Her er Venstres klima-skvis

Venstre hyller Frps innsats for miljøet og vil sende Arbeiderpartiet i klima-skammekroken. – Vanskelig å forstå Venstre, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande (V) sier hun er overrasket over at Ap ikke gjør det vanskeligere for Venstre å vende seg til Frp i klimaspørsmål.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Frp har gått fra å være fornektere av klimaendringer til å øke avgiftene på fossilt drivstoff. Frp har tatt større ansvar enn Ap i prinsippet om at forurenser skal betale. Venstre mener det som foreslås er for lite, men her blir Ap satt i den klimapolitiske skammekroken av Frp.

I ett og samme innlegg under Stortingets trontale rakket Venstreleder Trine Skei Grande ned på Aps klimapolitikk samtidig som hun omfavnet Frps innsats for klima og miljø.

Det har fått en samlet venstreside til å riste på hodet.

– Tankene bringes hen til Stockholm-syndromet

Snorre Valen

SVs Snorre Valen mener Venstres omfavnelse av Frp i klimapolitikken smaker av Stockholmsyndromet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Finanspolitisk talsperson i SV, Snorre Valen, gikk aller lengst.

– Når Grande bruker dagen i dag på å plassere Ap og ikke sin egen samarbeidspartner i skammekroken, så bringes tankene hen til Stockholm-syndromet, sa Valen fra talerstolen (se faktaboks).

Jonas Gahr Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Venstres valg av Frp som samarbeidspartner i klimapolitikken har all politikk og alle fakta mot seg.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Støre mente Grande så etter ethvert halmstrå for å fremstille Frp som den progressive kraften innen klimapolitikken.

– Dette bekrefter at Venstre velger Frp som sin partner for å gjøre noe med klimautfordringene. Et parti som har fornektet de menneskeskapte klimaendringene og som sier de ikke er for grønt skatteskifte. Det er Venstres valg og et valg som har all politikk og alle fakta mot seg. Det tror jeg kommer til å vise seg utover høsten. Det er vanskelig å forstå hvordan Venstre posisjonerer seg, sier Støre til NRK etter debatten.

Mener Ap ikke klarer å levere på klima

Hvorfor velger du å rose Frps klimapolitikk?

– Jeg velger heller å utfordre Ap. De tilbyr tre øre økning i drivstoffavgiftene, og Frp er villige til å tilby 15. Det skal Frp ha ros for, og Ap skal få høre at de ikke vil strekke seg like langt, sier Grande.

Er dette din måte å legitimere sidevalget ditt i politikken?

– Nei, det jeg gjør er å rose partier som går lenger enn eget program, mens jeg ikke ser tilsvarende tilnærmelser fra Ap, sier Grande til NRK etter debatten.

Hun hadde ønsket seg et grønnere Ap som hadde gjort det klimamessig vanskeligere å snu seg mot Frp i klimasaken, ikke et Ap som etter hennes mening underbyr Frp i klimasaken.

– Grande sier at Ap kun økte drivstoffavgiften med tre øre i fjor?

– Jo, men nå er vi i år. I det reviderte budsjettet økte vi dieselavgiftene med mer enn regjeringen har lagt opp til. Nå skal vi se på et 2017-budsjett som også skal ha en helhet når det gjelder klima og miljø.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger