Her legger vi igjen feriepengene

Nesten halvparten av feriereisene om sommeren går utenlands, og i fjor la vi igjen nesten 30 milliarder kroner utenfor Norges grenser. Det merker den norske turistbransjen.

Syden

Selv om et lite flertall nordmenn fortsatt ferierer i Norge, er det stadig flere som legger sommerferien til utlandet. Og det er her vi legger igjen størstedelen av feriebudsjettet.

Foto: Maria Elsness / NRK

Amerikanske kredittkort trøbbel

Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge mener både norske turister og turistbransjen har et forbedringspotensial.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

I løpet av 2. og 3. kvartal 2012 reiste nordmenn på over 4,5 millioner feriereiser utenlands, ifølge Statistisk sentralbyrå. Samtidig var vi på 5,3 millioner ferieturer i Norge – men holdt et hardt grep om lommeboken.

– Nordmenn er veldig flinke til å delta i aktiviteter i utlandet. Vi går blant annet ut på restaurant og spiser, og oppsøker flere attraksjoner. Når vi er på ferie i Norge er imidlertid innstillingen av at vi skal slappe av og ikke gjøre noe verdens ting, påpeker reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge overfor NRK.no.

Dessuten velger de fleste å bo på hytta eller privat hos venner og familie når de er på Norgesferie.

Les også: – Ikke del hytta med søsken

Les også: Vi bruker stadig mer penger i utlandet

Bruker mindre enn før

Ifølge rapporten «Nøkkeltall for norsk turisme 2012» viser statistikken at vi bruker mindre penger på reiser i eget land i 2012 enn vi gjorde i 2002. Og det meste av feriebudsjettet blir lagt igjen utenfor Norges grenser.

– Kan det at nordmenn reiser så mye til utlandet forsterke inntrykket av at Norge fremstår som et dyrt land?

– Det har nok noe med det å gjøre også. Utlandet fremstår som billig for kjøpesterke nordmenn, samtidig er man ofte mer motivert for å finne ut hva som tilbys av aktiviteter i et nytt land, mener Tuftin.

Les også: – Tenk alternativ ferie og spar mest mulig

Reiselivsdirektøren fastslår at den norske turistnæringen må bli enda flinkere til å utvikle opplevelser og aktiviteter av god kvalitet, og med en pris som står i forhold til det man får.

– Samtidig bør nordmenn kjenne litt på samvittigheten sin og bli flinkere til å benytte seg av tilbud som museum, restauranter og andre aktiviteter, sier han.

Per-Arne Tuftin forteller at det ikke er snakk om noen krisestemning i turistbransjen, men påpeker at det hadde vært snakk om noen ekstra milliarder i kassen til norske turistbedrifter hvis vi hadde brukt like mye av budsjettet på ferie i Norge som vi gjorde for få år siden.

Les også: «Alle» vil ha luksus i ferien

vekslende vær

Velkjent, norsk sommervær?

Foto: Cian Ginty / Flickr

Værflyktninger

Startour: informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett Startour

Elisabeth Larsen-Vonstett i Startour forteller at det er ved Middelhavet nordmenn legger igjen pengene om sommeren.

Foto: Barbro Steinde / Startour

Det norske sommerværet har fått mye av skylden for at nordmenn rømmer landet i takt med at regnmålerne renner over. Når strendene ligger der folketomme og kalde i juli, melder reiseoperatører som Ving og Startour om trafikkrekorder på sine nettsider.

Men regner det virkelig mer nå enn før? Svaret er nja, ser vi på antallet regndager har det gått både opp og ned de siste syv årene. Sett ut i fra et større perspektiv, regner det ifølge Forskningsrådet imidlertid 20 prosent mer i dag enn for hundre år siden. Og våtere skal det bli.

Les også: Ferietips for noen og enhver

Hvis vi følger pengesporet ut av landet, finner vi ut at «nordmenn flest» fortsatt foretrekker å tilbringe ferien sin i Spania eller Hellas. Fire greske og tre spanske øyer er å finne på Star Tours liste over de ti mest populære reisemålene sommeren 2012, men øverst troner tyrkiske Antalya.

– Nordmenn har en forkjærlighet for Middelhavet i sommerhalvåret, og vi reiser gjerne til de samme stedene år etter år, forteller informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til NRK.no.

Les også: - Hit bør du dra på ferie

Samlet sett regner bransjen med at rundt 1 250 000 nordmenn kommer til å dra på chartertur i løpet av 2013, derav 875 000 i løpet av sommerferien.

Foretrekker du å feriere i Norge eller utlandet? Si din mening i kommentarfeltet!

Badeferie

1,25 millioner nordmenn drar på charterferie i løpet av 2013.

Foto: Maria Elsness / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)