Hopp til innhold

Helga Pedersen reagerer på Støre-referat fra telefonsamtale

Tana-ordføreren bekrefter at Jonas Gahr Støre ikke ba henne trekke kandidaturet sitt, men reagerer på at han refererer fra telefonsamtalen deres.

Fylkesårsmøte i Finnmark Ap 2018. Helga Pedersen foran rød arbeiderparti-banner. Sort dressjakke og sort bluse. Kort, mørkt hår. Taler inn i en mikrofon og har den ene hånden hevet.

TRAKK SEG ETTER STØRE-PRAT: Helga Pedersen (Ap) stiller ikke som partisekretær i Ap etter blant annet en samtale med statsministeren.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Det sto etter hvert klart for meg at det ikke var grunnlag for å gjøre en god jobb som partisekretær etter at jeg eventuelt hadde vunnet en kampvotering på landsmøtet, fordi grunnlaget for et tillitsfullt og godt samarbeid med de sentrale miljøene i partiet ikke var til stede, sier Helga Pedersen til NRK tirsdag morgen.

– De sentrale miljøene – kan du være mer presis?

– Jeg ønsker ikke å være mer presis på det. Det er en helhetsvurdering som ligger til grunn for det.

Pedersen er ordfører i Tana og tidligere nestleder i Arbeiderpartiet.

Søndag kom nyheten om at Pedersen trekker seg som kandidat for vervet som partisekretær, tross at hun hadde støtte i partiet.

Trakk seg etter samtaler

Beslutningen ble tatt etter samtaler med blant annet partileder og statsminister Jonas Gahr Støre.

Støre har sagt at han ikke la noe press på Pedersen i samtalen. Overfor TV 2 mandag kveld sa imidlertid Pedersen at samtalen var en faktor som gjorde at hun trakk seg. Dette gjentar hun tirsdag.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på detaljene i den samtalen, jeg oppfattet at det var fortrolig samtale. Men den bidro sammen med noen andre faktorer til at jeg tok beslutninga jeg tok, og min klare oppfatning at grunnlaget for å gjøre en god jobb etter landsmøtet ikke var til stede.

Arbeiderpartiet holder pressemøte før landsmøte

Kjersti Stenseng og Jonas Gahr Støre på landsmøtet til Ap.

Foto: Lise Åserud / NTB

Drøye tre kvarter etter Pedersens intervju i Politisk kvarter, står Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng foran pressen for å åpne landsmøtet.

Det er en offensiv, men ikke selvkritisk Støre som svarer på spørsmål fra pressen. Tross budsjettlekkasjer er Pedersen-avgangen omtrent det eneste statsministeren spørres om.

– Jeg har ikke bedt henne om å ikke stille til noe. Vi hadde en diskusjon hva vi ønsker å få ut av landsmøtet, hun konkluderte slik hun gjorde dagen etter, og det er hennes beslutning, sier Støre.

Støre rettferdiggjør flere ganger at han ringte Pedersen, som han sier han kjenner godt, og understreker hvor viktig det er med et godt samarbeid mellom partisekretær og partileder.

– Det var en debatt i mediene om det kom til å komme et forslag på ny partisekretær. Jeg hadde ikke snakket med henne, og jeg syns som leder når det blir diskusjon om benkeforslag er det naturlig å ha en sånn prat. Det var mulig å snakke med Helga som jeg kjenner godt, og det gjorde jeg lørdag kveld, sier han.

– Hadde du samarbeidet godt med Helga Pedersen, spør Nettavisen.

– Helga Pedersen var nestleder første året jeg var partileder. Det har egentlig ikke vært spørsmålet her. Jeg har samarbeidet godt med henne i tidligere tider.

– Fryktet du resultatet hvis hun hadde vært en utfordrer til Stenseng på landsmøtet?

– Nå forholder jeg meg til at det ligger en innstilling fra valgkomiteen der, og det er det landsmøtet skal stemme over.

Arbeiderpartiet holder pressemøte før landsmøte

Støre og Stenseng tirsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB

Stenseng ble spurt om hvordan hun forholder seg til signalene om at så mange i partiet ønsker en annen partisekretær, da Ap holdt pressetreff tirsdag i forkant av landsmøtet.

Stenseng konstaterte at hun har innstillingen fra valgkomiteen i ryggen.

– Jeg forholder meg til at det har vært en lang og demokratisk prosess med innspill fra fylkespartier, sa hun.

Reagerer på Støres referat

I etterkant av Støres pressekonferanse går Helga Pedersen ut på Facebook og reagerer på uttalelsene fra partilederen.

– Jeg registrerer at Jonas Gahr Støre på et pressemøte i dag har uttalt seg om samtalen som fant sted mellom oss lørdag kveld vedrørende mitt kandidatur som partisekretær på det forestående landsmøtet i Arbeiderpartiet, skriver Pedersen og legger til:

– Jeg er overrasket over at partilederen refererer fra vår samtale på en så konkret måte. Det er riktig at han ikke eksplisitt ba meg trekke meg, men signalet var veldig klart og jeg skjønner hvordan en slik samtale må tolkes.

Som svar til dette gjentar Støre det han sa på pressekonferansen – at det er hans rett som partileder å forhøre seg når noen stiller som kandidat på landsmøtet.

Ap-veteraner kritiserer Støre

Flere Ap-veteraner har kritisert Støres telefonsamtale i sosiale medier. Tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal kaller nyheten om samtalen «et forstyrrende element» på 1. mai.

– Hun trakk seg etter alt å dømme etter samtalen. Dette er ille. Jonas er selv på valg og er ingen instans mellom valgkomiteen og landsmøtet, skriver Godal på Facebook.

Han får støtte av blant annet tidligere forsvarsminister Grete Faremo og tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen i kommentarfeltet.

Godal sier til NRK at han synes det er synd at Pedersen nå har trukket sitt kandidatur.

– Vi kommer ikke forbi at partileder og partisekretær er nøkkelpersoner i perioden som har gått, sier han.

– Det har ikke lyktes partikontoret og partisekretæren å skape den entusiasmen, pågangsmotet og kommunikasjonen mellom partiledelsen for øvrig og organisasjonen. Det er det Pedersen etterlyser og har satt klart ord på. Jeg mener hun er en god sekretærkandidat i den forbindelse.

I Politisk kvarter avslo Pedersen å kommentere Godals uttalelser. Støre ser imidlertid ikke poenget til partiveteranene:

– Overhodet ikke. Vi har en valgkomite som gjør et arbeid, jeg har ikke hatt aktivitet overfor dem. Men før et landsmøte hvor det er uklarheter rundt dette så vil jeg skape klarhet. Det fikk jeg oppklart i denne samtalen. Og hun trakk sin konklusjon, og det er hennes ansvar.

Pedersen ble intervjuet om sitt kandidatur i Politisk kvarter.

Vil ikke svare om Støre

Selv var Pedersen på talerstolen i Tana på Arbeidernes dag. Der sa hun at partiet «er i krise». Budskapet gjentar hun i Politisk kvarter, hvor hun sier at situasjonen krever selvransakelse.

– Vi har over lang tid hatt målinger på et veldig lavt nivå, og det krever at vi møter både medlemmer og velgere med stor ydmykhet og vilje til å erkjenne hva slags situasjon partiet er i, og åpne for å ta en diskusjon i partiorganisasjonen både om hvorfor vi har havnet der vi er, og ikke minst hva slags grep må vi ta for å komme videre, sier hun.

Les også Skjæran i spill – flere fylkeslag vil ha Helga Pedersen

Bjørnar Skjæran

– Du håper ledelsen åpner for en sånn diskusjon, vil det si du mener de legger lokk på det i dag?

– Jeg mener hvert fall det er en avstand mellom de diskusjonene som pågår ute i partiorganisasjonen, der man har en opplevelse av virkeligheten, og det som blir kommunisert fra partiet sentralt, sier ordføreren.

Pedersen tror mange ikke opplever at det er rom for å ta viktige diskusjoner som tar partiet videre og opp på meningsmålingene.

– Syns du Støre bør lede Ap videre?

– Det er virkelig ikke opp til meg å avgjøre, det er ikke en diskusjon nå og det er uansett ikke noe som tilligger meg å ha meninger om.

AKTUELT NÅ