Hopp til innhold

Høyre øker matmomsen – kutter i formueskatten

Maten blir dyrere, mens de formuende må betale mindre i skatt. Slik blir det dersom Høyre får bestemme skattepolitikken.

liten gutt i matbutikken med mor

ØKTE MATPRISER: Dersom Høyre vinner valget neste år, vil de gå inn for å øke matmomsen.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

I sitt alternative budsjett foreslår Høyre å øke matmomsen med ett prosentpoeng, fra 15 til 16 prosent.

«Forslaget må sees i sammenheng med at Høyre foreslår å øke minstefradraget med 4 000 kroner. I tillegg vil Høyre gå mot regjerings forslag om prosenttoll på utvalgte kjøtt og ostesorter,» skriver partiet.

Høyere matmoms lite populært

Protestene var mange og høylytte da de rødgrønne bestemte seg for å heve matmomsen fra 14 til 15 poeng i 2012-budsjettet.

– I en tid der man snakker om hvordan man skal redusere fattigdommen, er ikke dette et bidrag. Egentlig er dette smålig, sa Frp-leder Siv Jensen til NRK den gang.

Siden 2005 har den sittende regjeringa satt opp matmomsen tre ganger allerede.

Dersom Høyre vinner valget og øker matmomsen også neste år, betyr det en økning på til sammen seks prosentpoeng siden 2005.

Staten får 1,6 milliarder mindre

Samtidig som Høyre går inn for å øke merverdiavgiften slik at maten i butikkene blir dyrere, foreslår Høyre en kraftig redusering av formueskatten.

Som NRK.no fortalte tidligere denne uka går Høyre inn for tre ganger så store kutt som Fremskrittspartiet.

I sitt alternative budsjett for 2013 foreslår Høyre:

  • Å redusere formueskattesatsen fra 1,1 prosent til 1 prosent. For en person med én million i formue innebærer det en tusenlapp mindre i skatt.
  • Bunnfradraget øker fra 870 000 kr til én million. Dermed slipper alle som har under én million i formue å betale formueskatt.
  • En gjeninnføring av aksjerabatt på ti prosent, noe som betyr at aksjer blir verdsatt ti prosent lavere enn markedsverdien når staten skal regne ut skatten.

Høyre anslår at kuttene i formueskatten vil koste staten 1,6 milliarder kroner.

Kutter også skatt på arbeid

I Høyres budsjett går de også inn for å øke minstefradraget med 4000 kroner, noe som først og fremst kommer de som tjener minst til gode.

«Skatteletter for personer med lav inntekt vil stimulere flere til å søke seg inn i arbeidsmarkedet, og stimulere flere til å arbeide mer,» skriver partiet.

Samtidig senker Høyre pensjonistskatten og øker frikortgrensen.

Dersom Høyre får viljen sin, vil også de med høyest inntekt komme unna med lavere skatt. Færre må betale toppskatt når partiet går inn for å øke innslagspunktet fra 510 000 kr til 520 000 kr.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger