Hopp til innhold

Høyre-topp: – Støre skal ikke dirigere hvem som sitter i Solberg-regjeringen

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland reagerer kraftig på at Jonas Gahr Støre (Ap) foreslo å flytte Sylvi Listhaug (Frp) til et annet departement for å avverge mistillit og en potensiell regjeringskrise.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, reagerer på at oposisjonen prøver å bestemme hvem som skal være statsråd hvor.

– Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har sagt at Sylvi Listhaug godt kan fortsette i regjering, bare i en annen post. Det er en ny form for parlamentarisme, som snur alt opp ned, sier Helleland i Politisk kvarter.

Lørdag sa Støre til NRK at han kunne akseptere at Sylvi Listhaug ble flyttet til et annet departement. I en slik situasjon ville det ikke lenger finnes noe mistillitsforslag mot henne.

– Arbeiderpartiet støtter et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug som justisminister. Det er justis- og beredskapsministeren som har opptrådt på en måte som vi mener ikke er forenelig med tillit, sa han.

– Vingeklipping

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi har allerede vært ute og sagt nei til en slik løsning. Helleland tror heller ikke mange i Høyre er særlig begeistret for det.

– Det er ingen i Høyre som mener at statsministeren skal vingeklippes. Det er hun som disponerer retten til å peke ut ministre og flytte på ministre. Det er ikke Jonas Gahr Støre som skal sitte og dirigere det, sier han.

Temaene er: Skjebnedag for regjeringen og politiker-hatet.

Se hele Politisk kvarter her.

Har unnskyldt

Etter at Sylvi Listhaug torsdag sa unnskyld for sitt omstridte Facebook-innlegg, har flere stilt spørsmål ved hvor oppriktig den unnskyldningen var. Listhaug måtte opp på talerstolen fire ganger før hun tok avstand fra selve innholdet i innlegget.

– Nå er det snakk om å tolke hvordan en unnskyldning skal oppfattes. I Stortinget er det noen regler. Hvis noen blir bedt om å gjøre noe og går opp og gjør det, så har de gjort det. Sylvi Listhaug har sagt unnskyld, sier Helleland.

Han mener saken har utviklet seg til å handle om noe annet enn Sylvi Listhaug.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ga en uforbeholden unnskyldning i Stortinget, torsdag.

Justisminister Sylvi Listhaug måtte unnskylde i Stortinget i forrige uke.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Nå handler dette om hvordan regjeringen skal disponere sitt eget mannskap. Det er statsministeren som har ansvar for det, sier Helleland, og viser til grunnloven.

KrF skal i dag ta stilling til mistillitsforslaget. Kilder nær regjeringen sier Erna Solberg er klar til å stille kabinettsspørsmål i saken. Dermed kan det bli regjeringskrise dersom KrF stemmer for forslaget.

AKTUELT NÅ