Hopp til innhold

Vedum til NRK: – Ja, jeg vil bli leder i Senterpartiet

Trygve Magnus Slagsvold Vedum har informert valgkomiteen om at han vil bli ny leder i Senterpartiet.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum vil bli ny partileder i Senterpartiet.

Foto: NRK

Trygve Slagsvold Vedum bekrefter i et eksklusivt intervju med NRK at han har formelt sagt seg villig til å bli ny leder i Senterpartiet.

– Jeg har stor på Senterpartiets løsninger for framtiden. Jeg er veldig motivert og engasjert for den store jobben Sp har i norsk politikk. Derfor ønsker jeg å bli partileder. Jeg har sagt at jeg er villig til å gjøre en stor jobb. Så får det være opp til landsmøtet å vurdere om jeg er den rette, sier Vedum til NRK.

–Et stort privilegium å være Sp-leder

– Jeg ser på det som et stort privilegium å være leder i partiet. Jeg vet at det er slitsomt og krevende å være i toppolitikken. Men den som får lov til å være leder i Senterpartiet, er veldig heldig, sier Vedum.

Vedum har vært eneste lederkandidat etter at Marit Arnstad sa at hun ikke er aktuell som leder i Senterpartiet.

Han har imidlertid ikke ønsket å kommentere sitt kandidatur før nå. Vedum har hele tiden sagt at han ønsket at valgkomiteen og fylkeslagene skulle få diskutere navn og kandidater på et fritt grunnlag.

Trygve Slagsvold Vedum sier til NRK at han vil bli SP-leder

Vedum har dukket opp fra en relativt anonym posisjon i Sp til å bli en som blir lagt merke til. Nå vil han bli partileder.

Foto: NRK

– Opptatt av å få til gode samarbeidsløsninger

– Hvilke egenskaper har du som du mener Senterpartiet trenger?

– Jeg er opptatt av å få til gode samarbeidsløsninger. Det får jeg til mest når jeg spiller på lag med folk. Samtidig tør jeg å være tydelig når vi skal ta politiske standpunkt. Så det er en kombinasjon av klare få til samarbeid og tydelighet som jeg kan bidra med, sier han.

Stortingsrepresentant Marit Arnstad sa i februar at Trygve Slagsvold Vedum vil kunne begeistre partiet på en helt annet måte enn hun kan selv.

– Trygve er strategisk en svært klok mann. Han makter å se sammenhenger i politikken, er utadvendt, kommunikativt svært god og har evnen til å begeistre en forsamling. Det blir viktig for Senterpartiet framover, sa hun.

– Klokt å satse på Vedum

Vedum har hatt en rekke tunge verv i partiet. Han har vært nestleder, leder i stortingsgruppa og leder for programkomiteen. Han er også tidligere leder i Senterungdommen.

Frank Aarebrot, professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, har tidligere sagt at han har mest tro på Vedum som ny leder av partiet:

– Vedum har dukket opp fra en relativt anonym posisjon i partiet til å bli en som blir lagt merke til. Debattformen hans er stigende. Personlig tror jeg det er klokt av dem å satse på Vedum.

Senterpartiet gjorde i høst sitt dårligste stortingsvalg noensinne – med bare 5,5 prosent oppslutning.

Harde diskusjoner

Senterpartiet har de siste ukene opplevd harde diskusjoner om Ola Borten Moes eventuelle kandidatur som nestleder.

Krefter i den ene fløyen krever at Borten Moe trekker sitt kandidatur – blant annet begrunnet ut fra at han vurderes som en del av problemet som førte til at partileder Liv Signe Navarsete valgte å varsle sin avgang tidligere i år.

På motsatt side har Borten Moes støttespillere, blant annet i de tunge trønderfylkene, denne uken gitt beskjed om at de vil stille benkeforslag på det ekstraordinære landsmøtet i april, dersom valgkomiteen skulle bestemme seg for å ikke foreslå Borten Moe som nestleder.

Marit Arnstad

Marit Arnstad har sagt tidligere at Trygve Slagsvold Vedum vil kunne begeistre partiet mer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ