Hopp til innhold

Tvang-forslag møter ordførermotstand i Høyre

Høyres programkomité vil fastslå at Stortinget kan slå sammen kommuner ved tvang. – Tvang er ikke et godt ord å gå inn i en valgkamp med, advarer ordfører.

Jan Tore Sanner og Torbjørn Røe Isaksen

MØTER MOTSTAND: Torbjørn Røe Isaksen leder programkomiteen, som går inn for at Stortinget skal bestemme om kommuner skal slås sammen. Her sammen med kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hvem skal bestemme hvordan kommunekartet skal se ut – lokalpolitikerne eller Stortinget?

Debatten raser i Høyre etter at programkomiteen onsdag gikk inn for å programfeste at det er Stortinget, ikke lokalsamfunnene, som bestemmer om kommuner skal slås sammen.

Høyre mener Stortinget har et overordnet ansvar for å sikre at Norge har en hensiktsmessig forvaltningsstruktur og i siste instans må avgjøre størrelse, og antall kommuner og regioner

Høyres programutkast

Kristiandsandsordfører og komitémedlem Harald Furre mener det er på tide å innse at den frivillige prosessen ikke har ført fram.

– Det er jo en økende erkjennelse at vi ikke når fram ad frivillig vei, sier Høyre-politikeren til NRK.

Harald Furre

PÅ TIDE: Harald Furre mener tiden er inne for at Stortinget i større grad må avgjøre hvilke kommer som slår seg sammen.

Foto: Høyre

Men langt fra alle Høyre-ordførere deler Furres erkjennelse av at frivillighetslinjen må vike.

– Tvang er ikke noe godt ord å gå inn i en valgkamp med. Det blir ikke enkelt tror jeg, for nasjonen er bygget på frivillighet, sier ordfører Sture Pedersen (H) i Bø i Nordland.

Karstein Totland

Karstein Totland.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no
Noralv Distad

Noralv Distad.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

– Jeg er fullstendig imot å starte en prosess med tvang før man har avsluttet frivillighetslinjen. Det er jo egentlig det som skjer, hvis Stortinget plutselig skal tegne kartet, sier Karstein Totland, Høyre-ordfører i Masfjorden i Hordaland.

– Det ligger i sakens natur, at har du en demokratireform om mer makt til lokalsamfunnet, så må beslutningen tas lokalt, sier Noralv Distad, ordfører i Aurland i Sogn og Fjordane.

– Skal jeg kalle innbyggerne idioter?

Alle tre ordførere ba folket om råd, og folkeavstemmingene endte med overveldende nei-flertall. Kommunestyrene har bestemt seg for å fortsette som egen kommune, og ingen av dem er interessert i at politikerne på Stortinget skal bestemme noe annet.

– Det er som om de mener at folk ikke vet sitt eget beste. Jeg er ordfører for hele kommunen. Skal jeg si til 75 prosent av dem at de er noen idioter som ikke forstår deres eget beste, spør Masfjorden-ordfører Totland.

Han ber partiet og regjeringen ha is i magen. Ordføreren tror flere vil kaste seg på «reformtoget» dersom de ser at sammenslåtte nabokommuner har suksess.

– Stortinget må tegne kartet

Høyre-ordføreren i Lindesnes, Janne Fardal Kristoffersen, er ikke like tålmodig. Etter nei-flertall i folkeavstemningen sa hennes kommunestyre nei til sammenslåing med Mandal og Marnardal.

Som ordfører respekterer hun vedtaket, men som Høyre-politiker klapper hun i hendene over at programkomiteen ønsker at Stortinget tar større grep.

Janne Fardal Kristoffersen (H)

ENIG: Janne Fardal Kristoffersen støtter Furre i at Stortinget må mer på banen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Det beste hadde vært at den enkelte kommune selv fant ut hvem de ville slå seg sammen med. Den muligheten har vi fått, og veldig mange kommuner har ikke kommet i mål. Hvis Stortinget mener at det er fornuftig med større kommuner, ja, da må Stortinget ta de avgjørelsene og tegne kartet.

– Også hvis det betyr at de går mot resultatet av folkeavstemningene?

– Ja, jeg mener at da må man gjøre det som er best for framtida.

AKTUELT NÅ