Hopp til innhold

Historisk innstramming i abortloven

Natt til fredag banket stortingsflertallet endringene gjennom. Nå må gravide med flerlinger møte i nemnd dersom de ønsker å fjerne et eller flere friske foster.

Vedtok endringer i abortloven

Et flertall på Stortinget vedtok innstramminger i abortloven natt til fredag.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Regjeringspartiene sikret historisk innstramming i abortloven etter maratondag på Stortinget torsdag. Forslaget ble vedtatt med 105 mot 64 stemmer etter timelange debatter.

Stortingets vedtak innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd.

I regjeringsforhandlingene på Granavolden, fikk KrF gjennomslag for dette, men vant ikke fram med ønsket om å endre abortlovens paragraf 2c. Den tillater senabort ved alvorlig sykdom hos fosteret.

Retten til selv­be­stemt abort bør utvides fra 12. til 18. svan­ger­skaps­uke.

Støre frykter flere begrensninger

Tonen var tidvis spiss da politikerne inntok talerstolen torsdag kveld.

Flere opposisjonspartier kritiserte regjeringspartiene for en politisk hestehandel med kvinners rettigheter, i forbindelse med at KrF valgte å gå inn i den borgerlige regjeringen.

Ap, SV og Rødt frykter også at fosterreduksjon-vedtaket kan være et første steg på veien til ytterligere innskrenkning av kvinners selvbestemmelse og rettigheter.

SV tok til orde for heller å fjerne abortnemndene helt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok opp abortinnstrammingene i Alabama, noe som skapte reaksjoner blant blå politikere.

Jonas Gahr Støre (A)

Ap-leder Jonas Gahr Støre under debatten om fosterreduksjon.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Hvis vi løfter blikket, så ser vi at det fra høyresiden og fra religiøst hold i mange land gjøres framstøt for å innskrenke kvinners rettigheter og selvbestemmelse, sa Støre.

KrFs Geir Jørgen Bekkevold sa at han tar avstand både fra det som skjer i Alabama, og fra dem som prøver å plassere den saken inn i en norsk kontekst.

Avviser at retten til selvbestemt abort er truet

Flere regjeringspolitikere avviste fra talerstolen at retten til selvbestemt abort er truet.

– Da ville vi ikke ha gått med på det, sa Carl-Erik Grimstad i Venstre.

Frp-politiker Per-Willy Amundsen stemte i:

– Justeringene som gjøres er for mange av oss i Frp helt naturlige og forsvarlige endringer. De imøtekommer noen etiske problemstillinger som i høyeste grad er relevante, sa han.

Grimstad innrømmet at den massive motstanden fra kvinnebevegelsen har gjort inntrykk på ham.

– Personlig tilhører kamp for abortloven en del av min politiske oppvåkning, sa han.

Venstre-representanten tar imidlertid avstand fra at vedtaket kan være et første steg på veien til å innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort.

Både han og helseminister Bent Høie (H) argumenterte med at det medisinske fagmiljøet ved St. Olavs hospital i Trondheim som gjennomfører fosterreduksjoner i Norge, ønsket lovendringen.

Dette fagmiljøet har også advart mot fosterreduksjon-turisme dersom det ikke ble innstramminger, fordi det ikke er mange andre land i Europa som tillater dette.

KrF: – En tryggere ramme

Bekkevold sier til VG at kvinner og fostre nå får en tryggere ramme rundt abortvalget.

– Denne lovendringen tar på alvor at fosterreduksjon er et svært krevende etisk valg. Det synes både de som utfører inngrepene og kvinnene selv.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF)

Geir J. Bekkevold i KrF under stortingsdebatten om fosterreduksjon.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Han uttalte i stortingsdebatten at vedtaket er en nødvendig opprydning i loven. Bekkevold peker på tre argumenter for dette:

  1. Fosterreduksjon blir i praksis utført etter grensa for selvbestemt abort – og dermed burde ha like rammer som andre senaborter.
  2. Fosterreduksjon gjelder ikke bare den gravide og fosteret som blir abortert, men har også stor risiko for det gjenværende fosteret.
  3. Inngrepet er svært teknisk utfordrende og spesialister må involveres for å utføre inngrepet.

KrF-politikeren er samtidig opptatt av at kvinnens integritet ikke skal bli krenket.

– Hun vil få en trygg behandling i nemnden, mener Bekkevold.

Truse-protest

Endringene i abortloven ble torsdag møtt med kraftig motstand utenfor korridorene på Stortinget.

Blant demonstrantene var influenser Christina Fraas og flere kvinner som gikk i hvite, blodige truser og med strikkepinner i hendene.

– Vi føler at vi ikke blir hørt. Nå ser det ut som endringen i abortloven kommer til å gå gjennom. Da må man si ifra. Dette er definitivt ikke dagen for å gå stille i dørene, sa Fraas, bedre kjent som @Kirsebaerhagen på bildedelingstjenesten Instagram.

Torsdag ettermiddag tok influenser Christina Fraas instagram-protesten til Løvebakken, der demonstranter markerte sin motstand mot endringen i abortloven.

Torsdag ettermiddag tok influenser Christina Fraas instagram-protesten til Løvebakken, der demonstranter markerte sin motstand mot endringen i abortloven.

– Dette er den siste dagen vi har til å rope høyt. Da får man gjøre det man kan når regjeringa er mer opptatt av makt enn av å høre på folket.

Natt til torsdag publiserte Fraas portretter av 30 kvinner som poserer i hvitt undertøy med blodig underliv og strikkepinner i hendene – i protest mot endringer i abortloven.

– Om du synes mitt blodige bidrag er ubehagelig, håper jeg du forstår at det illustrerer blodig alvor, skriver hun på Instagram.

Abortdemonstrasjon insta

Natt til torsdag postet influenser Christina Fraas 30 portrettbilder av kvinner med blodige underliv og strikkepinner på Instagram. Bildene er en protest mot endringer i abortloven.

Foto: Kristine Slyngstad / @kirsebaerhagen

Sterkt virkemiddel

Det sterke virkemiddelet tok hun i bruk også i mai da hun postet et lignende bilde på Instagram. Fraas trakk da paralleller fra fosterreduksjons-debatten i Noreg til konservative abortlover i delstater i USA.

– Det bildet nådde ut til omtrent to millioner personer, og jeg fikk så utrolig mye tilbakemeldinger, forteller Fraas.

Mange mente at bildet var ekkelt og ubehagelig. Såpass må man tåle, mener hun.

– Hvis du synes det er ubehagelig og ekkelt når det er iscenesatt så burde du ikke tåle en faktisk blodig sannhet, konstaterer hun.

– Slik er det mange steder i verden. Slik har det vært i Norge. Vi skal aldri dit igjen.

Variert knippe damer

I forkant av torsdagen fikk hun med seg 29 andre kvinner i studio sammen med fotograf Kristine Slyngstad for å ta nye portrettbilder med ett felles budskap: Ikke rør abortloven.

– Disse damene representerer hele gjengen. Deg og meg og alle, sier Fraas.

Kvinnene som er portrettert er svært ulike. Noen følger henne på Instagram, noen er influensere og noen har helt andre yrker utenfor offentlighetens søkelys.

– Dette er et variert knippe kule damer som tør å snakke høyt for dem som ikke vil, ikke kan eller ikke tør. Det er veldig kult at de er med på dette, sier hun.

Abortdemonstrasjon instagram

(f.v.) Lene Elisabeth Eide, Mackarena Salgado og Yrja Oftedal var blant de 30 som stilte opp i Instagram-demonstrasjonen.

Foto: Kristine Slyngstad / @kirsebaerhagen

– Seier for livsvernsaken

Noen helt andre damer jubler imidlertid over endringen i abortloven. Maria Selbekk er informasjonsansvarlig i organisasjonen Menneskeverd som har jobbet i årevis for å endre abortloven.

– Nattens lovendring er også kulminasjonen av måneder med debatt om abortlovens yttergrenser i Norge. Vi gleder oss over denne lovendringen som er en seier for livsvernsaken i Norge, sier Selbekk.

Hun reagerer sterkt på truse-stuntet fra sine meningsmotstandere.

– Det er en overreaksjon av dimensjoner. Man fremstiller en opprydding av et lovverk som gjelder rundt ti kvinner i året som en trussel mot hele abortloven i Norge og kvinners rett til selvbestemmelse.

Selbekk mener det kun har vært snakk om abortlovens yttergrenser.

– Tvillingabort var ikke mulig da abortloven kom, og paragraf 2c muliggjør sortering av mennesker som er annerledes. Det er disse yttergrensene som har vært diskutert, og noen andre endringer i abortloven har aldri vært oppe til diskusjon, sier hun.

Hun understreker at det ikke er flertall for ytterligere endringer av abortloven framover.

– Det er med et nødskrik at KrF har fått igjennom denne endringen, så det er veldig urealistisk per nå at det skal komme andre innskrenkninger, sier Selbekk.

AKTUELT NÅ