Frp-ere i NRK-undersøkelse: Sju av ti sier nei til å endre abortloven

Grasrota i Frp gir KrF lite håp om abort-gjennomslag i regjerings­forhandlingene. 72 prosent av de som har svart i en NRK-undersøkelse, sier det er uaktuelt å endre abortloven.

Stortinget . Muntlig spørretime

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og finansminister Siv Jensen i Stortingets spørretime.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRK har sendt en SMS-undersøkelse til 2475 Frp-tillitsvalgte på fylkes- og lokallagsnivå. 693 av dem har svart.

17 prosent av de som har svart, er åpne for å endre abortloven slik KrF har foreslått, mens 11 prosent ikke vet. For de aller fleste er det imidlertid helt uaktuelt.

– Det overrasker meg ikke. Dette fikk vi også ganske klar og tydelig beskjed om fra Frps landsstyremøte for kort tid siden. Det er synspunkter vi har med oss inn i sonderingene og eventuelle regjeringsforhandlinger, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK.

Vil fjerne paragraf 2c

Da KrF skulle velge side i politikken tidligere i høst, åpnet statsminister Erna Solberg (H) for å forhandle om paragraf 2c, som KrF mener bidrar til et sorteringssamfunn. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad kalte det en historisk mulighet.

Men verken Høyre, Venstre eller Frp ønsker i utgangspunktet endringer i loven.

– Vi har også sagt underveis at kvinners rett til selvbestemt abort ligger fast. Men det er fortsatt slik at vi ikke forhandler i mediene, det gjør vi i lukkede rom, sier Jensen.

Statsbudsjettet 2019

Frp-leder Siv Jensen tar signalene fra grasrota med seg i forhandlingene.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ropstad, som skal lede KrFs forhandlinger med regjeringen, vil ikke si noe om sjansene for å få gjennomslag.

– Det må vi se når vi kommer til det i eventuelle forhandlinger. Jeg tror Frp og de andre partiene vet at kampen mot sorteringssamfunnet, og det å sikre alle barn likt rettsvern, er en viktig sak for KrF, sier han.

– Kan det bli avgjørende for regjeringsdeltakelse?

– KrF må ha gode gjennomslag på mange felt. Dette blir ett av de feltene vi løfter.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad under KrFs ekstraordinære landsmøte i november, der partiet valgte å støtte hans syn og søke regjeringsmakt med høyresiden.

Foto: Gunhild Hjelmundrud

Innvandring viktigst

SMS-undersøkelsen er ikke en representativ meningsmåling, men en undersøkelse som kan gi et innblikk i holdningene til regjeringssamarbeid med KrF blant Frps tillitsvalgte rundt om i landet.

De som har svart på undersøkelsen, har fått mulighet til å skrive hva de mener det er viktigst at KrF ikke får gjennomslag på. Av de som har svart, sier flest innvandring. Så kommer skatter og avgifter før abort på tredjeplass.

– Dette handler til syvende og sist om hvilke gjennomslag vi får i eventuelle forhandlinger om en flertallsregjering. For Frp er det alltid politikken som er avgjørende, sier Jensen.

SISTE NYTT

Siste meldinger