Hopp til innhold

Sanner: – Tallet er ikke viktig

Kommunereformen ligger an til at kutte antall kommuner fra 428 til rundt 390. Ifølge Jan Tore Sanner er det mye bedre enn ventet.

Statsråd Jan Tore Sanner

FORNØYD: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener utviklingen i kommunereformen gir ham grunn til å smile.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I morgen må kommunene si fra om de står alene eller slår seg sammen.

Når kun 12 lokale vedtak mangler viser NRKs oversikt at antall kommuner reduseres med under ti prosent dersom lokalpolitikerne selv får bestemme.

Sanner: – Mye vil skje framover

Sanner mener større kommuner er helt nødvendig dersom folk skal få gode tjenester der de bor. Likevel er han ikke skuffet over at det store flertallet ser ut til å fortsette som før.

– Tallet er ikke viktig. Det er tjenestetilbudet til innbyggerne som er viktig. Det går i riktig retning, og vi har fått til mer i løpet av tre år enn det andre har klart på 50 år, sier han til NRK.

  • Hva skjer i din kommune? Søk i NRKs kart og trykk på kommunen for å få opp mer informasjon.
Laster innhold, vennligst vent..

Mens over 130 kommuner har fattet vedtak om at de ønsker sammenslåing, er bare halvparten av dem klare for å slå seg sammen.

Grunnen er at mange frierier er avvist av naboene. En god del kommuner blir derfor stående alene tross positive vedtak.

Men Sanner er overbevist om at det kommer til å skje mye de neste årene.

– Alternativet til større kommuner er mer sentralisering og økt statlig styring. Jeg vil ta vare på den norske modellen med velferdskommuner, og da må vi ha større kommuner, sier han.

– Skjer for lite i Nordland

Men i flere av landets fylker ligger det per nå ikke an til noen frivillige sammenslåinger. Nordland, fylket med flest kommuner, vil ha 44 kommuner også i framtida med mindre Stortinget skjærer gjennom med tvang.

– I Nordland skjer det lite, og det burde ha skjedd mer. I Nordland er mange kommuner altfor små for de store oppgavene de har, sier Sanner.

Når Stortinget skal behandle saken neste vår blir det klart om rikspolitikerne er villige til å bruke tvang, eller ikke.

Før det skal fylkesmennene gi sine faglige råd til regjeringen.

Fylkesmannen i Nordland, Hill-Marta Solberg, har ingen enkel jobb. Kommer hun til å gi råd om «tvangsekteskap»?

– Det har jeg overhodet ikke konkludert med. Men vi kommer til å beskrive de framtidsutfordringene som vi ser i Nordland. Det er ingen grunn til å tro at det ikke kommer nye runder med kommunestrukturendringer i landet vårt, som også vil berøre Nordland, svarer Solberg.

I Vestfold har fylkesmann Erling Lae er langt enklere oppgave. Der har ingen kommuner vedtatt å stå alene, og fylket ligger an til å gå fra 14 til seks kommuner.

Lae har allerede nå, én dag før kommunenes frist går ut, rapporten til regjeringen klar. Ifølge han er nøkkelordet frivillighet.

– Du kan ikke utrede deg fram til hvem du skal gifte deg med. Du må ta et valg, og så må du sørge for at det er vellykket, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger