Hopp til innhold

Lysbakkens kone fikk stående applaus: – Det er Siv dere har lånt meg fra

Etter elleve år som partileder tar Audun Lysbakken farvel på SVs landsmøte.

Hele landsmøtet hyllet Siv Mjaaland, Lysbakkens partner.

– Å varsle din avgang som partileder er litt som å dø, men våkne opp igjen. Du får lese dine egne nekrologer.

Slik startet Lysbakken sin avskjedstale på SVs landsmøte. Han ble møtt med stående applaus, jubel og trampeklapp da han gikk på scenen.

Audun Lysvbakken på talerstolen under SVs landsmøte.

Audun Lysbakken på talerstolen som SV-leder for siste gang.

Foto: Alf Simensen / NTB

Lysbakken tok opp debatten som har rast i det siste om hvordan det kan bli lettere å kombinere toppolitikken med familielivet.

– Den er nødvendig, for folkestyret trenger at folk i alle livsfaser er representert. Men å være partileder, stortingsrepresentant eller statsråd vil aldri bli ni til fire, det vil alltid ha en pris for de rundt.

I den forbindelsen ba Lysbakken landsmøtet og hele SV takke hans kone Siv Mjaaland. Det er hennes støtte som har gjort at han kan stå i den krevende jobben som partileder, sa han. Og hun fikk stående applaus fra salen.

– Det er Siv, min partner, som har latt meg gjøre det – det er hun dere har lånt meg fra. Hun har dessuten ofte vært min beste rådgiver, støttet meg når jeg har trengt det og sagt fra når jeg har vært helt på jordet. Jeg skylder Siv veldig mye, og det gjør SV også.

34FcSfPIcaE

Audun Lysbakken og Siv Mjaaland på et arrangement i 2017.

Foto: Lise Åserud / NTB

Stikk til Sveits-utflytterne

Lysbakken hadde en klar beskjed til de rike nordmennene som i den seneste tiden har flyttet ut til Sveits.

– Disse menneskene vender Norge ryggen. Skatteflyktningene svikter sitt samfunnsansvar, de svikter det fellesskapet som har gjort dem rike og de fortjener å høre det.

Han kom også med en personlig hilsen til noen utvalgte personer.

– Jeg vil forresten gjerne få sende en liten avskjedshilsen til Øystein Stray Spetalen og Jan Petter Sissener. Takk for all oppmerksomheten dere har gitt meg og SV gjennom alle disse årene. Det har virkelig hjulpet oss med å få fram poenget. Jeg glemmer dere aldri!

Audun Lysbakken kommer med et stikk til skatteflyktningene i sin tale til SVs landsmøte fredag.

Audun Lysbakken kommer med et stikk til skatteflyktningene i sin tale til SVs landsmøte fredag.

Oppgjør med Senterpartiet

Lysbakken kritiserte de andre partiene på rødgrønn side for å nektet å jobbe med hverandre.

– Vi er det eneste partiet som er villig til å samarbeide med alle partier på rødgrønn side.

Han kom med en direkte advarsel til Senterpartiet.

– Det er trist at Senterpartiet de siste årene har gjort det til et gjentatt politisk poeng å holde avstand til SV, og dyrke konflikter med venstresiden og miljøvernere.

Han mener Senterpartiet risikere å sage over greinen de sitter på.

– For det er nettopp allianser med venstresiden og miljøkreftene i norsk politikk som har holdt Norge utenfor EU, gitt styrke til krav om nasjonal kontroll over ressursene og sørget for stortingsflertall og støtte til en aktiv distrikts- og landbrukspolitikk fra både bygd og by.

Han utdyper kritikken til NRK på følgende måte:

– Det er et hjertesukk, som jeg synes passet bra å komme med nå. Vi har samarbeidet mye, og vi samarbeider fortsatt om mye, men jeg opplever at Senterpartiet har i flere år nå vært opptatt av å holde avstand til SV.

SV-landsmøte

Lysbakken på scenen under landsmøtet.

Foto: Alf Simensen / NTB

Tatt over Aps rolle

Lysbakken sier det er mange analyser om hvordan de har greid å gjenreise SV. Han selv mener en viktig grunn er at SV har satt forskjells-Norge på dagsorden mer enn noen andre.

– Den viktigste grunnen til at ulikheten har økt er at de rikeste drar ifra. Den mest brutale konsekvensen er at mennesker lever i fattigdom i et rikt land.

Lysbakken utropte også SV til det nye Arbeiderpartiet på flere områder. Han pekte på barnehagereformen, SFO-reformen og tannhelsereformen som endringer SV har drevet frem.

– Det er SV som har tatt over Arbeiderpartiets rolle som partiet som utvider velferdsstaten.

– Det er også SV som har tatt over Arbeiderpartiets rolle som partiet som vil rulle markedet tilbake.

Da Audun Lysbakken ble valgt som SVs nye leder i 2012.

Audun Lysbakken feirer å bli valgt til SV-leder i 2012.

Foto: Anette Karlsen / NTB

– Sender gode tanker til Trygve

Senterpartiet har også landsmøte denne helgen. Fra talerstolen tidligere i dag fortalte leder Trygve Slagsvold Vedum at han har fått MS.

– Jeg var på rundreise i Vestland, og på vei til Flesland ringte telefonen. Legen hadde dårlige nyheter, og sa: «Vi tror du er ordentlig syk. Vi tror du har MS», fortalte Vedum.

Det norske helsevesenet har vært personlig avgjørende for Vedum de siste årene, forteller han.

– Alene var jeg helt hjelpeløs, men på grunn av det fellesskapet klarte jeg å komme meg igjennom.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier på landsmøtet til partiet at han har fått MS. Multippel Sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier på landsmøtet til partiet at han har fått MS. Multippel Sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet.

Lysbakken sendte kort tid etter en hilsen til Vedum.

– Det var sterkt å høre Trygve fortelle om sykdommen, men også godt å høre hvordan han har blitt ivaretatt av helsevesenet. Jeg er svært enig med ham i understrekingen av hvor verdifullt fellesskapet og velferdsstaten er når sykdom rammer, og sender gode tanker til Trygve.

Ny leder velges

Lysbakken har ledet SV siden 2012. På landsmøtet på Gardermoen denne helgene er det slutt. Lysbakken tar avskjed fra talerstolen.

Audun Lysbakken og Kirsti Bergstø på landsmøtet til SV på Gardermoen.

Audun Lysbakken og Kirsti Bergstø på landsmøtet til SV på Gardermoen.

Foto: Alf Simensen / NTB

Kirsti Bergstø blir valgt til ny leder på lørdag. Mer spenning er knyttet til valget av nestleder. Det står mellom Marian Hussein og Lars Haltbrekken.

På landsmøtet vil SV trolig også gå inn for å skrote sitt 50 år gamle Nato-standpunkt om at Norge bør melde seg ut av forsvarsalliansen.

Siste nytt fra landsmøtet her:

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger