Det kan lønne seg med ferie i Norge i år

Kronen synker i verdi. Dermed kan det lønne seg både for utlendinger og nordmenn å legge ferien til Norge i år.

Geirangerfjorden

Dette er Geiranger, et av reiselivsikonene i Norge. Reiselivsbransjen har store forhåpninger til at svekket norsk krone skal føre til en økt strøm av turister hit og til andre reiselivsdestinasjoner i Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Den norske krona har over flere måneder svekket seg mot både euro, dollar og pund. Dette innebærer at det blir dyrere for nordmenn å reise til land som bruker disse valutaene, og det blir billigere for utlendinger å oppholde seg i Norge.

Reiselivssjef, Geir Steinar Vik

Reiselivssjef Geir Steinar Vik.

Foto: Destinasjon Ålesund og Sunnmøre

Nå håper vi at både nordmenn og utlendinger kommer til å feriere i Norge. For nordmenn er det dyrere å feriere ute i Europa enn det har vært de siste årene. Nordmenn får mer igjen av kronene enn før ved å feriere hjemme, sier Geir Steinar Vik, reiselivssjef i Ålesund og på Sunnmøre.

Han regner også med økt besøk av utlendinger i sommermånedene. Utviklingen i kronekursen i forhold til utenlandske valutaer taler for at Norge blir et mer attraktivt land å ferie i for utlendinger.

Tradisjonelt kommer det mye turister fra Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Vi håper dette vil opprettholde seg også i 2014, sier Vik.

Mye tyder på at det også kommer flere fra USA denne sommeren. Amerikanerne kommer til å få mer igjen for dollaren i Norge denne sommeren enn tidligere. Jevnt over har også besøket fra Russland og asiatiske land økt de siste årene.

Vi har jobbet konkret med nye vekstmarkeder, spesielt i Asia. Vi håper på økt vekst både fra Japan, Sør-Korea og ikke minst Kina. I tillegg venter vi en jevn vekst fra Russland. Det russiske markedet har vokst jevnt år for år, uavhengig av finanskrisen i Vest-Europa, sier Geir Steinar Vik til NRK.