Hopp til innhold

Høie vil hjelpe og ikke straffe narkotikabrukere

I dag legger helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) frem et nytt forslag til Høyres programkomite der narkomane skal få helsehjelp i stedet for bøter og fengsel. Han ønsker at ansvaret for narkotikabrukere ligger i helsetjenesten, ikke justissektoren

Bent Høie

Helseminister Bent Høie ønsker ikke å straffe narkotikabrukere lenger. Han vil at ansvaret nå skal ligge i helsetjenesten og ikke justissektoren.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg foreslår at vi skal gi hjelp i stedet for straff og at folk som bruker og er i besittelse av narkotika for eget bruk i stedet for bøter og fengsel, skal få helsehjelp, sier Bent Høie til NRK.

Helseministeren understreker at han ikke ønsker å legalisere narkotika. Det skal fortsatt være ulovlig å kjøpe og bruke hasj og heroin, men han mener dagens straffereaksjoner ikke fungerer.

Høie påpeker at narkotikabrukere bare i Oslo og Bergen er bøtelagt for 48 millioner kroner de siste fem årene. Bøtene forblir enten ubetalte mens gjelden bygger seg opp, eller de betales ned gjennom opphold i fengsel.

– Det er meningsløst at mennesker som har en omfattende rusavhengighet blir skyldige i opp mot millionbeløp i bøter, for det har ingen hjelp, hverken for dem eller samfunnet. Vi må gi helsehjelp og ikke straff, sier Høie.

Advarer mot tvungen helsehjelp

Arild Knutsen ble tatt imot av politikere på Løvebakken i 2009

Aril Knutsen sier han er glad for at Høie har innsett at kriminalisering ikke virker.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Arild Knutsen, leder for Foreningen for Human Narkotikapolitikk, blir positivt overrasket når NRK ringer ham for å få hans mening rundt Høies forslag.

– Det er utrolig gledelig. Dette er en erkjennelse av at kriminalisering ikke virker, sier han, men advarer samtidig mot at dersom det gjøres feil kan det å gå fra straff og til tvungen behandling, være «ett skritt frem og nesten to skritt tilbake».

– Da bruker vi helsevesenet til å behandle uheldige og tilfeldig arresterte fremfor å hjelpe motiverte. Å tvinges til helsehjelp er ikke nødvendigvis så veldig hyggelig, sier han.

– Vil en konsekvens være at narkomane tvinges til helsehjelp?

– Noen ganger vil det være det. Gravide rusavhengige tvinger man til helsehjelp allerede i dag. Men jeg er opptatt av at den første veien skal være frivillig helsehjelp, sier Høie.

– Sender et annet signal

Han sier videre at om det vedtas så må detaljene i systemet utredes godt, og utformes i tett samarbeid med politiet, helsetjenesten og brukermiljøene. Han vil også at ansvaret for narkomane flyttes fra Justisdepartementet til Helse og omsorgsdepartementet.

– Det sender et helt annet signal om hvordan vi ser på dem som bruker narkotika, om ansvaret ligger i helsetjenesten, ikke justissektoren, sier helseministeren.

Endringen fra straff til helsehjelp, tas også godt imot av lederen for Norsk Narkotikapolitiforening i Oslo, Jan Erik Bresil. Han mener dagens narkotikaforbud er en hjørnestein i norsk narkotikapolitikk. Men at rusbrukere får bedre oppfølging som straff, er han positiv til.

– Hvis vi for eksempel ønsker å hjelpe en 18 år gammel jente som vi møter i rusmiljøet, så har vi hatt veldig lite å fare med. Hvis vi anmelder hun, så ender det med et forelegg eller bot, mens alt av avrusning og helsehjelp har vært lite tilgjengelig, sier han til NRK.

– Hvis vi nå kan komme dit at en anmeldelse kan føre til hjelp, så er det en kjempefin utvikling.

AKTUELT NÅ