Hopp til innhold

Mobiliserer mot kutt innen rus og psykisk helsevern

Frivillige samlet folk i Trondheim til fakkeltog mot nedskjæringer innen psykisk helsevern og rusbehandling. – Når du ikke får hjelp, kan du bli en fare for deg selv og andre, mener rusmisbrukere.

Fakkeltog i Trondheim mot nedskjæringer i psykiatri og rus-omsorgen.

DEMONSTRERER: Initiativtakerne bak markeringen i Trondheim i dag mener kuttene ikke er i tråd med regjeringens gylne regel om satsing på psykisk helse og rus.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Arild Knutsen, leder for Foreningen for Human Narkotikapolitikk, en brukerorganisasjon på rusfeltet

Arild Knutsen, leder for Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

Foto: Erland Knutsen / NRK

På Torget i Trondheim samlet det seg lørdag over 150 mennesker for å demonstrere mot kutt innen psykisk helsevern og rusbehandling.

– Under hver valgkamp loves det fra både høyre og venstre at dette feltet skal styrkes, men like etterpå kommer kuttene. Da er det noe galt, sier Arild Knutsen, leder for Foreningen for Human Narkotikapolitikk, en brukerorganisasjon på rusfeltet.

Må kutte 100 millioner

De 16 klinikkene ved St. Olavs Hospital må kutte kostnader på til sammen 100 millioner kroner i 2016. Det vedtok styret i desember.

Milian Myraunet

Styreleder ved St. Olavs Hospital, Milian Myraunet.

Foto: St. Olavs hospital

Helseministeren har krevd økt aktivitet innen psykisk helsevern og rusbehandling, men også her må det effektiviseres, selv om kuttene blir mindre enn i den øvrige sykehusdriften.

– Psykisk helse utgjør én klinikk og har et innsparingskrav på seks millioner kroner i løpet av 2016, sa styreleder ved St. Olavs Hospital, Milian Myraunet, til NRK i desember.

– Budsjettet legger opp til at det skal være mulig med aktivitetsvekst i psykiatrien, sa Myraunet.

– Kan få alvorlige konsekvenser

Initiativtakerne bak markeringen i Trondheim i dag mener dette ikke er i tråd med regjeringens gylne regel om satsing på psykisk helse og rus.

– Det er sjelden det stilles opp for rus og psykisk helse. Vi sliter med stigmatisering og at folk ikke forstår psykiske helseproblemer på samme måte som fysiske, sier Arild Knutsen.

– Det verste er at vi ikke vet hvor vi skal adressere kritikken og hvem som har ansvaret. Vi har ikke tenner igjen til å bite fra oss og stanse slike kutt.

Han mener konsekvensene av kuttene blir store.

– Folk flest er ikke klar over hvordan det er å leve med den slags lidelser. Når du ikke får hjelp, kan du bli en fare for deg selv og andre.

Fakkeltog i Trondheim mot nedskjæringer i psykiatri og rus-omsorgen

Rundt 150 mennesker hadde møtt opp for å høre appeller og gå i tog.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Godtar ikke kutt

Etter appeller og musikalske innslag på Torget, var det duket for fakkeltog, dog uten fakler på grunn av tørt og kaldt vær. Toget endte opp utenfor Vår Frue kirke.

– Vi vil ikke godta kutt i budsjettet. Dette er av de svakeste gruppene i samfunnet. De trenger flere ressurser, ikke færre, sier Anastasia Svenningdal, som er en av initiativtakerne bak markeringen.

De frivillige bak markeringen er fornøyd med oppmøtet.

– Det har vært mange gode appeller og mange ildsjeler her. Vi håper at budskapet kommer fram til politikerne, slik at de kan gjøre noe med vedtaket om kutt, sier Svenningdal.

Initiativtakerne bak Fakkeltog i Trondheim mot kutt i psykiatri og rus-omsorgen

Initiativtakerne bak fakkeltoget: (f.v) Bente Eck, Emma Gjervan, Anastasia Svenningdal, Guro Bratbakk og Tone Busch.

Foto: Erland Knutsen / NRK