen som er med på å radikalisere svensk- og norsk-somaliske ungdommer går under navnet Sheik Hassan Hussein. Han er en av Al Shabaabs ideologiske ledere.

Han er ansvarlig for rekrutteringen av soldater fra Europa og USA. I juli i fjor var han i Gøteborg.

Sammen med ham var to somaliere som senere har begått terrorhandlinger.

En av dem angrep den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard med øks i hans eget hjem i fjor. Den andre sprengte seg selv og 24 uskyldige i lufta i Somalia.

Les: Dansk politi skjøt mann med øks utenfor Mohammed-tegnerens hus
Les også: Båret inn for retten på sykeseng
Les mer: Utvidet siktelse mot øksemann

Bekymret for hjernevask

Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen er bekymret for den ideologiske hjernevasken ungdommene går igjennom.

Hans kilder sier det per i dag er fem-seks norsk-somaliere som kjemper for Al Shabaab.

– Jeg er bekymret for at noen av disse som er dratt ned og kommer tilbake hit, skal ha med seg en annen tankeballast enn de hadde da de dro ned, sier Hansen, som er førsteamanuensis ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

– Kontakten mellom foreldre og barn må styrkes

Bashe Musse

Norsk-somaliske Bashe Musse mener kontakten mellom foreldre og barn må styrkes.

Foto: NRK

Eldre somaliere i Norge og Sverige ser at deres egne barna som er født og vokst opp her, i økende grad støtter ytterliggående islam.

– En god del somaliske foreldre vet lite om sine egne ungdommer, sier lederen i Somalisk Nettverk, Bashe Musse.

Han mener mange ungdommer er sårbare for påvirkning.

– Generasjonen som er født og oppvokst i Norge snakker kanskje norsk, mens foreldrene deres snakker somalisk. Ofte er det en følelsesmessig avstand mellom foreldre og barn, og kommunikasjonen er ikke tilstede, sier han.

– Redd de kan sprenge seg selv

Bashe Musse mener det er veldig viktig at kontakten mellom foreldre og deres barn styrkes.

– De bør vite hvor barna befinner seg, og utvide sin kunnskap om hvor barna er. Det er viktig å utvikle en god relasjon, sier Bashe Musse.

Lederen i Somalisk Nettverk kjenner selv til folk med barn som har reist til Somalia for å være med i Al Shabaab:

– Hvis de kommer tilbake til Norge, kan det være veldig hardt for dem å tolerere friheten vår med demokrati, ytringsfrihet, klesdrakt og disse tingene. Da frykter jeg litt hva de kan finne på.

– I Norge?

– I Norge.

– Hva tenker du på da?

– Jeg tenker rett og slett at de kan sprenge seg i lufta, sier Musse.

– Vi er ikke redde

Abdir Rahman Sheik er imam i Gøteborg. Han har kritisert Al Shabaab og ekstreme islamister en gang tidligere. Da gravde noen opp graven til faren hans i Somalia.

– Jeg ønsker ikke at de skal vinne. Jeg vet de vil skremme oss gjennom sine handlinger, men jeg ønsker å komme med et budskap: Vi er ikke redde. Vi vil bekjempe dere.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger