NRK Meny
Normal

– Naturlig at Norge tar moralsk ansvar

KrF-leder Knut Arild Hareide er fornøyd med at Justisdepartementet har snudd, og mener Norge har et moralsk ansvar for å behandle asylsøknadene til mennesker som har jobbet for norske styrker.

Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det har vært et paradoks at en person som har jobbet tett med norske styrker ikke skal få behandlet søknaden sin i Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

De afghanske tolkene, deriblant Faizullah Muradi (22), får behandlet sine søknader om asyl i Norge etter at Justisdepartementet instruerer Utlendingsdirektoratet i saken.

Les: – Kan ikke uttrykke hvor glad jeg er

– Det er jeg svært glad for. Jeg synes det har vært et stort paradoks at en person som har tjenestegjort og satt sitt eget liv i fare for Norge, ikke skulle få behandlet saken sin i Norge, sier Hareide til NRK.

Faizullah Muradi

Faizullah Muradi i Italia mandag kveld.

Foto: Privat

Hareide har vært kritisk til behandlingen av kamptolkene tidligere, og oppfordret i forrige uke regjeringen til å gjør en særskilt vurdering av saken.

– Det er tross alt de norske styrkene de har gjort en innsats for. Det er norske menneskeliv de kanskje har vært med på å redde, og da er det helt naturlig at vi tar det moralske ansvaret som vi har i disse sakene, sier Hareide.

Les: Veteraner ber Anundsen ta ansvar for Muradi

– Total feilvurdering

Hareide er glad for at statsminister Erna Solberg grep inn ba om en ny vurdering.

– Det må være en total feilvurdering som har skjedd i Justisdepartementet, når vi nå ser at de har hatt denne saken til behandling. Heldigvis snur de nå slik at denne saken blir behandlet i Norge, sier han.

KrF-lederen håper nå på en ny praksis for asylsøkere som har satt seg selv i fare for å hjelpe norske styrker i utlandet.

– Jeg synes det er veldig bra at man nå etablerer en helt ny praksis i disse sakene, og det betyr jo at de som har tjenestegjort for Norge vil få sin sak behandlet i Norge selv om de kommer til et annet land først, sier Hareide.

Les også: Ber regjeringen hente kamptolken til Norge mens saken vurderes på nytt
Les også: NOAS: – Det skulle bare mangle

– Føler meg ikke trygg før saken er løst

Karin Andersen, SV

Karin Andersen (SV).

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener også at departementets grep var helt riktig.

– Det skulle bare mangle. Det var på tide, sier Andersen til NRK.

– Nå håper jeg også at de sørger for at han får komme til Norge, og at vi heretter behandler slike saker som de skal. Jeg håper at vi sikrer beskyttelse for personer som har hjulpet norske styrker i kamp ute, legger hun til.

Andersen mener likevel det er grunn til å følge nøye med i tiden fremover.

– Jeg er glad for denne utviklingen, men jeg kommer ikke til å føle meg trygg før saken er løst, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger