Inviterer Dalai Lama til Norge – igjen

Etter en tur i tenkeboksen velger Karma Tashi Ling buddhistsamfunn å invitere Dalai Lama til Norge en gang til. Neste sommer skal Skandinavias første tibetansk buddhistiske tempel innvies og de ønsker å ha Hans Hellighet til stede.

Etter en tur i tenkeboksen velger Karma Tashi Ling buddhistsamfunn å invitere Dalai Lama til Norge en gang til. I sommer skal Skandinavias første tibetansk buddhistiske tempel innvies.

Ole Henning Sommerfelt i Karma Tashi Ling sier de vil invitere Dalai Lama til å komme tilbake til Norge neste år.

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke å bidra til problemer for norske myndigheter, men det veier tyngst å invitere han, sier Ole Henning Sommerfelt, styreleder i Karma Tashi Ling buddhistsamfunn, til NRK.

Debatten har de siste ukene rast i forbindelse med tibetanernes åndelige leder Dalai Lamas sitt besøk til Norge fra 7. til 9. mai.

Ingen i regjeringen kommer til å møte Dalai Lama når han kommer denne uken. Hovedbegrunnelsen er den ekstraordinære situasjonen der det ikke er noen reell politisk kontakt mellom Norge og Kina.

Les også: Bekrefter Kinas Nobelpris-krav til Norge

Overleverer invitasjonen denne uken

Tempel

2. juni 2015 skal Skandinavias første tibetansk buddhistiske tempel innvies.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Dalai Lama er invitert til Norge denne uken, 25 år etter at han mottok Nobels fredspris for sin ikke voldelige kamp mot Kinas styre i Tibet. Mange er skuffet over at det offisielle Norge har takket nei til å ta imot Hans Hellighet.

Nå har Karma Tashi Ling buddhistsamfunn bestemt seg for å invitere Dalai Lama til Norge igjen neste sommer. Invitasjonen blir overlevert under hans besøk denne uka.

– Han er høyeste åndelig leder innenfor tibetansk buddhisme, han er ekstremt høyt ansett. Han lever det han lærer, sier Sommerfelt.

Karma Tashi Ling buddhistsenter på Bjørndal i Oslo ble grunnlagt 13. juni 1975 og fungerer som hovedsete for Karma Tashi Ling buddhistsamfunn.

– Enorm inspirasjon

2. juni 2015 skal Skandinavias første tibetansk buddhistiske tempel innvies.

Tempelet som har vært planlagt i flere år skal brukes for personlig praksis, buddhistiske undervisning og meditasjon.

Tempel

Karma Tashi Ling buddhistsenter på Bjørndal.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– Det skal også lages et bosenter ved siden av som skal skape et energisentrum med folk som praktiserer og bor i miljøet, sier Sommerfelt.

– Hvor mye vil det bety om Dalai Lama er til stede under innvielsen?

– Det vil være en enorm ære om vi kan ha Hans Hellighet til stede. Det vil være en enorm inspirasjon. Ikke bare for oss, men også for dem som er nysgjerrige på den buddhistiske tradisjonen og vil se om dette er noe for dem, sier Sommerfelt.

Usikker på om Dalai Lama vil komme tilbake

Karma Tashi Ling buddhistsamfunn har i flere år ønsket å invitere Dalai Lama, men debatten den siste tiden har ført til ny diskusjon.

– Det har vært litt vanskelig både på grunn av medieoppmerksomheten og den vanskelige situasjonen norske myndigheter har vært stilt i. Likevel er de positive effektene av å ha han til stede så store at vi ønsker å invitere han, sier Sommerfelt.

– Når vi skal innvie Skandinavias første tibetanske buddhistiske tempel er det veldig viktig for oss å ha en person som han til stede, som kan gi sin velsignelse og skape den positive energien vi ønsker å ha, sier styrelederen i Karma Tashi Ling.

Inne i tempel

Det gjenstår fortsatt arbeid inne i tempelet.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Sommerfelt er usikker på hvilke reaksjoner de vil få, men mener det ikke er et forsøk på å provosere.

Ettersom Karma Tashi Ling er en ikke-politisk organisasjon ønsker han ikke å kommentere verken hans eller organisasjonens holdning til at regjeringen ikke møter Dalai Lama når han kommer denne uken.

– Tror dere Dalai Lama kommer til Norge igjen med tanke på hvordan situasjonen har vært før dette besøket?

– Det er vanskelig å si. Vi vet ikke rett og slett, men vi håper av hele vårt hjerte at han vil komme, sier Sommerfelt.

SISTE NYTT

Siste meldinger