NRK Meny
Normal

Mangler 1000 kokker på landsbasis

Siden 2008 har det vært en halvering av søkere til kokk og servitør-fagene. – Behovet for rekruttering er stort, sier fagopplæringssjef.

Kokker i sving på Scandic-hotellet i Bodø

MANGLER FLERE SLIKE: Det mangler tusen kokker på landsbasis, og rekrutteringen er lav. Her fra det nye Scandic-hotellet i Bodø.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Kjøkkensjef Daniel Lind beskriver en variert arbeidsdag

MÅ LEIE INN KOKKER: – Det er ikke til å stikke under en stol at vi mangler kokker og faglærte, sier kjøkkensjef Daniel Lind.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

– Det er morsomt og travelt på samme tid, sier Daniel Lind.

Han er kokk og kjøkkensjef i 17. etasje på det nye Scandic-hotellet i Bodø, «Scandic Havet». Hotellet er Nord-Norges høyeste menneskeskapte konstruksjon, og strekker seg hele 58,6 meter til værs.

Lind har valgt en bransje som stadig færre velger å jobbe i. Faktisk viser tall fra 2013 at det mangler hele 1000 kokker i Norge, ifølge NHO Reiseliv.

Det byr på utfordringer, forteller 27-åringen, som allerede har vært i bransjen i syv år.

Restaurantsjef Ståle Pedersen sørger for at gjestene har det bra

UTFORDRENDE HVERDAG: Restaurantsjef Ståle Pedersen mangler åtte kokker.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

– Det er ikke til å stikke under en stol at vi mangler kokker og faglærte. Vi har prøvd å gjøre det vi kan, men er nødt til å leie inn kokker fra andre byer, sier Lind.

Restaurantsjef Ståle Pedersen er usikker på årsaken til at så få velger seg til bransjen, men tror de har en jobb å gjøre med tanke på markedsføringen.

– Vi har 22 kokker, inkludert lærlinger, og mangler åtte til. Det er tydelig at vi ikke er flinke nok med rekrutteringen, fastslår han.

– Næringen har stort rekrutteringsbehov

Det er ikke bare i Bodø næringen sliter med å skaffe nok folk. Siden 2008 har det vært en halvering av søkere til kokk- og servitørfagene i Nordland, og trenden har vært den samme på landsbasis.

Det er en stor næring med behov for rekruttering.

Gunnar Pedersen / Nordland fylkeskommune

Fagopplæringssjef Gunnar Pedersen i Nordland fylkeskommune forteller at de har tatt grep, og har i år lansert en kampanje for å få flere unge til å få øynene opp for utdanningen.

– Fylkestinget satte i fjor av 500.000 kroner. De pengene har vi forsøkt å bruke klokt, sier han.

Kampanjen ser da også ut til å ha fungert. I år er det omtrent like mange søkere som i fjor, noe som er første positive utvikling siden 2008. Størst er kanskje forskjellen i Narvik. Her hadde de bare én søker til restaurant- og matfag i fjor. I år blir det en hel klasse på 15 elever.

– Det er en stor næring med behov for rekruttering, fastslår Pedersen.

– Kan ha noe å gjøre med programmer på TV

Fagopplæringssjef Gunnar Pedersen i Nordland fylkeskommune

STOR NÆRING: – Det er en stor næring med behov for rekruttering, sier Gunnar Pedersen.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Han er usikker på årsaken til at så få velger seg til restaurantnæringen, men tror ugunstige arbeidstider bare er én side av saken. Han tror også mange av de populære kokkeprogrammene på TV kan ha gjort noe med bransjens rykte.

– Programmer som for eksempel Hellstrøm har kanskje gitt et bilde av bransjen som ikke er helt korrekt. Ungdom og foreldre blir skremt, sier han.

Pedersen mener fagene er så interessante, at ungdom heller ikke må la seg stanse av ugunstige arbeidstider.

– Jeg tror noe av dette handler om ungdommene selv, og at de velger samme utdanning som «alle andre». Samtidig har nok bransjen selv noen utfordringer med tanke på å ta ungdommen på alvor og legge til rette for gode opplæringsforhold i bedriften.

– Inger dager er like

Tilbake i 17. etasje i Bodø betyr kokkemangelen at restaurantsjef Ståle Pedersen må presse de ansatte litt ekstra, samtidig som de må begrense tilbudet til gjestene.

– Jeg vil si at dette er en OK betalt jobb. Hverdagen er spennende og interessant, med høyt tempo og mye moro. Fordelen med utdanningen er dessuten at man er garantert jobb, sier han.

Kjøkkensjef Daniel Lind er enig.

– Er du interessert i matlaging, så er dette en allsidig jobb hvor ingen dager er like. Du kan ha alt fra tidligvakter til seinvakter. Utdanningen er dessuten kort, etter bare to år kan du gå ut som lærling, avslutter han.

Scandic hotellet i Bodø

17 ETASJER: Daniel Lind og Ståle Pedersen jobber på det nye Scandic-hotellet i Bodø.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK