Hopp til innhold

Dropper omstridt abort-endring

Regjeringsplattformen for en ny firepartiregjering er i praksis ferdig forhandlet. Et omstridt forslag til endring i abortloven er lagt bort.

Regjeringsforhanldinger

SKAL VÆRE FERDIGE: Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V) og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad avbildet utenfor Granavolden Gjæstgiveri 2. januar da de reelle regjeringsforhandlingene startet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Etter det NRK får opplyst har de fire partiene droppet å gjøre endringer i abortlovens paragraf 2c. Denne tillater senabort dersom fosteret er alvorlig sykt.

Det var VG som først fortalte at KrFs omstridte ønske om endringer i abortlovens paragraf 2c er lagt vekk.

Under KrFs opphetede veivalg i fjor høst var nestleder Kjell Ingolf Ropstad særlig opptatt av paragraf 2c. Han argumenterte med at de kun får «en historisk mulighet til å endre abortloven» dersom de valgte blått.

Selv om partiet ikke har fått gjennomslag for endringer her, skal KrF ha fått gjennom innstramminger i muligheten til fosterreduksjon, også kjent som «tvillingabort». Dette har også vært en viktig sak for partiet.

I 2016 slo justisdepartementet fast at abortloven tillater en mor som venter flere barn å abortere bort ett eller flere av dem – selv om fostrene er friske.

Klima, bompenger og barnetrygd

Høyre, Frp, Venstre og KrF startet onsdag 2. januar forhandlingene om en ny regjeringsplattform på Granavollen i Oppland. Ifølge NRKs opplysninger er forhandlingene nå i praksis ferdige og platformen i det vesentligste klar.

Det var TV 2 som først omtalte at platformen var klar.

Etter det NRK forstår har det hovedsakelig vært uavklarte problemsaker mellom Venstre og Frp som har vært gjenstand for diskusjoner i innspurten. Særlig har det etter NRKs opplysninger vært asyl– og innvandringsfeltet som har skapt utfordringer.

Partiene har imidlertid kalt inn til landsstyremøter kl. 14 i morgen, noe som tyder på at man regner med å være ferdige til da. Etter det TV2 erfarer er plattformen i praksis allerede ferdig.

TV 2 erfarer at den fremforhandlede plattformen innebærer en barne- og familiereform med særlig fokus på ressurssvake, som KrF har fått gjennom, mens Venstre har fått et betydelig gjennomslag på klima i forhandlingenes innspurt.

Samme kanal erfarer også at Frp har fått gjennomslag for lavere bompengesatser. KrF skal ha forhandlet fram en økning i barnetrygden.

Må godkjennes av partiene

Når forhandlerne er blitt enige, skal sentrale politikere i alle de fire partiene samles for å gjennomgå plattformen og komme med sine råd.

Både KrF og Venstre skal konsultere både landsstyret og stortingsgruppa. Høyre skal samle sentralstyret og stortingsgruppa, mens i Frp er det landsstyret som skal godkjenne plattformen.

I alle de fire partiene står sentrale partifolk stand-by. Først etter denne runden blir plattformen kjent for offentligheten.

AKTUELT NÅ