Slik rekrutterer de ekstremister

Ekstreme islamister rekrutterer blant søkende ungdom i universitetsmiljøene i Storbitannia. – De vet at disse unge leter etter en identitet og utnytter det, sier britisk ekspert.

Video Luton

– De ekstreme, islamistiske organisasjonene fanger opp de nysgjerrige muslimene, og hjelper dem med å finne en identitet som en ekstrem islamist, forteller James Brandon i tankesmien Quillam-stiftelsen i Storbritannia.

Taimour Abdulwahab

Taimour Abdulwahab sprengte seg selv i lufta lørdag med bomber han hadde festet rundt kroppen.

Foto: Afp

I helgen ble Sverige rystet av det som er Nordens første selvmordsbomber.

Taimour Abdulwahab var en 28 år gammel svensk-iraker . Mannen døde da han lørdag sprengte seg selv i lufta bomber han hadde festet rundt kroppen.

Han gjennomførte gymnaset i Sverige før han i 2001 flytte videre til England for å studere fysioterapi på University of Bedforshire, som ligger i Luton nord for London.

Kastet ut for å drive rekruttering

Ifølge Telegraph skal Abdulwahab har prøvd å rekruttere andre muslimer til å dele sine fanatiske synspunkt og meninger, når han fikk preke ved Luton islamske senter.

Stockholm

I helgen ble Sverige rystet av det som er Nordens første selvmordsbomber. 28 år gamle Taimour Abdulwahab har bodd og studert i England siden 2001.

Foto: SCANPIX / Reuters

Men formannen av moskeen synes meningene hans var så radikale at han ga ham beskjed om å slutte.

– Han mente at de vestlige myndighetene ikke hadde noen rett til å involvere seg i Irak og Afghanistan, og mente vi burde ta saken i egne hender, forteller Qadeer Baksh til avisen.

– Han mente moskeen vår ikke var proaktiv nok. Men da jeg utfordret ham på dette, sluttet han. Det siste jeg hørte var at han dro til universitetsmiljøet for å preke der.

Flere av Abdulwahabs venner har sagt til Aftonbladet at han de siste årene ble mer og mer religiøs og sint.

Godt utdannede menn

Brandin sier Abdulwahabs bakgrunn er ganske typisk for en person som velger ekstremisme.

– Det er ofte godt utdannede, unge menn, sier Brandon.

Han sier universitetene er gode arenaer for rekruttering, fordi mange av dem som kommer der er usikre, unge og nysgjerrige mennesker.

– De ekstreme miljøene tar kontakt med disse unge muslimene, som ikke helt klarer å finne seg selv. De gir dem svaret på mange av spørsmålene de bærer på, sier han.

– Ville ramme svenske sivile

Han tror mange av disse unge kan ha følt at de har falt mellom mange stoler. Muslim i et vestlig land - ofte oppvokst i et annet land enn mor og far.

Ti minutter før eksplosjonene i Stockholm mottok Säpo og nyhetsbyrået TT en e-post der det fremsettes trusler mot det svenske folk . «Nå skal deres barn, døtre og søstre dø, slik våre brødre og søstre og barn dør», heter det.

– Denne unge selvmordsbomberen ville ramme svenske sivile. Det er helt tydelig at han ikke identifiserer seg med dem, selv om han vokste opp der, sier Brandon.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bombeaksjon i Stockholm

Brannvesenet jobber for å slukke brannen i selvmordsbomberens bil i Stockholm sentrum lørdag ettermiddag. Ingen andre ble alvorlig skadd i eksplosjonene.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Uhyggelig under overflaten

Abdulwahab er en av mange. Det er et økende antall personer som har tilbrakt tid i Storbritannia, som blir påvirket av al Qaidas ideologi.

– Det har lenge vært høy toleranse og liberal integrering av fremmedkulturelle i Storbritannia. Det har vært en del rasisme, men generelt lite uro og mye gjensidig toleranse, forteller Øyvind Brattberg, ekspert på britisk politikk.

Dette har også preget innvandringspolitikken, og det er her det har gått galt for de britiske øyer. Fordi det har gått tilsynelatende bra, har de også latt det skure og gå.

– Myndighetene har blandet seg lite inn i livssynsspørsmål, og har fokusert på å sette dem i arbeid. Men når man skraper under overflaten finner man veldig uhyggelige ting, sier Brattberg.

Toleranse i praksis

Han forteller at de ekstreme islamske miljøene har fått spire fritt. Terrorbomberne i 2005 var for eksempel i utgangspunktet godt integrerte briter, men som likevel hadde utviklet en subkultur med ekstreme innslag.

Kristendommen er relativt nedtonet i Storbritannia, og de har lenge akseptert fritenkere av forskjellig slag.

– Det er mye godt å si om toleranse i praksis, men samtidig er det en fare for at det da gror fram radikale elementer som utfordrer det liberale demokratiet, sier han.

Denne måten å rekruttere på har vært et problem i flere tiår, men det også er et økende problem at folk kommer til Storbritannia for å oppsøke disse miljøene.

– Etter hvert har disse organisasjonene blitt mer kjent. London er en metropolis, og tiltrekker seg mennesker fra hele verden, og Storbritannia blir derfor et mer naturlig sted å dra til, enn Frankrike og Tyskland, sier Brattberg.

SISTE NYTT

Siste nytt

Senterpartiet åpner for sonderinger med SV

Etter et møte med Sps nye stortingsgruppe mandag opplyser Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum at døren er åpen for å sondere et regjeringssamarbeid med SV og Ap.

Flere personer skal være såret etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag.

Skyting på Universitet i Russland

Seks personer skal være drept og rundt 20 skadd etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag morgen.