NRK Meny
Normal

NHO-lederen sabler ned kommunereformen

Dersom Norge ender opp med rundt 390 kommuner etter kommunereformen er det bedre å utsette hele greia. Det sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er skuffet over både debatten rundt, og arbeidet med, kommunereformen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

NRK har gått gjennom alle kommunevedtak om sammenslåing. Gjennomgangen viser at det ligger at til at dagens 428 kommuner reduseres til i underkant av 390.

For lite mener Skogen Lund.

– Dette blir en justering, ikke en reform.

Refser politikerne og ber om tvang

NHO-sjefen mener en slik justering kan gjøre vondt verre.

Dette fordi:

  • Man er milevis fra å nå den reduksjonen som må til for å kunne si at man har lykkes.
  • Alle analyser NHO har sett konkluderer med at det ideelle kommunetallet bør ligge på rundt 100 kommuner.
  • Bestillingen fra politikerne har vært for utydelig.
  • Det er de kommunene som, etter NHOs mening, scorer dårligst på bærekraftsmålinger og som trenger det mest som nekter å slå seg sammen.
  • Ved en gjennomføring av dagens reform vil politikerne tenke at de har gjort noe, og så la det gå mange år før man gjennomfører en reell kommunereform.

– Hvis man gjennomfører er jeg redd man blir værende i en ikke optimal kommunestruktur langt inn i fremtiden. Det er nødvendig å erkjenne at man ikke får til det ambisjonsnivået man ønsker, og heller komme tilbake til dette om noen år, sier Skogen Lund til NRK.

Hun sier at hun er skuffet over debatten og politikerne når det gjelder reformen.

Saken fortsetter under kartet!

Laster innhold, vennligst vent..

– Bestillingen til kommunene har ikke vært klar nok. Jeg synes også at opposisjonen har gjort det til et viktigere poeng å torpedere regjeringens reform enn å være medspillere. Det har vært leit å se at man ikke her har vært seg sitt ansvar dette tverrpolitisk bevisst.

Bør Stortinget bruke tvang i kommunesammenslåinger?

– Jeg godtar ikke premisset for at man snakker om tvang. Stortinget er vårt øverste folkevalgte organ som er representativt sammensatt for å fatte beslutninger på våre vegne. De har ansvaret for at Norge har en god styringsstruktur. Det kan ikke kalles tvang hvis de faktisk tar det ansvaret.

Skogen Lund om NHO-provokasjonen

Under Arendalsuka for ett år siden sa Skogen Lund til NRK at man måtte halvere antall kommuner i Norge, ellers var hele reformen bortkastet.

Nå erkjenner Skogen Lund at dette kan ha provosert sammenslåingsmotstanderne.

– Jeg skal erkjenne at det jeg sa var for radikalt. Samtidig ender enhver analyse jeg har sett på på rundt 100 kommuner. Jeg tror det er en riktig anbefaling. Kanskje var det provoserende, men jeg mener fortsatt at det var riktig, sier NHO-sjefen til NRK.

Ap: – Ikke den reformen som ble forespeilet

Åsmund Aukrust (AP)

Åsmund Aukrust (Ap) er rykende uenig med Kristin Skogen Lund om at opposisjonen på Stortinget har motarbeidet kommunereformen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg er enig i at dette ikke kan kalles en stor reform slik den ble presentert av statsministeren og kommunalministeren. Hverken når det gjelder antall kommuner eller oppgavene de skulle løse, sier Åsmund Aukrust i Arbeiderpartiet.

Han ser likevel ikke noe grunn til å stoppe kommunesammenslåinger der kommunene har kommet til enighet om dette.

Skogen Lund sier dere har torpedert prosessen fremfor å være medspillere. Hva tenker du om det?

– Det er ikke sant. Ap har bidratt konstruktivt, vi har ønsket å være med på samtaler og bidra politisk. Regjeringen har gjennomført en dårlig og rotete prosess med uklarheter rundt tvang, der det ble forespeilet store oppgaveendringer som ikke kom, og der inntektssystemet ble endret midt i prosessen, sier Aukrust.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger