Nærings- og handelsdepartementet får i dag en omfattende rapport om norsk serveringsnæring.
– 105 000 jobber med servering i Norge. Det er en betydelig bransje som vi alle har et nært forhold til, fordi vi legger igjen penger der hele tiden; i kaffebarer, kiosker, restauranter og barer, sier direktør Rolf Rotnes i Damvad, som har hatt ansvaret for rapporten, til VG.
- Les også:
Øker og øker
Ett av hovedfunnene i rapporten er at andelen utenlandsk arbeidskraft øker og øker: Veksten i andelen med utenlandsk bakgrunn har gått opp fra 22 prosent i 2003 til 40 prosent i 2013.
– Men tar vi med andelen ikke norske arbeidstakere øker prosentandelen fra 40 til 47 prosent når de uten registrert bostedsadresse tas med, sier Rotnes.
Til sammenligning er andelen med utenlandsk bakgrunn i Fastlands-Norge 14 prosent.
- Les også:
Ikke svensker
Rapporten slår også sprekker i myten om at svenskene snart er i flertall blant servitørene.
De fleste med utenlandsk bakgrunn kommer fra Asia. I fjor hadde 23 prosent av de sysselsatte i serveringsnæringen asiatisk bakgrunn.
Denne gruppen utgjør dobbelt så mange som svenskene.
- Les også: