Helsedirektoratet anbefaler hjemmekarantene for tre nordmenn

I går ble tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina og testet for mulig smitte av koronavirus. Prøvene viste i dag ikke spor av smitte, men de tre anbefales fortsatt å holde seg hjemme.

Indonesiske passasjerer som kommer ut av et fly fra Wuhan i Kina, sprayes med et antiseptisk middel.

EKSTRAORDINÆRE TILTAK: Flere land har innført ekstraordinære tiltak for å hindre spredning av Korona-viruset. På bildet sprayes indonesiske passasjerer som kommer ut av et fly fra Wuhan i Kina, med et antiseptisk middel.

Foto: ANTARA FOTO / ANTARA FOTO

Denne artikkelen er over to dager gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I en e-post bekreftet Utenriksdepartementet fredag kveld at de tre norske borgerne som benyttet seg av muligheten for utreise fra Wuhan, er ankommet Norge.

Alle de tre har blitt sjekket for mulig smitte av viruset som har tatt livet av over 2000 mennesker i Kina.

Steinar Olsen, beredskapsdirektør i Helsedirektoratet, forteller til NRK at resultatene av prøvene av de tre nordmennene ikke viser spor av koronasmitte:

– De tre som kom hjem i går har alle testet negativt, og det vil si at vi ikke har funnet koronavirus hos dem.

Likevel, siden en test kun viser nåværende smittestatus, er alle tre anbefalt hjemmekarantene i 14 dager.

Kjørt rett til medisinske undersøkelser

Olsen forteller til NRK at de tre norske statsborgerne ble møtt av helsepersonell da de landet i Frankrike etter opphold i Hubei-provinsen i Kina.

Steinar Olsen

TAS HÅND OM: Beredskapsdirektør Steinar Olsen i Helsedirektoratet forteller at alle de tre nordmennene som ble fraktet hjem fra Kina blir tatt godt vare på.

Foto: Rebecca Ravneberg / Helsedirektoratet

Årsaken er at det er påvist Korona-virus i denne provinsen.

Hvor sikker er en sånn test?

– En sånn test er aldri helt sikker, men den sier noe om hvor vi er akkurat nå. Derfor håndterer vi de som kommer fra disse provinsene med forsiktighet, og gir råd om hvordan de skal forholde seg framover de neste to ukene, sier beredskapsdirektøren.

Derfor, for å minimere sannsynligheten for at eventuell smitte bringes videre til andre i Norge, er de tre nordmennene anbefalt å holde seg hjemme.

Tilbyr assistert hjemreise fra Wuhan

Utenriksdepartementet legger til rette for at andre nordmenn som nå befinner seg i Wuhan-regionen kan få bistand.

Informasjon om coronavirus på Gardermoen

INFORMASJON: Reisende på Gardermoen har fra slutten av januar blitt informert om hvordan man skal forholde seg, om man utvikler en luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemreise fra den kinesiske byen Wuhan.

Foto: Christian Fougner / NRK

Vi har vært i kontakt med et lite antall norske borgere som befinner seg i Kina, og tilbudt konsulær bistand. Vi har også tilbudt utreise fra Wuhan for dem som har ønsket det, sier pressetalsperson Siv R. Svendsen i UD til NRK.

– Blir det flere utreiser framover?

– Vi tilbyr assistert utreise fra Wuhan, mens assistert utreise fra andre deler i Kina diskuteres foreløpig ikke. Vi følger situasjonen nøye, og vurderer forløpende tiltak, avslutter Svendsen.

Hjemmekarantene

Det er tidligere kjent at Norge ikke innfører automatisk karantene på offentlig sted, som sykehus eller lignende, for personer som har oppholdt seg i Wuhan. Dette i motsetning til blant andre Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Overlege Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet forklarer at de tre norske borgerne har fått en faglig anbefaling om å holde seg hjemme, i såkalt hjemmekarantene, i 14 dager.

Didrik Vestrheim

HJEMMEKARANTENE: Didrik Vestrheim, overlege i Folkehelseinstituttet, sier de tre nordmennene må unngå kontakt med andre mennesker så langt det er mulig.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Det innebærer at de så langt som mulig skal unngå nærkontakt med andre. Dersom man skulle utvikle tegn på sykdom, vil det være innenfor denne perioden, sa Vestrheim til NRK i går.

Spesialberedskap på Ullevål sykehus

Til tross for at de aller fleste med mistenkt smitte får anbefaling om å holde seg hjemme, er flere norske sykehus godt forberedt ved mottak av koronasmittede pasienter med mer alvorlige symptomer.

Anne Maagaard, avdelingsoverlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus, sier at de har spesiell beredskap til å ta imot pasienter med smittsomme sykdommer.

– Hvis det skulle bli pasienter som trenger sykehusinnleggelse fordi de er syke av det nye koronaviruset har vi god kapasitet til å ta imot dem, sier Maagaard til NRK.

Ullevål sykehus

GOD KAPASITET: Infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus har god kapasitet til å ta imot koronasmittede pasienter.

Foto: Anders Fehn / NRK

Hun forteller at de til daglig behandler pasienter med smitteførende sykdommer og er derfor trygge på de smitteverntiltakene de jobber under.

– Hvor mange har dere kapasitet til å ta imot?

– Vi har god kapasitet til å ta imot pasienter. Infeksjonsmedisinsk avdeling består av en sengepost og en isolatpost som begge har luftsmitteisolater hvor vi i det daglige isolerer pasienter med f.eks. lungetuberkulose og også meslinger.

Hun forteller at pasienter med mild sykdom fint kan isoleres hjemme, og at det gjerne er pasienter med noe mer alvorlige symptomer som legges inn på infeksjonsmedisinsk avdeling.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Kina

Per fredag er det registrert 75.000 koronasmittede i Fastlands-Kina. Over 2000 mennesker er døde. I tillegg er det registrert smittetilfeller i en rekke land, også europeiske.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus uttalte fredag at man er på et vippepunkt når det gjelder å unngå større, internasjonal spredning av viruset.

– Vinduet der det er mulig å hindre en mer omfattende, internasjonal spredning av koronaviruset er i ferd med lukke seg, advarte WHO-sjefen, og la til at det er viktig å handle raskt.

Mandag denne uken endret Utenriksdepartementet sine reiseråd til Kina på grunn av faren for smitte av Korona-viruset.

Departementet fraråder nå alle reiser til Kina som ikke er strengt nødvendige. Unntaket er Hongkong og Macau, samt Taiwan.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger