Hopp til innhold

Nordmann drept i Somalia

Mannen var soldat i terrorgruppen al Shabaab i mer enn ett år.

Video Nordmann drept i Somalia

Nordmannen fryktes rekruttert gjennom internett.

– Dette er, ifølge mine opplysninger, første gang en norsk statsborger er drept i kamp for al Shabaab.

Det sier Stig Jarle Hansen, forsker ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås og somaliaekspert.

Han sier mannen som er drept kom til Norge som flyktning fra Somalia. Etter å ha bodd flere år i Norge fikk han norsk statsborgerskap. Så dro han tilbake for å kjempe for terrorgruppen i sitt opprinnelige hjemland.

– Han har bodd i Oslo-området. Her har han blitt rekruttert, sannsynligvis gjennom internett. Ifølge mine tall kjemper fire norske statsborgere for organisasjonen, sier Hansen.

Flere tusen soldater

Al Shabaab-militsen består av flere tusen soldater, og de har erklært full støtte til terrornettverket al Qaida.

Ideologisk tilhører militsen den saudiske wahabbist-retningen innenfor sunni-islam. Der hvor Al Shabaab overtar kontrollen, må kvinnene bære slør. BH er blitt straffet med pisking. Fjernsyn, kino og musikk er ikke tillatt.

Al Shabaab har også erklært av sølv og gulltenner er overdreven pynting, og har drevet kampanjer der tenner og kroner røskes ut med de enkleste instrumenter. Ranglende smykker og fargerike klær er forbudt.

Enda mer dramatisk er det når somalierne ikke får ære sine døde på tradisjonelt vis. Al Shabaab har rasert hele gravlunder de mener er overdekorert, og forbyr folk å be ved siden av gravene, fordi det angivelig er avgudsdyrking.

Frir til ungdom på internett

Det er ikke uten grunn at Hansen mener rekrutteringen av nordmannen kan ha skjedd på internett.

Tidligere har somaliaeksperten fortalt at flere ledere i Al-Shabaab har bodd i Skandinavia i flere perioder. De følger også godt med i norske medier og bruker internett aktivt til rekruttering.

– Dette er et lite problem i Norge, men nå er det viktig at vi fremmer dialog som motvirker radikalisering mot for eksempel somaliere eller andre grupper som kan være utsatte, sier Hansen.

SISTE NYTT

Siste nytt