– Jeg stiller til valg som nestleder uansett

Ola Borten Moe stiller til valg som nestleder uansett hvilke forslag valgkomiteen stiller med. Dermed ligger det an til en valgthriller i Senterpartiet 7. april.

Ola Borten Moe

Ola Borten Moe sier til NRK at han stiller til valg som nestleder uansett hvilke forslag valgkomiteen stiller med.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

To dager før valgkomiteen i Senterpartiet skal legge fram sin innstilling sier Ola Borten Moe til adressa.no at han kommer til å stille som kandidat til nestledervervet uansett hva valgkomiteen har kommet fram til.

– Ja, jeg stiller til valg som første nestleder under Senterpartiets landsmøte 7. april, sier han til NRK.

Borten Moe sier videre at han ikke vil ikke uttale seg mer om saken før etter at valgkomiteen har lagt fram sitt forslag førstkommende torsdag.

– Et være eller ikke være for Borten Moe

Valgforsker Anders Todal Jensen er ikke overrasket over avgjørelsen. Han mener at dersom Ola Borten Moe nå forsvinner ut som nestleder er løpet kjørt for ham i senterpartiledelsen.

Han er usikker på Borten Moes vinnersjanser, men mener at dersom han taper vil det kunne få store konsekvenser for karrieren hans.

– Både Borten Moe og ikke minst hans støttespillere har den siste tida bygd opp en så stor fallhøyde at det kan bli veldig tøft å komme tilbake i en topp-posisjon i Senterpartiet om han ikke lykkes nå, sier Todal Jensen.

Anders Todal Jensen

Valgforsker Anders Todal Jensen mener at dersom Ola Borten Moe nå forsvinner ut som nestleder vil det bli veldig vanskelig å komme tilbake i en topp-posisjon i Senterpartiet.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Han mener at det som skjer på landsmøtet i partiet 7. april vil utgjøre et være eller ikke være for Ola Borten Moes politiske liv. Han mener det er kjørt opp et så sterkt politisk artilleri både på den ene og den andre sida, og at debatten har blitt så tilspissa og til dels forgifta at mange vil komme skadet ut etter det forestående landsmøtet

– Men dersom Borten Moe taper er det nok han som får bære det meste av skaden, sier Todal Jensen.

– Mistenker hverandre for skjulte motiver

NRK har tidligere fortalt at tre partiveteraner i et felles opprop ber Ola Borten Moe droppe gjenvalg som første nestleder i partiet. Samtidig ble det avdekket steile fronter og harde personangrep på en lukket Facebook-side for Sp-medlemmer.


De to fløyene i Senterpartiet står steilt mot hverandre i synet på Ola Borten Moe. Todal Jensen mener mange ulike spørsmål har blitt blandet sammen i debatten som etter hvert har tatt av til usaklige høyder. Det har blitt sendt brev og meldinger fram og tilbake mellom medlemmer, noe han mener har ført til en negative tone dem imellom.

– Jeg tror begge fløyene mistenker hverandre for å ha skjulte motiver, sier han.