Hopp til innhold

Derfor er Listhaug-saken så vanskelig for KrF

KrF gikk til valg både på å få Sylvi Listhaug ut av regjering, og på å beholde Erna Solberg som statsminister. Ett av de løftene må de bryte i Stortinget i morgen.

Borgerlige samtaler

DILEMMA: KrFs leder Knut Arild Hareide må enten felle regjeringen han støtter, eller la Sylvi Listhaug bli værende som justisminister.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– I KrF ser man ingen indikator på at Listhaug ikke vil fortsette som før. Mange er redd for å bli klistret opp til alle tingene hun måtte komme med fremover, sier Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg i Politisk kvarter.

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk til valg på å få Sylvi Listhaug (Frp) ut av regjeringskontorene, og mange i partiet ønsker dette. Men å stemme for mistillitsforslaget kan få store konsekvenser. Kilder nær Erna Solberg (H) sier det kan felle hele regjeringen.

Hareide har i helgen hatt tett dialog med statsministeren, og mandag morgen møttes KrF-ledelsen på Stortinget for å forberede seg til landsstyremøtet klokken 12. Der skal partiet diskutere om de bør stille seg bak mistillitsforslaget mot justisministeren, som har støtte fra resten av opposisjonen på Stortinget.

– Det er krevende for KrF å ha mistillit mot Erna Solberg, som de både liker, har stor respekt for og har gått til valg på, sier Aalborg.

– Kokte i KrF

Berit Aalborg

VANSKELIG: Berit Aalborg sier saken er vanskelig for KrF.

Stridens kjerne er Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg, der hun anklaget Arbeiderpartiet for å sette terroristers rettigheter over nasjonens sikkerhet.

Listhaug sa unnskyld for innlegget torsdag. Dagen etter viste hun frem hundrevis av blomster hun har mottatt etter all uroen rundt innlegget.

– Akkurat nå tror jeg mange i KrF ser alvorlig på at hun først ber om unnskyldning, og ett døgn etterpå stiller opp med blomsterhavet og takker for støtten fra folk som støtter det hun tok avstand fra. Det fikk det til å koke voldsomt i KrF, sier Aalborg.

KrFs landsstyre møtes klokken 12 i dag for å gi stortingsgruppen råd og innspill i saken. Like etterpå skal partiets stortingsgruppe møtes for å bestemme seg. Tirsdag klokken 10 skal Stortinget behandle mistillitsforslaget mot Listhaug, som Rødt tok initiativ til.

Støtteerklæring til Listhaug

PROVOSERTE: Mange i KrF skal ha reagert på at Sylvi Listhaug viste frem støtteerklæringer og blomster dagen etter at hun sa unnskyld fra Stortingets talerstol.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Rammer samarbeidet

På den andre siden ønsker ikke KrF å felle Erna Solberg (H) som statsminister nå. NRKs politiske kommentator Magnus Takvam tror også at saken kan ødelegge for det borgerlige samarbeidet på lengre sikt.

– Denne saken har vist at det er et veldig krevende prosjekt å samle en bred borgerlig allianse, der du inkluderer alt fra Sylvi Listhaugs fløy i Frp til de mer liberale og venstreorienterte i Venstre og KrF. Dette prosjektet har kommet under press nå, mener Takvam.

Politisk kommentator Magnus Takvam.

– Hele denne saken, uansett utfall, kan komme til å markere et tidsskille. Frem til nå har regjeringen fremstått ganske selvsikker og styringsdyktig. Denne saken kan vise at regjeringen er sårbar og har et ganske smalt handlingsrom i Stortinget, mener han.

Tynnslitt tillit også i Høyre

Også i Høyre er det stemmer som begynner å miste tålmodighet med Sylvi Listhaug. Harald Furre, som leder Agder Høyre, sier til Fædrelandsvennen at hun ikke har mer å gå på etter Facebook-bråket.

Magnus Takvam

TVILER: NRKs politiske kommentator Magnus Takvam tror det mest sannsynlige utfallet er at Solberg fortsetter.

Foto: NRK

– Det er interessant at saken også stresser partiet Høyre veldig. Det er en vanlig oppfatning i partiet Høyre at hun ikke kan komme med flere slike utspill som provoserer, sier Takvam.

Han tror det mest sannsynlige utfallet er at KrF til slutt velger å stemme mot mistillit.

– Hvis KrF skal felle en regjering i denne perioden, må de gjøre det på en sak som er legitim i hele KrF. Vurderingen min er fremdeles at denne saken ikke er av den karakter. Den splitter fortsatt internt i partiet, sier Takvam.

– Men som alle skjønner, er dette en dynamikk som ingen har full oversikt over, understreker han.

«Historisk sideskifte»

Tidligere parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen, skriver følgende på Facebook:

«Dersom KrF velger å stemme for mistillitsforslaget fra Rødt, må det være fordi man nå ønsker et sideskifte i politikken. I tilfelle et historisk sideskifte.»

Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland har slått fast overfor VG at hun ikke misunner Knut Arild Hareide den situasjonen han er i nå.

– Men jeg tenker at KrF må ha is i magen og gjøre det de mener er rett. Man skal ikke bare være strategisk. Regjeringen har selv et ansvar, sa hun til avisen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger