Hit reiser nordmenn i sommer

Nordmenn holder seg til de trygge reisemålene i år også, men det haster med å bestille charterferie, mener hovedorganisasjonen Virke.

Syden

Kreta er fortsatt en av de største favorittene når nordmenn skal på sommerferie.

Foto: Petter Strøm

Virke presenterte i dag undersøkelsen Reisepuls 2014, som skal gi et bilde av nordmenns sommerferieplaner.

Rolf Forsdahl

Rolf Forsdahl, direktør i Virke Reise Utland.

Foto: Virke
Travel Trip Santorini

Mange bruker greske Santorini som utganspunkt for øyhopping.

Foto: Michael Virtanen / Ap
Kypros, Agia Napa

Kypros ser ikke ut til å gå av moten med det første.

Foto: Andreas & Amelia Lönngren Widell

Ifølge Virkes undersøkelser kommer rundt 64 prosent av oss til å reise utenlands i sommerferien.

Men etter den glovarme forsommeren er det mange som avventer værprognosene før de bestiller en ferie til utlandet, sier direktør for Virke Reise Utland, Rolf Forsdahl.

– Den fantastiske forsommeren i Skandinavia har helt klart en betydning for folks ferieplaner. Dersom værprognosene for juli lover samme vær, fryses feriebudsjettet gjerne noen måneder til senere bruk, sier han.

Les: Tidenes varmeste vår

Velger Hellas og Mallorca

Tall fra charterarrangørene viser at de aller fleste nordmenn holder seg til de klassiske Syden-reisemålene rundt Middelhavet.

Hellas er fortsatt størst, med øyene Kreta og Rhodos som de mest populære.

– Vi er konservative når vi velger reisemål i sommerferien, som er den desidert viktigste ferien vår. Har vi funnet et reisemål som fungerer godt, er det ganske mange som ønsker å dra dit igjen året etter, sier Forsdahl.

Mallorca, Kypros og kysten av Tyrkia følger hakk i hæl, mens mange også legger turen til Split-området i Kroatia eller til Bulgaria.

– Øyhopping i Hellas er også i skuddet. Dette er ikke lenger forbeholdt 25-åringer med ryggsekker, vi ser også stadig flere voksne par fra 50 og oppover, sier Forsdahl.

Les: Slik blir ferieåret 2014
Les: Knallsommer gjør ikke nordmenn mindre lystne på Syden-ferie

Fullt på charterreisene

Charterarrangørene kunne melde om en svak nedgang i salget i mai, noe som ifølge Virke både kan skyldes det varme været hjemme i Norge og at flere velger å bestille lavprisfly og hotell på egen hånd.

Nedgangen i bestillinger har imidlertid ført til at flere charterselskaper har redusert kapasiteten, og nå begynner det å bli fullt.

– Hvis charterselskapene får et plutselig rush på grunn av dårlig vær, vil det være mange som ikke kommer seg dit de vil. I fjor så vi voksne familiefedre gråte når de skjønte at de ikke kom ut av landet på ferdigpakket tur, sier Forsdahl.

Charterandelen er høy i Norge sammenlignet med andre land.

– Samtidig har vi en liten, men ganske stabil vekst i utenlandsreiser, og lavprisselskapenes mange gode tilbud spiser nok av det tradisjonelle chartermarkedet også her hos oss, sier Forsdahl.

Les: Her legger vi igjen feriepengene
Les: – Vi er nok kjedeligere enn vi liker å tro

Mange velger storbyferie

Knut Morten Johansen

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Selv om mange velger å sette sammen ferien på egen hånd, er det ikke nødvendigvis til mer eksotiske reisemål, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

– Ferieland nummer én er Norge. Utenlands er det tradisjonen tro destinasjoner rundt Middelhavet som er attraktive på sommeren, sier Johansen til NRK.

Hos SAS er det også mange som velger seg storbyferier, men også da helst i Europa, og gjerne kjente storbyer som London og København.

– Det som skiller seg fra charter er storbyferier i Europa, og USA. Vi ser en klar tendens til at folk drar på kortere turer til USA, i bare noen dager. Det er ikke så lenge siden man skulle være minst en uke, men nå ser vi at folk også tar ovale helger i USA, sier Johansen.

Johansen mener nordmenn forventer billige flyreiser, og heller bruker penger på opphold og opplevelser.

Kommunikasjonsrådgiver Daniel Kirchhoff i Norwegian trekker også frem London og områder rundt Middelhavet som reisemål som selger godt.

– Vi ser at en klassisk destinasjon som London er et meget populært reisemål for nordmenn i sommer. I tillegg merker vi stor etterspørsel på ruter til spanske Malaga og Alicante, samt franske Nice. Det vitner om at mange ønsker å sikre seg sol og varme i år, sier han.

Ifølge Kirchhoff er nordmenn også ute etter billige reiser over Atlanterhavet og til Asia.

Les også: Det kan lønne seg med ferie i Norge i år

New York Manhattan skyline

Stadig flere tar en oval helg i New York.

Foto: MARIO TAMA / Afp

SISTE NYTT

Siste meldinger