Her er Sp-dama som utfordrer Ola Borten Moe til tvekamp

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim har allerede slått Ola Borten Moe i kampvotering én gang dette tusenåret. Nå vil flertallet i Senterpartiets valgkomité ha reprise.

Tvinnereim

Flertallet i Sps valgkomité ønsker Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim som ny nestleder i partiet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg har meddelt valgkomiteen at jeg stiller meg til disposisjon for partiet dersom partiet ønsker det. Jeg sa ja til stille fordi jeg er glad i partiet, så får landsmøtet bestemme hvem som skal inn i ledelsen.

Tvinnereim tar en eventuell kampvotering mot nåværende nestleder Borten Moe med knusende ro. Og hun har oddsen på sin side. Ved forrige korsvei i år 2000 vant hun kampvoteringen mot samme Borten Moe om vervet som leder for Senterungdommen.

Borten Moe fikk 53 stemmer, Tvinnereim 56.

Exit Borten Moe.

Og nå kommer reprisen. Partiet må igjen velge hvem av de to de skal satse på for å få samlet et parti som nær har vært revet i filler av interne konflikter i lengre tid.

Sp krangler om nestlederen

Det ekstraordinære landsmøtet skal i utgangspunktet velge helt ny ledertrio for partiet. Likevel er det knyttet lite spenning til selve lederposisjonen.

Der er nåværende nestleder Trygve Slagsvold Vedum eneste kandidat.

Det spenningen står om, er nestledervervet.

Her er partiet splittet i to fløyer. Den ene vil at Borten Moe skal fortsette i rollen som første nestleder, den andre mener Borten Moe og hans støttespillere har vært medvirkende til den indre uroen i partiet og vil ha ham ut av ledertrioen.

Torsdag legger valgkomiteen frem innstillingen som forteller hvem den mener bør bli nestleder. Etter det NRK erfarer kommer kommiteen med en delt innstilling. Flertallet går inn for Tvinnereim mens et mindretall holder fast på at Borten Moe skal fortsette.

I klartekst betyr det kampvotering.

Hva tenker du om en kampvotering mot Ola Borten Moe?

– Det får valgkomiteen kommentere, men jeg kan si at Ola og jeg har kjent hverandre som to engasjerte ungdomspolitikere, og vi har kjent hverandre i flere år. Samtidig mener jeg det umulig kan skade et parti at flere navn kommer opp i en slik debatt og har lyst til å gjøre en innsats for partiet.

Betyr det at du ikke ønsker Ola Borten Moe i ledelsen i Sp?

Jeg er helt sikker på at Ola Borten Moe ønsker det beste for partiet han også, så er det landsmøtet som skal velge hvem som skal inn i ledelsen, sier Tvinnereim til NRK.

Borten Moe stiller uansett

To dager før instillingen fra valgkomiteen erBorten Moe fast bestemt på at han stiller som nestlederkandidat uansett hva innstillingen sier.

– Jeg stiller til valg som første nestleder under Sps landsmøte. Utover det ønsker jeg ikke å uttale meg om saken før etter at valgkomiteen har lagt frem sitt forslag, sier Borten Moe til NRK.

Tvinnereim er klar på hva som venter uansett om hun eller Borten Moe går seirende ut av tvekampen.

– Det ligger noen krevende oppgaver foran oss, men jeg er sikker på at hele partiet forstår at vi nå må dra lasset sammen, sier Tvinnereim.

Hun holder frem tre hovedpunkter som særdeles viktig for Sp i tiden som kommer:

  • Bygge en organisasjon som spiller partiet, ledelsen og partilederen gode.
  • Få fokus på viktigheten av desentralisering av tjenester og tilbud slik at de treffer folk der de bor.
  • Skape en tydeligere EØS- og EU-profil for å motvirke at de, slik Tvinnereim ser det, «spiser seg mer og mer inn i det norske folkestyret for hver dag».

– Sp har kanskje et omdømmeproblem. Det er noen der ute som tror vi er et særinteresse-parti. Det er vi ikke. Sp-politikk er like viktig i tettbygde strøk som i distriktene, og vi må få frem at kampen mot sentralisering er like viktig rundt Oslo, Stavanger og Bergen som i Troms og Finnmark, sier Tvinnereim.

SISTE NYTT

Siste meldinger